Imago

Simning, motorsport, snooker

Simning, motorsport, snooker

Den 07/04/2017 kl 14:39Uppdaterat Den 13/04/2017 kl 12:32

April bjuder på mängder av sporthöjdare på Eurosports kanaler. Till exempel Swim Open Stockholm, FIA WTCC, snooker-VM och maratonlopp.

Världens bästa spelare ska koras i Sheffield
VM är höjdpunkten och avslutningen på snookersäsongen 2016/2017. Turneringen avgörs mellan 15 april och 1 maj och hela världseliten väntas förstås vara på plats. Världsettan Mark Selby ska försöka försvara sin titel och bli världsmästare för tredje gången. I förra årets final besegrade engelsmannen Kinas stora hopp Ding Junhui med 18-14. Ding Junhui blev den förste asiatiske spelaren att nå en VM-final.

Snooker-VM har avgjorts sedan 1927 och årets upplaga är nummer 80. Spelplatsen är traditionsenligt (sedan 1977) The Crucible Theatre i Sheffield. De 16 högst rankade spelarna är garanterade en plats i 16-delsfinal medan 128 spelare gör upp om de andra 16 platserna via ett kvalspel där det krävs tre vunna matcher för att få möta en av de seedade spelarna. Kvalmatcherna liksom de i första omgången (16-delfinalerna) spelas i bäst av 19 frames, åttondelarna och kvartsfinalerna i bäst av 25 frames, semifinalerna i bäst av 33 frames och finalen, över två dagar, i bäst av 35 frames. Den totala prissumman har höjts till £1 750 000 varav segraren får 375 000.

De mest framgångsrika spelarna i modern tid (räknas från 1969) är Stephen Hendry (7 VM-titlar), Steve Davies och Ray Reardon (6 VM-titlar) och Ronnie O’Sullivan (5 VM-titlar). Av dessa är det bara Ronnie O’Sullivan som är med i årets turnering och sportens ledande superstjärna är förstås en av favoriterna till titeln i år också. Flest VM-titlar i hela VM-historien har Joe Davis med 15 stycken mellan 1927 och 1946.

Varken Ronnie O’Sullivan eller Mark Selby har vunnit några turneringar under våren men de har delat på de tyngsta turneringarna hittills under snookeråret. Selby besegrade O’Sullivan i finalen av UK Championship i november och O’Sullivan vann sin sjunde (rekord) Masterstitel i januari.

Utmanare till de både kommer dock verkligen inte att saknas då vi kommer att få se en rad före detta världsmästare i turneringen. Till exempel: Stuart Bingham (2015), John Higgins (1998, 2007 och 2011), Neil Robertson (2010) och Shaun Murphy (2005) som alla ligger topp 16 på rankingen. Dessutom kan Graeme Dott (2006), Mark Williams (2000 och 2003), Peter Ebdon (2002) och Ken Doherty (1997) kanske kvala in. Världstvåan Judd Trump och världsfyran Ding Junhui är garanterat sugna på att lyfta VM-bucklan för första gången, bägge vet hur det känns att förlora en VM-final. Något som även världssjuan Barry Hawkins och världstian Allister Carter gör. En joker i sammanhanget är Marcu Fu som aldrig nått längre än till semifinal i VM men som har en väldigt fin säsong bakom sig. Han startar VM som åtta på världsrankingen och med en turneringsseger i Scottish Open och final i Players Championship i mars.

Mark Selby - Fergal O'Brien
Ryan Day - Xiao Guodong
Neil Robertson - Noppon Saengkham
Marcu Fu - Luca Brecel

Shaun Murphy - Yan Bingtao
Ronnie O'Sullivan - Gary Wilson
Liang Wenbo - Stuart Carrington
Ding Junhui - Zhou Yuelong

Stuart Bingham - Peter Ebdon
Kyren Wilson - David Grace
Mark Allen - Jimmy Robertson
John Higgins - Martin Gould

Barry Hawkins - Tom Ford
Ali Carter - Graeme Dott
Anthony McGill - Stephen Maguire
Judd Trump - Rory McLeod

VM-kval: direkt 7-12 april på Eurosport Player
VM: direkt 15 april – 1 maj på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)


I april är motorerna rejält uppvarvade i jakten på segrar och poäng. Eurosports kanaler direktsänder bland annat från premiären för FIA WTCC.

Regerande mästare i FIA WTCC (som i sin nuvarande form avgjorts årligen sedan 2005) är argentinaren José Maria Lopez som därmed vunnit mästerskapet tre år i rad. Citroën, som han kör för, tog även hem märkesmästerskapet för tredje året i rad. Flest titlar i WTCC har fransmannen Yvan Muller (tvåa 2016) med fyra och flest titlar i rad delar José Maria Lopez med britten Andy Priaulx. Citroën, BMW och Chevrolet är framgångsrikast i märkesmästerskapet med tre titlar vardera. Privatteamklassen (Independents' Trophy) vanns förra året av Mehdi Bennani från Marocko. Det svenska Volvo-teamet Polestar Cyan Racing slutade fyra i märkesmästerskapet och Thed Björk blev bäste svenske förare med en tionde plats totalt och seger i ett av säsongens lopp. Fredrik Ekblom kom på 13:e plats i förarmästerskapet och Robert Dahlgren på 19:e. Av dessa fortsätter Thed Björk i år i teamet men får sällskap av argentinaren Néstor Girolami och Nicky Catsburg från Nederländerna. Årets säsong ser öppen och spännande ut då Citroën avslutat sin fabrikssatsning och Yvan Muller pensionerat sig från racing medan José Maria Lopez bytt till att köra Formel E. De två har vunnit sex av de sju senaste upplagorna. Chans för Thed Björk, Polestar Cyan Racing och Volvo att förbättra sina placeringar rejält nu när de även har en säsongs erfarenhet alltså. Årets FIA WTCC består av tio tävlingshelger. Premiären sker i Marocko 9 april och under månaden hinner vi även med lopp på Monza i Italien 30 april. Tävlingsserien går i mål i Qatar i december. Även FIA ETCC direktsänds från Monza.

Fjärde omgången av Formel E körs på Autodromo Hermanos Rodriguez i Mexico City. Svenskhoppet Felix Rosengren ligger på femte plats i tabellen som toppas av regerande mästaren Sebastien Buemi från Schweiz.

Endurance-VM för motorcyklar startade redan i september men i april har det blivit dags för andra deltävlingen (av fem) som körs på klassiska Bugatti-banan i Le Mans. Som sig bör på platsen är det förstås ett 24-timmarslopp. Bilarnas Endurance-VM inleder säsongen med 6 Hours of Silverstone i Storbritannien 16 april. Tävlingsserien, som bland annat rymmer Le Mans 24-timmars i juni, består av nio deltävlingar och avslutas i Bahrain i november.

Superbike-VM och Supersport-VM tävlar i Aragon i Spanien och Assen i Nederländerna under månaden och Motocross-VM från Leon i Mexiko och Trentino i Italien. Dessutom blir det Blancpain Sprint Series från Misano i Italien.

För många motorsporttävlingar finns bonuskanaler på där det går att följa mer motorsport direkt än vad som kan visas på TV-kanalerna Eurosport 1 och Eurosport 2.

FIA WTCC: direkt 9 och 29-30 april på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
FIA ETCC: direkt 30 april på Eurosport 2 (HD)
Formel E: direkt 1 april på Eurosport 1 (HD)
Endurance-VM (MC): direkt 15-16 april på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Endurance-VM (bil): direkt 16 april på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Superbike-VM: direkt 1-2 och 29-30 april på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Supersport-VM: direkt 2 och 30 april på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Motocross-VM: direkt och eftersänt 2 och 16 april på Eurosport 2 (HD)
Blancpain Sprint Series: direkt 2 april på Eurosport 2 (H


Konståknings-VM är vinterns sista suck på Eurosports kanaler. Läs mer om mästerskapet, som hålls i Helsingfors, i mars höjdpunkter. Tyngdlyftnings-EM avgjordes för första gången redan 1896 och i år står Kroatiens näst största stad Split värd för tävlingen. Både damer och herrar tävlar i ryck och stöt och det delas även ut medaljer för totalt bästa resultat i varje viktklass.

Swim Open Stockholm är tillbaka i Eriksdalsbadet i april. 900 simmare från 20 nationer väntas till tävlingarna, bland dem förstås svenska supersimstjärnan Sarah Sjöström. Direktsänd ridsport får vi från Mexico City och Global Champions Tour 8 april. Samma tävlingsserie eftersänds från Miami och Shanghai, liksom världscupen från Omaha

Högklassiga maratonlopp blir det från både Paris (9/4) och London (23/4). Bägge tävlingarna tillhör de största och mest prestigefyllda i världen. Förra året vanns damklassen i Paris maraton av Visiline Jepkesho och herrklassen av Cyprian Kotut. I London hette segrarna Jemima Sumgong och Eliud Kipchoge. Alla fyra tävlar för Kenya.

UEFA Futsal Cup är framme vid semifinaler och final som spelas på Almaty Arena i Kazakstan. Lagen är ryska Ugra Yugorsk, Sporting från Portugal, spanska Inter Movistar och hemmahoppet Kairat Almaty. I finalen förra året besegrade Ugra Yugorsk Inter Movistar med 4-3. Turneringen avgörs i år för 16:e gången som UEFA-mästerskap. Inter Movistar är med sina tre titlar mesta mästare sedan starten 2001/2002.

Beachsoccer-VM avgörs på Nassau Stadium i Bahamas huvudstad 27 april – 7 maj. Portugal är regerande mästare från den åttonde upplagan som avgjordes 2015. I finalen besegrades Tahiti med 5-3. Ryssland blev trea efter 5-2 i bronsmatchen mot Italien. Lagen i årets turnering:
Grupp A: Bahamas, Schweiz, Ecuador och Senegal
Grupp B: Nigeria, Italien, Iran och Mexiko
Grupp C: Förenade Arabemiraten, Paraguay, Portugal och Panama
Grupp D: Brasilien, Tahiti, Japan och Polen

10 april möts Roger Federer och Andy Murray på Hallenstadion i Zürich för välgörenhetstennis och The Match for Africa. I maj blir det mycket mer tennis på Eurosports kanaler när årets andra Grand Slam-turnering – Franska mästerskapen – ska avgöras på Roland Garros röda grus i Paris.

Konståknings-VM: direkt & eftersänt 29 mars - 2 april på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Tyngdlyftnings-EM: direkt 2-8 april på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Swim Open Stockholm: direkt 8-11 april på Eurosport 1 (HD)
Ridsport: direkt och eftersänt 3-4, 8, 16 och 30 april på Eurosport 1 (HD)
Maraton: direkt 9 och 23 april på Eurosport 1 (HD)
UEFA Futsal Cup: direkt och eftersänt 28 april och 1 maj på Eurosport 2 (HD)
Beachsoccer-VM: direkt 27 april - 7 maj på Eurosport 2 (HD)
The Match for Africa: direkt 10 april på Eurosport 2 (HD)

All information med reservation för eventuella ändringar