SID

Le Mans och andra höjdare

VM-kval i handboll, Le Mans och andra höjdare i juni

Den 31/05/2017 kl 11:32Uppdaterat Den 18/06/2017 kl 23:59

Juni bjuder på mängder av sporthöjdare på Discovery Networks Swedens kanaler. Däribland klassiska Le Mans 24-timmars och damernas VM-play off i handboll.

Tuffa kvalmatcher i Kanal 5 för svenska handbollsdamerna

Två nervösa matcher väntar när Sveriges VM-öde ska avgöras mot Makedonien de kommande dagarna. Matcherna visas i Kanal 5 och vid seger i dubbelmötet är svenskorna klara för handbolls-VM i Tyskland i december.

Sverige laddade upp i onsdags med klar seger mot Kroatien (35-28) men det är nu det ska avgöras. Lördagens VM-kvalmatch mot Makedonien i Skopje följs av retur i Ystad på tisdag och båda matcherna sänds i Kanal 5.

Henrik Signells landslag misslyckades i OS i Rio och i EM på hemmaplan 2016 men söker nu revansch och ett första steg är så klart att vinna dubbelmötet mot Makedonien och ta sig till VM i Tyskland som för övrigt Discovery Networks Sweden har sändningsrättigheterna till.

Lördagens match börjar 20.30 och kommenteras av Markus Sjöman och Per Johansson medan sändningen inför tisdagens hemmamatch i Ystad startar 19.00. Karin Frick är programledare och i studion har hon med sig ex-landslagsstjärnan Linnea Torstenson medan Niklas Jarelind och Per Johansson kommenterar.

Lördag 10 juni
20.30 Makedonien-Sverige (Kanal 5)

Tisdag 13 juni
19.00 Sverige-Makedonien (Kanal 5)


Tre svenskar med i Le Mans klassiska 24-timmarslopp

Det superklassiska 24-timmarsloppet i Le Mans avgörs i år 17-18 juni och skådeplatsen för dramat är förstås drygt 13 kilometer långa Circuit de la Sarthe (populärt kallad Bugatti-banan) utanför Le Mans i Frankrike. Loppet är en av motorsportens största klassiker och det äldsta årligt återkommande uthållighetsloppet för bilar. Vi är nu framme vid upplaga nummer 85 sedan starten 1923. Eurosport 1 och Eurosport 2 direktsänder hela loppet men dessutom från träningar och kval dagarna före, samt från Race of Legends och uppvärmningen. Under veckan direktsänds även magasinprogrammet Le Mans Extra med reportage, intervjuer och analyser. Sammanlagt blir det drygt 35 timmar LIVE från Le Mans 24-timmars.

I år får vi se Eurosport-bekantingen (Formel E och DTM) Felix Rosenqvist tävla i LMP2-klassen. Felix kör i teamet DragonSpeed – 10 Star tillsammans med svenske Henrik Hedman och britten Ben Hanley. Loppets tredje svensk är Niclas Jönsson i LMGTE Am-klassen som gör sin tolfte Le Mans-start för Krohn Racing.

250 000 åskådare väntas följa loppet på plats runt banan som stod klar 1923 och rymmer 38 kurvor. Topphastigheten under loppet ligger numer på ungefär 330 km i timmen (ett tag var man uppe i över 400 km i timmen men banan har av säkerhetsskäl gjorts långsammare). Vanligast är att ett team består av tre förare som byter av varandra för att klara påfrestningen av att bemästra bilarna så länge under så tuffa omständigheter. Förra året vanns det uthållighetskrävande loppet av Porsche Team med Marc Lieb (Tyskland), Romain Dumas (Frankrike) och Neel Jani (Schweiz) bakom ratten. De hann 384 varv runt banan och slog därmed tvåan, Toyota Gazoo Racing med tre varv. Trea och fyra kom Audi Sport Team Joests med 372 respektive 367 varv. Segern var mesta mästarna Porsches andra raka. Porsche har vunnit Le Mans 18 gånger, Audi 13 gånger och Ferrari 9 gånger.

