OS
PyeongChang

Marit Björgen är tidernas bästa vinterolympier

Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel

Margit Björgen firar sitt guld i damernas masstart

Foto: Getty Images

AvÖzgür Kurtoğlu
25/02/2018 på 08:58 | Uppdaterad 25/02/2018 på 09:06

Efter att ha krönt sitt Pyeongchang-OS med en guldmedalj i damernas masstart stod det klart att Marit Björgen är tidernas bästa vinterolympier.

I sitt femte olympiska spel blev då till slut en av historiens bästa vinterolympier slutligen den allra bästa. Marit Björgen inledde sin olympiska karriär som 21-åring i Salt Lake City 2002 med ett stafett-silver, och följde upp fyra år senare i Turin med en silvermedalj i klassisk stil.

Det stora olympiska genombrottet kom i Vancouver 2010: Marit Björgen vann sprinten, hon vann jaktstarten, Norge vann stafetten, hon tog silver i tremilen, och tog brons i fristil. Björgen följde upp med fyra VM-guld i Oslo 2011, likaså 2013 i Val di Fiemme, och visade världen att hon i allra högsta grad var långdskidåkningens största namn, den som alla vill slå men som få (i synnerhet förutom Charlotte Kalla med jämna mellanrum) lyckades ta sig förbi.

PyeongChang

Så var OS på Twitter - här är de tio mest populära inläggen

02/03/2018 PÅ 10:15

I Sochi-OS fortsatte Björgen, nu sexfaldig olympisk mästare och tiofaldig medaljör, föga förvånande sitt segertåg när ytterligare tre OS-guld dubblade sin gyllene skörd.

Inför hennes femte olympiska spel i Pyeonchang var Marit Björgen återigen en av storfavoriterna, men för första gången under hennes karriär kunde de största utmanarna ana så kallad morgonluft och se medaljerna hägra. Marit Björgen skulle göra sig redo för sitt första åk i Sydkorea inte bara som en av tiderna bästa olympier och alltjämt en av favoriterna, men också en 37-åring som ämnade tävla mot unga talanger samt erfarna konkurrenter i spelens kanske mest utmattande tävlingar.

16 dagar senare står det istället klart att Marit Björgen från Norge är tidernas bästa vinterolympier. Hon avslutade sin OS-karriär genom att vinna lagstafetten med sina lagkamrater och tremilen, hon tog silver i skiathlon, och fick nöja sig med brons i fristil samt lagsprinten. I intervju med Eurosport.no skrattar hon åt bara tanken av att delta i ett till vinter-OS, i det som går av stapeln 2022 i Peking, genom att på ett väldigt norskt sätt säga att hon förmodligen är lite för gammal då.

Om så blir fallet kan hon ändå stoltsera med den oerhörda medaljraden som nu står på sammanlagt 15 medaljer: åtta OS-guld, fyra OS-silver, och tre OS-brons.

PyeongChang

Fem skrällar vi minns från Pyeongchang

01/03/2018 PÅ 14:41
Relaterade ämnen
OSPyeongChang
Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel