Att bli snuvat på guldet av Sverige i en skidskyttestafett har triggat igång en debatt i Norge. Emil Hegle Svendsen överglänstes av Fredrik Lindström på sista stånde skyttet och nu frågar sig allt fler experter i hemlandet om de norska åkarna har förberett sig tillräckligt väl för att skjuta under tuffa vindförhållanden.

Flera av de svenska landslagsåkarna bor och tränar i Östersund och har tillgång till en bana som liknar den i Sydkorea - inte minst vad gäller förhållandena, med kyla och vind som i Pyeongchang. Det kan vara en av förklaringarna till den blågula OS-succén med två guld (Hanna Öberg och herrstafettlaget) och två silver (Sebastian Samuelsson och damstafettlaget).

PyeongChang
OS-debutanten: "Jag är imponerad av mig själv"
27/02/2018 PÅ 09:46

- Flytta till Östersund. Ja, jag menar det på allvar, sa NRK:s längd- och skidskyttexpert Torgeir Björn efter stafetten i går.

PLANERAR TRÄNINGSLÄGER I ÖSTERSUND
Östersund står som arrangör för VM 2019 och det är en tävling som svenske chefstränaren Wolfgang Pichler och hans team har satsat hårt på. Norske skyttetränaren Siegfried Mazet berättade under fredagen för NRK att man planerar ett träningsläger i Sverige för att förbereda sig på just vinden inför nästa års VM, men Torgeir Björns förslag om en permanent flytt österut är inte populärt hos alla:

- Jag kommer aldrig att flytta till Östersund. Träningsläger är möjligt, men jag tror att jag hellre lägger av än att flytta till Sverige, säger Tarjei Bö med ett leende.

"FÖRSTOD INTE HUR LINDSTRÖM KUNDE SKJUTA SÅ BRA"
Hegle Svendsen, som duellerade med Lindström på sistasträckan, berättade efter loppet för Eurosport att förhållandena under sista skjutningen var ”otroligt krävande” och att det ”skitsvårt.”

- Jag förstod inte hur han vid sidan om (Fredrik Lindström, reds anm.) kunde skjuta så bra. Det blåser mycket och jag börjar med en bom. Jag kan bara beklaga sistaserien, sammafattade en besviken norrman och fick stöd av Tarjei Bö:

- Förhållandena var en x-faktor och jag förstod hur Emil hade det. Jag unnar ingen det han var tvungen att gå igenom där.

PyeongChang
Norrmannen hyllar Sverige: ”Imponerande"
23/02/2018 PÅ 13:38
PyeongChang
Efter nordiska duellen - Sverige tog OS-guld!
23/02/2018 PÅ 12:30