Det gick inte att ta miste på den svenska glädjen när skidskytten Fredrik Lindström på upploppet kunde ta emot den svenska flaggan och köra först över mållinjen i herrarnas OS-stafett i Pyeongchang.

I helgens världscuptävling som arrangeras i Holmenkollen finns det möjligtvis chans för ännu en skrällvinst i stafetten.

Skidskytte
Skidskyttedamerna upprepade OS-succén - fixade pallplats i stafetten
16/12/2018 PÅ 16:51

– Det är ju en liten fajt mellan Norge och Sverige. Norrmännen kommer naturligtvis vilja visa nu på hemmaplan att man är bäst i stafett och leva upp till favoritskapet som de ändå har. Men svenskarna kommer också vara otroligt motiverade och visa att det minsann inte var någon engångsföreteelse att vi tog det där OS-guldet, säger experten Magdalena Forsberg.

Trots att Sverige för bara några veckor sedan vann guld i stafetten är svenskarna enligt Forsberg inte några favoriter till att stå högst upp på pallen - utan det är Norge, Frankrike och Tyskland som på herrsidan är de främsta utmanarna.

– I de tävlingarna som varit efter de olympiska spelen har skidskyttarna inte presterat på samma nivå. Det finns lag som är större favoriter i stafetten, säger hon och fortsätter:

– På damsidan är det framförallt Tyskland som har favoritskapet, det är ett lag som gjorde en riktigt dålig OS-stafett och är säkert revanschsugna.

Det är bara passerat några få veckor sedan OS i Pyeongchang där det svenska skidskyttelandslaget gjorde stor succé. Men att det skulle sluta med ett sådant framgångsrikt olympiskt spel trodde inte experten när resan mot Pyeongchang inleddes.

– Skidskyttelandslaget hade inte presterat på den här nivån under säsongen eller någonsin tidigare. Så det fanns inte så mycket som pekade på att det skulle bli den succén.

Och det är ingen tvekan om vem som gjorde bäst intryck på experten under OS.

– Jag är jätteimponerad av Sebastian Samuelsson som lyckades ta ett silver i jaktstarten och sen några dagar senare sluta fyra över 20 km. Det är inte lätt och det är många som inte kan prestera igen, men han klarade av det så det tycker jag är enormt starkt.

Det var inte bara under tävlingarna som Samuelsson utmärkte sig – utan även på Twitter. När han uppmanade andra åkare att bojkotta sista världscuptävlingen i Ryssland som äger rum nästa helg, då han anser att landet inte har ett fungerande antidopningsarbete.

– Jag tycker att det är härligt att han törs ta det beslutet och kan stå för det. Han visar att det inte bara är snack utan kör sitt race. Det är starkt!

Tycker du att svenska åkare borde följa Samuelssons exempel?

– Det är upp till var och en. Jag vet inte om jag hade varit så stark, det är en ganska stor sak att ta det steget. Det kommer ju inte ändra på att Ryssland får ha världscuptävlingen men det kommer ju säkert ge dem en tankeställare.

Men i helgens VC-tävling i Holmenkollen är svensken med, men det är inte 20-årigen som Forsberg vill lyfta utan det finns en annan som utmärkt sig lite extra efter Sydkorea.

– Fredrik Lindström gjorde ett jättebra lopp nu senast (i världscupsprinten). Men det krävs som alltid att du skjuter riktigt, riktigt bra.

Och på damsidan har Hanna Öberg som tog OS-guld över 15 km individuell start fortsatt att imponera.

– Det är ingen tillfällighet att hon vann OS-guld. Hon har en väldigt fin framtid framför sig, det är jag helt övertygad om.

Lördagens tävlingar:
12.30: damernas stafett
15.15: herrarnas jaktstart

Söndagens tävlingar:
12.00: damernas jaktstart
14.45: herrarnas stafett