I mars 2008 överraskade den dåvarande 14-åriga Sarah Sjöström när hon i seniordebuten vann EM-guld på 100 m fjäril. Idag har den snart fyllda 25-åringen vunnit allt från OS-guld, VM-guld, EM-guld och att bli utsedd till årets kvinnliga idrottare 2017.

Dryga tio år efter debuten simmar Sjöström sitt sjätte långbane-EM som arrangeras mellan den 3-9 augusti i Glasgow. Hon deltar bland annat i fyra individuella distanser, 50 m fjäril, 100 m fjäril, 50 m frisim och 100 m frisim.

Simning
Eleanor Holm - den första kvinnliga rebellen
06/12/2018 PÅ 11:44

- Hon har guldchans på alla fyra, men man kan inte kräva att hon ska vinna alla. Däremot jag skulle bli väldigt förvånad om hon inte vinner fjärilsträckorna, och jag tror att hon vinner 100 m frisim också. På 50 m frisim däremot tror jag att hon blir hårt utmanad av Pernille Blumefrån Danmark, som sensationellt vann OS-guld i Rio på distansen, säger Eurosportexperten Thomas Jansson och lägger till.

- Nu kommer det paradoxala i det här, Sjöström har världsrekordet på 50 m frisim (med tiden 23,67 som hon satte under VM i Budapest), men det är en gren med oerhört små marginaler, och det är inte alltid hon får till det fullt ut.

Nederländskan Ranomi Kromowidjojo är en annan utmanare som skulle kunna sätta stopp för Sjöströms guldfest på 50- och 100 m frisim.

- Men på fjärilssträckorna ser jag faktiskt ingen som idag kan röra Sarah, då får det bli en sån där blackout som det blev för Usain Bolt när han tjuvstartade under VM (2011 i VM-finalen på 100 meter), annars ser jag ingen realistisk konkurrent på europamästerskapsnivå inom fjärilssim.

Hon sa till externalSVT Sport https://www.svt.se/sport/simning/sjostrom-infor-em-jag-kanner-mig-ostoppbar-just-nuNoneatt hon känner sig ostoppbar…

- Haha, det är ett väldigt typiskt Sarah-svar, men som hon har väldigt mycket belägg för. Hon har visat genom åren att när det är mästerskap simmar hon väldigt, väldigt fort. Sen kanske hon vill skrämma konkurrenterna lite också, vem vet.

Jansson känner till Sjöström väl då han mellan åren 2004-2010 var förbundskapten för simlandslaget.

- Jag tolkar det som att hon kommer gå in starkt i det här mästerskapet och vill nog inte släppa någon över bron. Hon har en liten drömgräns som hon vill under, och det är 55 sekunder på 100 fjäril.

Finns det något som kan stoppa henne?

- Erfarenhetsmässigt vad gäller att kunna prestera kan jag inte se att hon har något kvar. Det är nog egentligen av teknisk art i så fall, om hon tjuvstartar, vinglar till på pallen, eller om Sarah totalt missar sista armtaget in mot mål så att hon måste ta ett helt nytt, då kan två tiondelar gå iväg och det kan vara skillnaden.

Har hon gjort det någon gång?

- Nej, det har hon väl egentligen inte gjort. Även om jag utstrålar oerhört mycket självsäkerhet kring vad Sarah kan uppnå, är det trots allt idrott och det händer ibland att favoriter inte får till det. Men jag känner mig trygg.

Hur tror du hon känner just nu?

- Jag tror att det är lika molnfritt på Sarahs himmel som vi haft i Sverige.

Ett stort tapp för simlandslaget är att Michelle Coleman valt att inte åka med till Skottland, det på grund av axelskadan hon dragits med under en längre period.

- För frisimslagkapperna är det ett stort avbräck, för de vi sätter in simmar betydligt långsammare än henne, så mycket långsammare att det blir väldigt svårt att konkurrera på medaljnivå.

Och för resten av simlandslaget är det blandade känslor.

- När är det dags för Louise Hansson genombrott i långbana? Har Victor Johansson tagit ytterligare kliv så att han kan beträda prispallen? Och överraskar Johannes Skagius på 50 m bröstsim? Det är en mer nyfiken känsla. Men hur bra är vårt landslag egentligen? Det känner jag en viss oro för, men hoppas jag har fel.

Du ser långbane-EM som arrangeras i Glasgow mellan 3-9 augusti på Eurosport 1 och 2 samt på externalEurosport Playerhttps://se.eurosportplayer.com/scheduleNone.

Läs även:

Så sänder Eurosport från EM-veckan

Simning
Guld för Sara Junevik på ungdoms-OS: "Blev chockad"
11/10/2018 PÅ 10:21