Eurosport

McEnroe försvarar svenske huvuddomaren efter Kyrgios-incidenten

McEnroe försvarar svenske huvuddomaren: "Borde inte straffas, borde belönas"
Av Eurosport

Den 05/09/2018 kl 16:22Uppdaterat Den 05/09/2018 kl 16:45

Svenske Mohamed Lahyani skapade rubriker världen över när han klev ner från sin domarstol för att ha ett "pep-talk" med Nick Kyrgios. Agerandet har kritiserats - men i Eurosports Tennis Legends Vodcast får domaren stöd av John McEnroe: "Han borde inte bli utpetad till sidobanorna, han borde belönas", säger McEnroe.

Kyrgios vann därefter andra set med 7-6, och de två resterande med 6-3, 6-0. Agerandet uppmärksammades och kritiserades världen över, bland andra av Roger Federer som ansåg att det ”inte är domarens roll att kliva ner från stolen”.

Men i Eurosports Tennis Legends Podcast med Mats Wilander, Boris Becker och John McEnroe (lyssna längst ner i artikeln) får den svenske huvuddomaren stöd. Trion går hårt åt Kyrgios agerande och brist på inställning. Becker anser att australiern har verktygen för att börja vinna och "borde växa upp snabbare" medan McEnroe menar att det börjar nå en nivå där det är "pinsamt till och med för honom själv".

- Jag har haft min beskärda del av problem med domare, säger McEnroe i vodcasten.

- Men tänk att det gick så långt, det blev så pinsamt, att en domare av alla människor klev ner från stolen, gick fram till honom vid ett sidbyte och sa ”hey man, är du okej? Vad händer här? Jag har sett dig spela bättre än så här”.

- På ett sätt beundrar jag… jag är väldigt glad att han gjorde så här. Och jag tycker inte att han borde bli utskickad på bana 34 och juniormatcherna som han är nu, han borde bli belönad. Läget blev så desperat att han kände behovet att göra det. Det är otroligt - ett att han gjorde det, två att jag försvarar en domare.

Boris Becker fyller i:

- Och tre, att han coachade Kyrgios tillbaka in i matchen och till att vinna den.

Mats Wilander menar att Mohamed Lahyanis enda misstag var att fysiskt kliva ner från domarstolen, vilket skapade en annorlunda maktbalans.

- Hade han suttit kvar uppe på stolen kunde han ha pratat ner till honom. Han kan säga att ”Nick, jag gillar dig”, han kan säga vad han vill, men bilden vi fick nu var en domare som stod på sina bara knän och nästan bad honom.

I vodcasten diskuterar dessutom trion bland annat de nyliga förändringarna inom tennisen och varför nästa generations stjärnor inte slår igenom.