Getty Images

Marit Björgen är tidernas bästa vinterolympier

Marit Björgen är tidernas bästa vinterolympier

Den 25/02/2018 kl 09:58Uppdaterat Den 25/02/2018 kl 10:06

Efter att ha krönt sitt Pyeongchang-OS med en guldmedalj i damernas masstart stod det klart att Marit Björgen är tidernas bästa vinterolympier.

I sitt femte olympiska spel blev då till slut en av historiens bästa vinterolympier slutligen den allra bästa. Marit Björgen inledde sin olympiska karriär som 21-åring i Salt Lake City 2002 med ett stafett-silver, och följde upp fyra år senare i Turin med en silvermedalj i klassisk stil.

Det stora olympiska genombrottet kom i Vancouver 2010: Marit Björgen vann sprinten, hon vann jaktstarten, Norge vann stafetten, hon tog silver i tremilen, och tog brons i fristil. Björgen följde upp med fyra VM-guld i Oslo 2011, likaså 2013 i Val di Fiemme, och visade världen att hon i allra högsta grad var långdskidåkningens största namn, den som alla vill slå men som få (i synnerhet förutom Charlotte Kalla med jämna mellanrum) lyckades ta sig förbi.

I Sochi-OS fortsatte Björgen, nu sexfaldig olympisk mästare och tiofaldig medaljör, föga förvånande sitt segertåg när ytterligare tre OS-guld dubblade sin gyllene skörd.

Inför hennes femte olympiska spel i Pyeonchang var Marit Björgen återigen en av storfavoriterna, men för första gången under hennes karriär kunde de största utmanarna ana så kallad morgonluft och se medaljerna hägra. Marit Björgen skulle göra sig redo för sitt första åk i Sydkorea inte bara som en av tiderna bästa olympier och alltjämt en av favoriterna, men också en 37-åring som ämnade tävla mot unga talanger samt erfarna konkurrenter i spelens kanske mest utmattande tävlingar.

Om så blir fallet kan hon ändå stoltsera med den oerhörda medaljraden som nu står på sammanlagt 15 medaljer: åtta OS-guld, fyra OS-silver, och tre OS-brons.