Getty Images

Akwasi Frimpongs märkliga OS-resa – tävlar i "fel" sport

Akwasi Frimpongs märkliga OS-resa – tävlar i "fel" sport

Den 25/01/2018 kl 14:50Uppdaterat Den 14/02/2018 kl 22:43

För endast två år sedan lade sig Akwasi Frimpong på sin första skeleton-släde, nu befinner han sig i Pyeongchang för att tävla i OS. Men de var inte vintersport han satsade på.

Han är Ghanas största OS-hopp, han är också Ghanas enda OS-hopp. I sporten där deltagarna ligger på magen på en kälke, i upp till 150 kilometer i timmen, ska Akwasi Frimpong göra sin OS-debut. Frimpong är den enda ghananen i Pyeongchang-OS och den andra ghananen någonsin att ställa upp i ett vinter-OS. Den första var slalomåkaren Kwame Nkrumah-Acheampong, som 2010 kom näst sist i den alpina grenen.

Tidigare misslyckad OS-satsning

Elitsatningen började inte med skeleton. Det var i 100 meter sprint den före detta friidrottaren skulle bli bra. Han gjorde sin första OS-satsning, då under holländsk flagg, till sommarspelen i London-OS 2012. Men skadorna blev allt för många och allt för stora. Frimpong tvingades avbryta satsningen och att komma tillbaka till eliten som 100-meterslöpare såg oerhört tufft ut. För tufft skulle det visa sig.

Holländsk bob-åkare visade vägen

Det var då vändingen kom för Frimpong. Den tidigare bob-mästarinnan Nicola Minichiello hade fått upp ögonen för Frimpongs snabba starter och erbjöd honom en ny satning.

- Hon övertygade mig om att jag skulle försöka med bob och skeleton på grund av min bakgrund som sprinter, eftersom man är väldigt beroende av snabbhet i de sporterna, säger Frimpong till KweseéESPN.

Men vintern är obefintlig i Ghana och Frimpong har fått husera i USA under sin OS-satsing. Långt ifrån sin familj.

- Jag har varit tvungen att göra många uppoffringar. Till exempel att lämna min fru och min åtta månaders bebis Ashanti hemma när jag har varit borta under månader för att kunna träna och tävla runt hela världen.

Satsar på medalj i Peking

Med endast två års träning innan OS i Pyeongchang tror Frimpong inte att det är där han kan lägga sin fokus resultatmässigt, utan det är 2022 i Peking han hoppas på en OS-medalj, då 35 år ung.
Skulle resultaten inte gå Akwasi Frimpongs väg i Pyeongchang kommer han i alla fall ha den tveklöst snyggaste hjälmen.

Källor: KweseéESPN, Internationella olympiska kommittén, BBC