Redan vid 18 års ålder hade Ana Ivanovic etablerat sig som en av de bästa spelarna på damtouren. Känd för sin aggressiva spelstil och kraftfulla forehand letade hon sig sakta upp på rankingen och närmare en Grand Slam-titel, innan allt ställdes på sin spets i Paris 2008. Hon hade förlorat mot Justine Henin i final året före - men mot Dinara Safina gick det bättre.

Första Grand Slam-titeln i karriären var ett faktum, och sebiskan blev ny världsetta när rankingen presenterades på måndagen.

French Open
Williams dräkt stoppas: "Måste respektera spelet"
25/08/2018 PÅ 07:40

Men som för så många andra innebar rollen som världsetta ett helt nytt liv, en helt annan press, och karriären blev sig aldrig riktigt lik efter det. Hon behöll förstaplatsen i blott två veckor och tappade till 22:a plats på rankingen i slutet av 2009 efter en rejäl formdipp.

Hon slog sig återigen in topp-fem 2014, och nådde Franska Öppna-semifinal 2015, men halkade utanför topp-60 året därpå efter förlust mot Denisa Allertova i US Open.

I mellandagarna samma år kom beskedet: karriären var över. Skador hade stört, och när hon väl var i full form nådde hon aldrig samma höga nivå som tidigare.

- Jag har bestämt mig för att sluta spela professionell tennis. Det har varit ett svårt beslut men det finns så mycket att fira, sa serbiskan.

- Jag började drömma om tennis när jag var fem år gammal. Mina kära föräldrar backade mig hela vägen och när jag var världsetta och vann Roland Garros 2008, upplevde jag höjder som jag aldrig kunnat drömma om att uppnå.

Hon avslutade:

- Allt jag kan säga är att jag har levt min dröm och jag hoppas verkligen att jag har hjälpt andra att göra det också.

French Open
Höjdpunkter: Så säkrade Nadal sin elfte Roland Garros-titel
10/06/2018 PÅ 16:26