Panoramic

Klassiska Wimbledon!

Från Wimbledon till US Open

Den 27/06/2017 kl 13:26Uppdaterat Den 26/07/2017 kl 22:46

Eurosports kanaler sänder alla fyra Grand Slam-turneringar under 2017.

Gräsklassikern Wimbledon på Eurosport och Kanal 5

Eurosport har från och med i år rättigheterna tillsamtliga fyra Grand Slam-turneringar i tennis. Australian Open på hardcourt och Franska mästerskapen på grus har vi redan fått njuta av och nu är det dags för ett tredje underlag när klassiska Wimbledon ska avgöras på gräs. I höst väntar sedan US Open på hardcourt, 28 augusti till 10 september. Herr- och damfinalerna i Wimbledon direktsänds även på Kanal 5.

Wimbledon, som direktsänds 3-16 juli (Eurosport 2 är huvudkanal), avgjordes första gången 1877 och spelplatsen har allt sedan dess varit The All England Lawn Tennis and Croquet Club i Wimbledon i sydvästra London. Wimbledon är den äldsta Grand Slam-turneringen och den enda som hela tiden spelats på ett och samma underlag – gräs. Turneringen är förstås höjdpunkten på tennisens grässäsong som tar vid efter att grusssäsongen kulminerat med Franska mästerskapen i maj.

Regerande mästare i damklassen är Serena Williams från USA som finalslog, nuvarande, världsettan Angelique Kerber med 7-5, 6-2. Serena vann även dubbeln i par med systern Venus Williams efter 6-3, 6-4 mot Tímea Babos och Yaroslava Shvedova. Den 23-faldiga Grand Slam-vinnaren i singel och 14-faldiga i dubbel kommer dock inte att försvara någon av sina titlar eftersom hon tagit uppehåll från tennisen resten av året då hon väntar barn. Serena har vunnit damsingeln i Wimbledon sju gånger och damdubbeln sex gånger. Bra chans för övriga dameliten att vinna i år alltså.

Herrsingeln här vanns förra året av Andy Murray som slog Milos Raonic med 6-4, 7-6, 7-6. Titeln var skotten Murrays andra här (han vann även 2013) och bägge gångerna har han vunnit i tre raka set. Sedan 2003 har Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic och just Murray delat på titlarna här (och andraplatserna bortsett från tre) och de fyra hör förstås till favoriterna i år också. Herrdubbelfinalen blev förra året en helfransk affär där Pierre-Hugues Herbert och Nicolas Mahut besegrade Julien Benneteau och Édouard Roger-Vasselin 6–4, 7–6, 6–3. Mixeddubbeln vanns av Henri Kontinen i par med Heather Watson som slog Robert Farah och Anna-Lena Grönefeld med 7–6, 6–4.

Flest titlar på herrsidan i Wimbledon under The Open Era (räknas från 1968) har Pete Sampras och Roger Federer med sju vardera. Federer är tillsammans med Björn Borg ensam om att ha vunnit fem år i rad. Martina Navratilova är ensam om nio singeltitlar och sex i rad. Björn Borg har fortfarande den högsta vinstprocenten i Wimbledon med 92,72% vilket motsvarar 51 av 55 spelade matcher på gräset här. Stefan Edberg spelade tre finaler i Wimbledon och vann två.

Kvalet till Wimbledon: direkt 26-29 juni på Eurosport 2 (HD
Wimbledon: direkt 3-16 juli på Eurosport 1 (HD), Eurosport 2 (HD) och Kanal 5
US Open: direkt 28 augusti – 10 september på Eurosport 1 (HD), Eurosport 2 (HD)
Stuttgarts ATP-turnering: direkt 12-18 juni på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Nottinghams WTA-turnering: direkt och eftersänt 15-18 juni på Eurosport 2 (HD)
Eastbournes ATP-turnering: direkt & eftersänt 26 juni - 1 juli på Eurosport 1 (HD) & Eurosport 2 (HD)

All information med reservation för eventuella ändringar