När Garbine Muguruza stod bakom baslinjen på centercourten i Wimbledon och väntade på det viktigaste domslutet i sin karriär var hon på väg mot den absoluta toppen. Dryga året tidigare hade hon chockat tennisvärlden genom att ta sig hela vägen till final i Franska Öppna och lyckats med bedriften att som en av få spelare slå Serena Williams i en stor final.

Nu, när hawk-eye bekräftade att Venus Williams backhand landat bakom baslinjen, kunde spanjorskan även lägga en Wimbledon-titel till samlingen. En oväntad titel, eftersom hon letar efter formen inför turneringen.

Wimbledon
Wimbledon inför tiebreak i femte set
19/10/2018 PÅ 15:35

Men inte bara det.

Efter att ha nått fjärde rundan i US Open några månader senare stod det klart att Muguruza skulle bli ny världsetta, en bedrift som endast Arantxa Sánchez-Vicario lyckats med på damsidan i den spanska tennishistorien. Månaden före US Open hade hon knipit sin femte WTA-titel i karriären när hon vann Western & Southern Open.

- Det bästa med att vara Wimbledon-mästare är att vara en del av historien, att se ditt namn på tavlan och veta att du är en del av det, sa Muguruza i en intervju med WTA-tourens hemsida i somras.

- Wimbledon är en turnering som jag har tittat på sedan jag var flicka. Jag har min Wimbledon-pokal på ett speciellt ställe, bredvid Franska Öppna-pokalen. Att vara Wimbledon-mästare kanske haft lite större påverkan än att vara Franska Öppna-mästare eftersom fler människor runt om i världen vet mer om Wimbledon.

Men 2018 års upplaga av turneringen gick inte alls som hon tänkt sig. Den regerande mästaren föll mot Alison van Uytvanck redan i andra omgången, och faktum är att 2018 varit tufft. Muguruza har fallit till 15:e plats på världsrankingen och frågan som tennisvärlden nu ställer sig är hur 2019 blir för den nyblivna 25-åringen.

I dag befinner hon sig i Hong Kong, och imorgon väntar match mot landsmaninnan Sara Sorribes