VM är höjdpunkten och avslutningen på snookersäsongen och det avgörs mellan den 21 april och den 7 maj, traditionsenligt på The Crucible Theatre i Sheffield.

Världsettan Mark Selby har chans att skriva historia. Den regerande VM-mästaren jagar inte bara sin fjärde VM-titel utan kan även bli den förste sedan Stephen Hendry på 90-talet som vinne tre år i rad.

World Grand Prix
World Grand Prix : Trump Winner last shoots
20/12/2020 PÅ 21:54

Men han utmanas av bland andra Ronnie O’Sullivan, som jagar VM-titel nummer sex.

- Självklart kan jag vinna, jag är en av tio spelare som kan vinna, säger O’Sullivan till Eurosport inför turneringen.

- Men som jag sa, tills turneringen startar, tills du kommer in i det, då vet du aldrig riktigt vad som kan hända. Första rundan är svår eftersom det är den första, men så fort du kommer igång och hittar din rytm är allt möjligt.

Vilka känner du har en bra chans att nå långt?
- Självklart Selby, John Higgins. Jag tycker att Mark Williams spelar riktigt bra. Ding Junhai har haft några bra resultat där de senaste åren. Men snooker är så öppet idag. Det finns så många spelare som är kapabla att vinna turneringen. Det kan vara någon av sju, åtta, tio spelare som kan vinna VM i år. Det är bara som en annan turnering som råkar vara VM. Så det finns inga garantier.

Du är tvåa på världsrankingen just nu. Är ditt huvudmål med säsongen att nå förstaplatsen igen?
- Nej, jag tänker inte på det. Jag spelar inte tillräckligt. I år har jag haft ganska tur eftersom jag vunnit turneringar och det har gjort det möjligt att klättra på rankingen. Men jag spelar inte tillräckligt många turneringar för att vinna tillräckligt många poäng. Nästa år kommer jag inte kunna spela så mycket eftersom jag har andra saker att göra. Så oavsett om jag vinner VM i år är det nästan omöjligt att jag blir nummer ett igen eftersom jag helt enkelt inte spelar lika mycket som de andra killarna.

Inför turneringen avslöjar "The Rocket" även varifrån han hämtar sin inspiration.

- Jag älskar Lionel Messi, han är ett fullständigt geni. Jag gillar Roger Federer. Han är en otrolig talang och det är otroligt att han fortfarande spelar på en så hög nivå. Tiger Woods är en annan som inspirerar mig. De presterar konstant på en väldigt hög nivå. Jag har enorm respekt för folk som konstant kan prestera på så hög nivå inom deras respektive idrotter.

Följ snooker-VM den 21 april-7 maj på Eurosport 1 och på Eurosport Player.

Snooker
O'Sullivan jagar sjätte VM-titeln
19/04/2019 PÅ 21:43
Snooker
O’Sullivan historisk i York
10/12/2018 PÅ 11:28