PA Photos

Motorsport, snooker, tennis, ridsport, simning, golf

Motorsport, snooker, idsport, simning, golf

Den 27/11/2017 kl 15:13Uppdaterat Den 20/12/2017 kl 16:38

December är en månad fylld med fantastisk direktsänd sport på Eurosports kanaler.

Första december körs säsongens sista lopp i FIA WTCC (Standardbils-VM) och sedan vet vi om vi fått en ny svensk världsmästare i form av Thed Björk. Med två lopp kvar av säsongen leder svensken VM på 255,5 poäng medan tvåan Norbert Michelisz från Ungern har 249 poäng och trean Mehdi Bennani från Marocko 216. Även fyran Nicky Catsburg från Frankrike 211,5 poäng och femman Tom Chilton från Storbritannien på 210,5 poäng är med och utmanar om pallplatserna. Det är med andra ord upplagt för en rysaravslutning på Losail International Circuit, belägen utanför Qatars huvudstad Doha, 30 november till 1 december. Banan stod klar 2004 och är 5,38 km lång. Opening Race körs över 10 varv och är alltså 53,8 km långt, Main Race adderar två varv och mäter totalt 64,56 km. FIA WTCC har tidigare tävlat här 2015 och 2016 och och då vanns loppen av José María López och Yvan Muller respektive Gabriele Tarquini och Mehdi Bennani. Förra året var Thed Björk tvåa i det avslutande loppet i Qatar och tog poäng i det första. Totalt slutade han då på tionde plats i mästerskapet. Senaste tävlingshelgen i Macau tog Björk sammanlagt 25 poäng medan Michelisz tog 33. Så stor differens får det inte bli i Qatar om Thed Björk ska bli Sveriges förste världsmästare i FIA WTCC. Thed Björks team Volvo Polestar leder tillverkar-VM före Honda. Volvo har 804,5 poäng och Honda 792 så även här blir det spänning hela vägen in till mållinjen.

Den fjärde upplagan av Formel E startar med dubbla lopp i Hong Kong 2-3 december och går i mål med samma upplägg i Montreal 28-29 juli. Däremellan blir det enkellopp i Marocko, Chile, Mexiko, Brasilien Italien, Frankrike, Tyskland och Schweiz samt dubbellopp i USA. Svenskt deltagande i det elmotorbaserade mästerskapet får vi genom Felix Rosenqvist som tävlar för indiska Mahindra Racing. Bland de övriga förarna hittar vi bland annat två söner till flerfaldiga Formel 1-mästare i form av Nelson Piquet Jr. (som vann premiärupplagan av Formel E 2014/2015) från Brasilien och Nico Prost (tvåa 2015/2016). Dessutom tävlar en engelsman med svenskklingande efternamn i serien, Tom Blomqvist är son till svenske rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist. Tom som vi bland annat kunnat se på Eurosports kanaler i DTM och Endurance-VM gör debut i Formel E i år. Han tävlar för Andretti Autosport som ägs av gamle Formel 1-mästaren Mario Andrettis son Michael Andretti. Felix Rosenqvist slutade trea i förra årets mästerskap efter att ha varit på pallen i fem av tolv lopp och vunnit det ena loppet på Berlins stadsbana. Regerande mästare är Lucas di Grassi från Brasilien, tvåa förra året slutade Sébastien Buemi från Schweiz. En omkastning av placeringarna i den absoluta toppen jämför med året innan. Årets Formel E-säsong består av totalt 14 lopp i fyra världsdelar. 20 förare fördelade på 10 team tävlar och gränsen för bilarnas kapacitet har höjts från 170 till 180 kW.

Ridsport får vi direkt från Longines Masters i Paris men även eftersänt från Riders Masters Cup i samma stad och från Rolex Grand Slam i Genève samt världscupen som tävlar i hopp i London.

Damernas Europatour i golf gör en avstickare till Förenade Arabemiraten där Dubai Ladies Classic avgörs. Trots att hon bara spelat tre av de tävlingar som ingår i Ladies European Tour leden svenska Anna Nordqvist tävlingen efter tio turneringar. Jenny Haglund ligger tvåa på Rookie of the Year-listan.

Kortbane-EM i simning avgörs i Köpenhamn 13-17 december och den namnkunnigaste deltagaren i den 24:a simmare starka svenska truppen är förstås Sarah Sjöström. Vid senaste kortbane-EM i Netanya i Israel 2015 tog Sarah tre individuella guld. Sammanlagt har OS-mästarinnan på 100 m fjäril, som nyligen utnämndes till Europas bästa idrottskvinna 2017, nu 15 EM-guld och 10 VM-guld om man räknar både kort och lång bana.

FIA WTCC: direkt 1 december på Eurosport 2
Formel E: direkt 2 och 3 december på Eurosport 1
UK Championship: direkt 28 november – 10 december på Eurosport 1, Eurosport 2 och Eurosport Player.
Scottish Open: direkt 11-18 december på Eurosport 1 och Eurosport 2
Kval till German Masters: direkt 19-22 december på Eurosport Player
Hopman Cup: direkt 30 december – 6 januari på Eurosport 1 och Eurosport 2
ATP Brisbane: direkt 1-3, 8-10 och 14-17 december på Eurosport 1
Ridsport: direkt och eftersänt 1-3, 12 och 19 december på Eurosport 1
Dubai Ladies Classic i golf: direkt 8-9 december på Eurosport 1
Kortbane-EM: direkt 15-17 december på Eurosport 2

All information med reservation för eventuella ändringar