WTCR

Svensksatsning i FIA WTCC

Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel

VALLELUNGA 2016-03-02 Thed Björk Första WTCC-testen med Polestar Cyan Racing på Vallelunga. Foto: Andreas Hillergren

Foto: FIA WTCR

AvMartin Alarik
04/04/2016 på 11:54 | Uppdaterad 04/11/2016 på 13:40

Volvo är nytt fabriksteam i FIA WTCC 2016 och satsar med meriterade förarna Thed Björk och Fredrik Ekbolm. José Maria Lopez från Argentina är regerande mästare.

FIA World Touring Car Championship (standardbils-VM) ser ut att bli riktigt intressant 2016. Särskilt med svenska ögon. Inte nog med att vi får se tre svenska förare, Volvo gör dessutom comeback i märkesmästerskapet och utmanar Lada, Honda och Citröen om titeln. 10 förare är anmälda i märkesklassen och lika många bland privatteamen där vi även får se tävlande i bilar från Chevrolet. Förarna i Volvos satsning är välkända Fredrik Ekblom och Thed Björk som skördat stora framgångar i STCC. Ekblom vann det svenska mästerskapet 1998, 2003 och 2007 och Thed Björk har vunnit de tre senaste upplagorna 2013-2015 (2011 gick Swedish Touring Car Championship ihop med Danish Touring Car Championship och STCC har sedan dess stått för Scandinavian Touring Car Championship). Bägge två har tidigare testat att köra FIA WTCC men nu blir det alltså i en helhjärtad svensk fabrikssatsning från Volvos sida. Dessutom är John Bryant-Meisner som kör för svenska stallet Nika Racing anmäld i den oberoende klassen men det är inte klart vid vilket lopp han gör premiär. 2014 tävlade han i GP3 Series och senast i Asian Le Mans Series.

Regerande mästare i WTCC (som i sin nuvarande form avgjorts årligen sedan 2005) är argentinaren José Maria Lopez som därmed vunnit mästerskapet två år i rad. Citröen som han kör för tog även hem märkesmästerskapet för andra året i rad. Flest titlar i WTCC har fransmannen Yvan Muller med fyra och flest titlar i rad har britten Andy Priaulx med tre. Utöver Lopez och Muller finns två tidigare mästare med i årets tävling, britten Robert Huff som vann 2012 och italienaren Gabriele Tarquini som blev mästare 2009. BMW och Chevrolet är framgångsrikast i märkesmästerskapet med tre titlar vardera. Privatteamklassen (Independents' Trophy) vanns förra året av ungraren Norbert Michelisz. Framgångsrikaste svensken genom tiderna i WTCC är Rickard Rydell. Den förre BTCC- och STCC-vinnaren (1998 respektive 2011) har kört i mästerskapet under sju säsonger och vunnit fem lopp samt kommit femma totalt. Säsongen startar på Circuit Paul Ricard i Frankrike första helgen i april och avslutas på Losail International Circuit i Qatar sista helgen i november. På vägen blir det deltävlingar i Slovakien, Ungern, Marocko, Tyskland, Ryssland, Portugal, Argentina, Kina och Thailand. Varje tävlingshelg körs två lopp: Opening Race och Main Race.

WTCR

Följ FIA WTCC-säsongen

08/03/2015 PÅ 09:23
Relaterade ämnen
WTCR
Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel