Getty Images

Överlevde mc-krasch och stroke - tävlar med sin nyblivna fru i OS: "Gav honom ett annat syfte"

Överlevde mc-krasch och stroke - nu nygift medaljhopp i OS

Den 01/02/2018 kl 15:27Uppdaterat Den 02/02/2018 kl 10:44

När Denny Morrison vaknade visste han inte var han var befann sig eller vad han gjorde där. Han försökte svara på läkarnas frågor, men det gick inte. Allt var blankt. Det var ju slutet på april och han var fortfarande på semester i Nya Zeeland, absolut inte här, i en sjukhussäng i Kanada.

Vid Dennys sida vakade hans mamma, syster och en vän från det kanadensiska skridskolandslaget. De dejtade inte ens då, han och Josie, men medan han var medvetslös hade hon berättat för sjukvårdspersonalen att det var hennes framtida man som låg där.

Datumet var den 8 maj 2015, ett dygn efter motorcykelolyckan. Denny Morrison hade diagnostiserats med ett brutet lårben, ett avslitet främre korsband i knäet, en punkterad lunga, en bruten armbåge, hjärnskakning, inre skador på njurar och lever samt en mindre ryggfraktur.

Bland det första han berättade för sina nära och kära var att han ville tävla i Sydkorea 2018 igen. Men ett knappt år senare drabbades han av en kraftig stroke.

Och hans framtida fru kom att rädda hans liv.

***

Tiden före motorcykelolyckan 2015 stod Denny Morrisson på toppen av sin karriär. Han hade kommit till en punkt där själva definitionen av ordet ”seger” var att vinna varje lopp han ställde upp i. Visserligen hade han tvingats tänka om efter ett benbrott före Sotji-OS 2014, men den kanadensiske skridskoåkaren reste ändå hem från Ryssland med ett OS-silver och ett brons i bagaget.

Vägen tillbaka skulle bli lång, men målet var tydligt: Pyeongchang 2018. Det fick ske med små steg. Ibland frapperande små, sådana som knappt går att upptäcka. Han började skriva ner delmål, stora som små, och bockade av dem ett efter ett. Det första målet, på sjukhuset, var att kunna stå med vikten på ena benet. Efter fem sekunder tvingade smärtan honom att ge upp.

Han missade hela skridskosäsongen, men i april 2016 - knappt ett år efter kraschen - var han tillräckligt återställd för att kunna ge sig ut på ett äventyr med Josie. Det nyblivna paret cyklade igenom bergsstigningar och stormar på väg från den mexikanska gränsen till Utah, en sträcka på nästan 130 mil. Den tog tre veckor att avverka.

På väg hem till Kanada kom stroken.

Josie, utbildad livräddare, kände igen symptomen och tvingade honom till sjukhus. Det räddade förmodligen hans liv. Kroppens vänstra sida fungerade inte och han sov 15 timmar om dagen. Ibland kämpade han för att överhuvudtaget kunna prata normalt. Och när han skrevs ut från sjukhuset var det under strikta order om att inte utsätta kroppen för hög puls för tidigt.

Mindre än ett halvår efter stroken tävlade han för första gången. Resultatet? Personligt rekord på 3 000 meter, och en biljett tillbaka in i världscupen.

- Jag var tvungen att bygga upp mod för att kunna pressa mig tillräckligt för att nå maxpuls, minns Morrison.

- Jag var tvungen att gå tillbaka till min inga-ursäkter-filosofi. Anledningen till att jag inte kunda uppnå högre puls... det är dåtid. Det är över, lämnat bakom mig. Nu finns det inga ursäkter längre.

Året därpå hjälpte han det kanadensiska lagtempolaget till VM-guld, och förra månaden kvalade 32-åringen in till OS.

- Men det här är annorlunda. Jag har inte bara övervunnit personliga motgångar för att komma hit, jag har även gift mig. Och den här gången kommer min fru kommer att vara på OS med mig.

***

Josie Morrison var 14 år gammal och hette Spence i efternamn när hennes pappa föll från en stege och miste livet. Josie blev kvar i sorgen tillsammans med sin mamma, två systrar och bror. I januari kvalade hon in till sitt första OS någonsin.

- Han hade varit så glad. Jag vet att detta är för honom. Det är verkligen tufft. Det senaste dygnet har jag upplevt alla känslor du kan känna; så glad, så överlycklig, och så ledsen.

Josie Morrison fick sitt stora internationella genombrott i november 2017 när hon tog sin första podiumplacering i världscupen, brons i lagtempot i holländska Heerenveen. Det räckte för att övertyga den kanadesiska lagledningen. I Pyeongchang ska hon tävla i 1 500 meter och i lagtempo - och är där för att vinna medalj åt Kanada.

- Det här har varit ett mål för mig hela livet, men det har funnits stunder då jag tvekat på att det någonsin skulle ske. Jag är så tacksam över att se drömmen gå i uppfyllelse, säger hon.

Josie och Denny gifte sig 2017 - men smekmånaden får vänta till efter OS. Tillsammans har de ett motto; unbreakable. Och för Denny har själva definitionen av ordet ”seger” förändrats.

- Före Vancouver ville jag ha olympiskt guld, och jag ville ha tre olympiska guld. Jag trodde att seger bara innebar att vinna varje tävling jag ställde upp i. Nu, efter flera motgångar, betyder seger att bara fortsätta ta steg, att fortsätta försöka uppfylla mina drömmar, säger han.

- När jag bär det kanadensiska höstlövet känner jag att jag representerar mig själv, mina lagkamrater, mina tränare, min hemstad, min provins... alla som varit inblandade i att ta mig till OS. Det känns som att jag är en ambassadör och en representant för dem. Det känns som att jag inte bara gör det här för mig själv, jag gör det här för alla som stöttat mig längs vägen.

Denny Morrisons coach Bart Schouten menar att hans adept visserligen läkt ovanligt snabbt och att hans vilja att ta sig tillbaka till skridskobanan har varit osedvanligt stark, men det kanske viktigaste har varit något annat. Någon annan.

- Jag tror att han har hittat ett större syfte. Nu försöker han inte bara ta medaljer för sig själv, han har gått från att vara den typiske högpresterande idrottaren till att bli en mer allsidig person. Han ser den stora bilden nu, inte bara jag, jag, jag. Som tränare har det varit en underbar grej att få se någon mogna som individ, inte bara som skridskoåkare.

- Och ofta finns det en speciell person som hjälper dig att göra det.

Skridskotävlingarna går av stapeln i Gangneung Oval från den 10 februari till den 24 februari. Se allt från OS på Eurosport Player.