Eurosport

Beachsoccer, motorsport och ridsport

Beachsoccer, motorsport och ridsport

Den 01/05/2017 kl 21:32Uppdaterat Den 12/05/2017 kl 10:39

Maj bjuder förstås mer direktsänd toppsport än fotboll, tennis och cykel.

I maj ska beachsoccer-VM spelas klart i Nassau och den andra samt tredje och sista deltävlingen i speedwayens Best Pairs avöras i polska Gniezno (inställt på grund av regn och framflyttat till ) och tyska Landshut. Mer motorsport blir det från FIA WTCC (från Hungaroring och Nürburgring), Formel E (Monaco och Paris), Endurance-VM för både bilar (Spa) och motorcyklar (Oschersleben), DTM (Hockenheim och Lausitzring), Superbike-VM, Supersport-VM och Supersport 300 (Imola och Donington), Porsche Super Cup (Barcelona och Monaco), FIA ETCC (Budapest), Blancpain Endurance Series (Silverstone) och British Superbike (Oulton Park). Ridsport blir det från Global Champions Tour i Versailles, Madrid och Hamburg samt från Badminton Horse Trials som ingår i FEI Classics Series.

Beachsoccer-VM avgörs på Nassau Stadium i Bahamas huvudstad 27 april – 7 maj. Portugal är regerande mästare från den åttonde upplagan som avgjordes 2015. I finalen besegrades Tahiti med 5-3. Ryssland blev trea efter 5-2 i bronsmatchen mot Italien. Lagen i årets turnering:

Grupp A: Bahamas, Schweiz, Ecuador och Senegal
Grupp B: Nigeria, Italien, Iran och Mexiko
Grupp C: Förenade Arabemiraten, Paraguay, Portugal och Panama
Grupp D: Brasilien, Tahiti, Japan och Polen

Regerande mästare i FIA WTCC (som i sin nuvarande form avgjorts årligen sedan 2005) är argentinaren José Maria Lopez som därmed vunnit mästerskapet tre år i rad. Citroën, som han kör för, tog även hem märkesmästerskapet för tredje året i rad. Flest titlar i WTCC har fransmannen Yvan Muller (tvåa 2016) med fyra och flest titlar i rad delar José Maria Lopez med britten Andy Priaulx. Citroën, BMW och Chevrolet är framgångsrikast i märkesmästerskapet med tre titlar vardera. Privatteamklassen (Independents' Trophy) vanns förra året av Mehdi Bennani från Marocko. Det svenska Volvo-teamet Polestar Cyan Racing slutade fyra i märkesmästerskapet och Thed Björk blev bäste svenske förare med en tionde plats totalt och seger i ett av säsongens lopp. Fredrik Ekblom kom på 13:e plats i förarmästerskapet och Robert Dahlgren på 19:e. Av dessa fortsätter Thed Björk i år i teamet men får sällskap av argentinaren Néstor Girolami och Nicky Catsburg från Nederländerna. Årets säsong ser öppen och spännande ut då Citroën avslutat sin fabrikssatsning och Yvan Muller pensionerat sig från racing medan José Maria Lopez bytt till att köra Formel E. De två har vunnit sex av de sju senaste upplagorna. Chans för Thed Björk, Polestar Cyan Racing och Volvo att förbättra sina placeringar rejält nu när de även har en säsongs erfarenhet alltså. Årets FIA WTCC består av tio tävlingshelger. Premiären kördes i Marocko 9 april och tävlingsserien går i mål i Qatar i december. Efter de två första tävlingshelgerna i FIA WTCC ligger Thed Björk på andra plats i mästerskapet medan Volvo Polestar leder tillverkarmästerskapet.

Superbike-VM har avgjorts sedan 1988. Förra året blev det trefaldigt brittiskt i topp med Jonathan Rea högst upp, närmast följd av Tom Sykes medan Chaz Davies tog hem bronset. Samma topptrio som 2015 alltså med den skillnaden att Sykes och Davies bytte plats. Jonathan Rea har i år chansen att bli den förste som vinner Superbike-VM tre år i rad. Flest titlar har Carl Fogarty med fyra. Årets VM består av 13 tävlingshelger med två lopp vardera. Premiärloppet kördes traditionsenligt på Phillip Island Grand Prix Circuit i Australien sista helgen i februari och sedan avslutas det hela i början av november på Losail International Circuit i Qatar. På vägen blir det tävlingar i bland annat Thailand, Spanien, Nederländerna, Italien, Storbritannien, USA, Tyskland, Portugal och Frankrike.

Formel E består den här säsongen av 12 tävlingshelger. Regerande mästare är Sèbastien Buemi från Schweiz. Svenske Felix Rosengren är med i mästerskapet.

Beachsoccer-VM: direkt 27 april - 7 maj på Eurosport 2 (HD)
Speedway Best Pairs: direkt 4 (inställt på grund av regn) och 25 maj på Eurosport 1 (HD)
FIA WTCC: direkt 13-14 och 27 maj på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Formel E: eftersänt 13 och 20 maj på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Endurance-VM (bil): direkt 6 maj på Eurosport 1 (HD)
Endurance-VM (mc): direkt 20 maj på Eurosport 2 (HD)
DTM: eftersänt 6-7 och 20-21 maj på Eurosport 2 (HD)
Superbike-VM: direkt och eftersänt 13-14 maj och 27-28 maj på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Supersport-VM: direkt och eftersänt 14 och 28 maj på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Supersport 300: direkt och eftersänt 14 och 28 maj på Eurosport 2 (HD)
Porsche Supercup: direkt 13-14 och 28 maj på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
FIA ETCC: direkt 14 maj på Eurosport 2 (HD)
Blancpain Endurance Series: direkt 14 maj på Eurosport 2
British Superbike (BSB): direkt 1 maj på Eurosport 2 (HD)
Ridsport: direkt och eftersänt 6-7, 15, 20 och 27 maj på Eurosport 1 (HD)

All information med reservation för eventuella ändringar