Getty Images

Guld, tårta och alkohol – så var Wolfgang Pichlers OS

Guld, tårta och alkohol – så var Wolfgang Pichlers OS

Den 28/02/2018 kl 12:34Uppdaterat Den 28/02/2018 kl 17:43

Hur firar en ett skidskytteguld? Med alkohol? Med tårta? Ständigt omskrivne Wolfgang Pichler testade båda i vad som skulle bli ett succé-OS för Sverige.

– Han är ju speciell. Det kan man inte sticka under stolen med. Det låter väldigt mycket, ofta, säger Hanna Öberg när hon ska beskriva Wolfgang Pichler.

Han har beskrivits som en demontränare som ibland får sina adepter att gråta under passen och Wolfgang Pichlers mantra ekar fortfarande efter framgångarna i Sydkorea.

– Hård träning. Hård, hård träning. De måste träna, sova, träna och äta. Om man vill bli bäst i världen, måste man träna som de bästa i världen. Så sade Pichler innan tävlingarna drog igång och så beskrev han framgångarna efter tävlingarna var slut. Hård träning.

Wolfgang Pichlers svenska framgångssaga började redan med Magdalena Forsberg och Anna Carin Olofsson (numera Zidek). Vem kunde då ana att den nu 63-åriga tysken skulle uppleva en ny, ännu ljusare vår, 2018?

Pyeongchang-OS var Pichlers OS. Silver, guld, silver och guld igen blev facit i kronologisk ordning. Men vägen dit var långt ifrån självklar.

Redan innan avfärd var det Pichlers namn det talades mest om. Inte för att skidskytteframgångarna hade förutspåtts, utan i betydligt dunklare ljus än så.

Det var nära att Pichler aldrig fick åka till OS.

Wolfgang Pichler tränade de ryska skidskyttedamerna under OS i Sotji. Detta skandalomsusade OS för rysk del, omgärdat av den största systematiska dopningshärvan i modern tid.

– Det är naturligtvis skönt både för truppen och för Wolfgang, som får rätt och upprättelse. Jag har aldrig tvivlat på Wolfgang, han har alltid varit en stor motståndare till alla typer av dopning, sade Pichlers gamla adept, skidskyttelegendaren Magdalena Forsberg då.

Pichler åkte till Pyeongchang för att coacha en ung svensk skidskyttetrupp och det var mer prat om generationsväxling än medaljer.

Men vilket OS det blev för Pichler.

För att göra den, något banala, jämförelsen med en skyttetavla så blev det egentligen endast en bom, mixed stafett där Sverige var medaljtippade, men inte nådde upp till sin potential. I övrigt var det fullträff på fullträff för skidskyttelandslaget och Wolfgang Pichler.

Succén inleddes när, den tidigare doldisen, Sebastian Samuelsson blev Silver-Sebbe med hela svenska folket. Den 20-åriga OS-debutanten hade aldrig stått på pallen i världscupen, men tog nu ett sensationellt silver och Pichler var nästan lika glad som Samuelsson själv efter loppet.

Ikväll firar vi. Med alkohol, sade Pichler och skrattade. SOK har nolltolerans mot alkohol på mästerskap och det blev nya skandalrubriker kring den svenska skidskyttetränaren.

För det unga skidskyttelandslaget fortsatte OS i samma takt. Nästa OS-debutant, 22-åriga Hanna Öberg vann ett, om möjligt, ännu mer skrällartat guld. Damstafettlaget tog silver och herrarna krönte hela framgångssagan med ett guld.

Pichlers förklaring till de svenska framgångarna var densamma; hård träning, hård, hård träning och han fick anledning att fira under hela OS. Alkoholen bytte han dock ut mot tårta och han passade även på att lägga till en ingrediens i framgångsreceptet.

– Hemligheten är att vi har så stark laganda. Den ger oss styrka och kraft.

Den måste byggas upp under flera år. Det är som en familj.

Wolfgang Pichler har förberett lag för nio olympiader, men vem hade kunnat ana att 2018 års OS skulle bli en sådan framgång för den svenska skidskyttetränaren?

Läs och se mer om Wolfgang Pichler