Dansken Tom Kristensen (inte med i år) är den mest framgångsrika föraren någonsin med ett fantastiskt segerfacit på nio titlar. Tvåa på all time-listan är belgaren Jacky Ickx med sex segrar, lika många som Kristensen har i rad från åren 2000-2005. Senast en svensk vann här var 1997 när Stefan Lill-Lövis Johansson ingick i samma team som Michele Alboreto och nämnde Kristensen.

Friidrott, ridsport, snooker, golf, motorsport…

Juni bjuder förstås på mycket mer direktsänd sport än vad vi kan skriva utförligt om här på TV-sidan. Till exempel blir det friidrott från Paavo Nurmi Games i Åbo i Finland och Lag-EM från franska Lille. Ridsport får vi från Global Champions Tour som tävlar i Cannes och Monaco samt Athina Onassis Horse Show i St. Tropez ochFEI Classics Series som tävlar i tyska Luhmühlen. Snooker-säsongen 2017/2018 startar med Riga Masters där Neil Robertson är regerande mästare efter att ha finalbesegrat Michael Holt med 5-2 förra året.

Turkish Open i golf är en del av damernas Europa Tour och vi följer spelet på National Golf Club 19-21 juni. Inte mindre än 14 av de 114 deltagarna på touren är svenskor. Efter 4 av 21 deltävlingar ligger Anna Nordqvist, på nionde plats (trots att hon bara spelat en deltävling), bäst till av dem.

Motorsport får vi i maj, utöver från Le Mans 24-timmars, i form av bland annat motocross-VM från Orlyonok i Ryssland och Mantova i Italien, Formel E från Berlin, Supersport- och Superbike-VM från Misano i Italien, Blancpain Endurance Series från Le Castellet i Frankrike och motorcyklarnas åttatimmarslopp på Slovakia Ring. Dessutom blir det både FIA ETCC och FIA WTCC från Vila Real i Portugal. Efter de tre första tävlingshelgerna i FIA WTCC ligger Thed Björk på fjärde plats i mästerskapet medan hans team Cyan Volvo Polestar leder tillverkarmästerskapet. Teamkollegan Nicky Catsburg är tvåa i mästerskapet bakom Hondas Tiago Monteiro. Sist men inte minst inleds speedway-EM med deltävlingen i polska Torun, de tre andra körs i Güstrow (15/7), Hallstavik (5/8) och Lublin (16/9). Danske Nicki Pedersen är regerande mästare.

Le Mans Extra: direkt 14-15 och 17 juni på Eurosport 1 (HD)
Le Mans (träning och kval): direkt 14-15 juni på Eurosport 1 (HD)
Le Mans 24-timmarslopp: direkt 17-18 juni på Eurosport 1 (HD)
Paavo Nurmi Games: direkt 13 juni på Eurosport 1 (HD)
Lag-EM i friidrott: direkt 23- 25 juni på Eurosport 1 (HD)
Ridsport: direkt och eftersänt 3, 10, 24 och 26 juni på Eurosport 1 (HD)
Riga Masters i snooker:direkt 23- 25 juni på Eurosport 2 (HD)
Turkish Open i golf: direkt 19- 21 juni på Eurosport 1 (HD)
Motocross-VM: direkt och eftersänt 11 och 25 juni på Eurosport 2 (HD)
Formel E: direkt 10 juni på Eurosport 1 (HD)
Superbike-VM & Supersport-VM: direkt & eftersänt 17-18 juni på Eurosport 1 (HD) & Eurosport 2 (HD)
Blancpain Endurance Series: direkt 24 juni på Eurosport 1 (HD)
Endurance-VM (mc): direkt 24 juni på Eurosport 1 (HD)
FIA WTCC: direkt 24-25 juni på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
FIA ETCC: direkt 25 juni på Eurosport 2 (HD)
Speedway-EM: direkt 30 juni på Eurosport 1 (HD)

All information med reservation för eventuella ändringar