Getty Images

Från svininfluensa till Pyeongchang

Från svininfluensa till Pyeongchang

Den 31/01/2018 kl 14:06Uppdaterat Den 31/01/2018 kl 14:42

För fyra år sedan stoppades han i sista sekund av den osannolika sjukdomen – nu är John-Henry Krueger redo för OS-debut.

Erfarna tittare känner till att short track är en minst sagt oberäknelig sport. Det uppenbara exemplet är så klart Steven Bradbury, som tog ett av tidernas mest omtalade OS-guld efter att hela fältet ramlat framför honom både i semifinal och final.

Alla utövare är naturligtvis väl medvetna om att ett felskär kan innebära skillnaden mellan att korsa mållinjen med händerna i luften och att sitta i sargen – det sitter i själva sportens DNA och åkarna kan förbereda sig efter bästa förmåga för att undvika kollisioner. Men ibland kan det dyka upp andra hinder på vägen.

Fick mardrömsbesked

2014 skulle John-Henry Krueger vara ett 18-årigt medaljhopp för USA i Sochi, med tre pallplatser i skridskovärldscupen i ryggen. Det enda som stod mellan honom och en plats på flyget till Ryssland var det amerikanska OS-kvalet. Då fick han ett mardrömsbesked som inte går att förbereda sig för – han hade fått svininfluensa.

Därmed sprack drömmen han hade jagat genom sin karriär. I hela sin barndom och ungdom hade han pendlat åtta timmar till och från träningar, och flyttade som 16-åring från sin hemstad Pittsburgh, 300 mil tvärs över landet till Salt Lake City där det amerikanska skridskolandslaget är baserat.

Och Krueger tog missen hårt.

– Det var den största besvikelsen i mitt liv, säger han till NBC.

– Jag var tvungen att återhämta mig på flera sätt. Dels fysiskt från svininfluensan, men också mentalt och känslomässigt vilket var den svårare delen. Det var en enorm besvikelse för mina föräldrar, och för mig själv, men jag kände att jag behövde hålla det inom mig själv. Jag ville bara fokusera på nästa OS även om det var fyra år bort.

De fyra åren har nu passerat, och efter att ha flyttat till Sydkorea och sedermera Nederländerna för att träna med de bästa skridskoåkarna i världen, är Krueger mer redo än någonsin. Med två världscupmedaljer denna säsongen i bagaget gav han sig in i OS-kvalet i december för att ta revansch.

Det slutade i en smärre succé. Krueger tog hem vinsten i 500, 1000 och 1500 meter och säkrade sin OS-biljett med bred marginal. På läktaren kunde inte mamma Heidi hålla tillbaka tårarna – helvetet var äntligen besegrat.

– De första sekunderna efter loppet trodde jag inte det var sant. Men så fort jag kramade min mamma och såg henne gråta, då visste jag att jag inte skulle vakna upp från en dröm, sa Krueger.

Kruegers första event går av stapeln den 10:e februari klockan 12:00 svensk tid.

Se loppet där OS-biljetten säkrades: