Eurosport

Loob: Chansen större utan NHL-proffsen

Loob: Chansen större utan NHL-proffsen

Den 01/11/2017 kl 19:26Uppdaterat Den 01/11/2017 kl 19:42

Vinter-OS i Pyeongchang i februari blir hockeylegendaren Håkan Loob första mästerskap – som expert för Eurosport och Kanal 5. Han ger Tre Kronor goda chanser att vara med och fajtas om guldet, speciellt om spelarna från NHL uteblir.

Som spelare gjorde Håkan Loob två stycken OS; 1992 och 1994.

– 1994 påminner lite om det vi ser nu. Det var inte några NHL-proffs med men det blev en fantastisk turnering, inte bara för att det blev OS-guld utan överhuvudtaget, säger han.

I vinter gör han OS-debut igen, som 57-åring, när han tar plats i Eurosports och Kanal 5:s expertteam, bredvid bland andra Peter Forsberg, Daniel Rudslätt, Calle Johansson och Kim Martin.

" Det kommer skapas hjältar. "

Loob ser Ryssland som klar favorit till guldet, men att Tre Kronor definitivt har en chans att utmana.

– Jag tror att det finns en jättemöjlighet. Jag tror till och med att det är en större möjlighet nu än om NHL-proffsen hade varit med. Det kan bli jätteintressant turnering på alla sätt och vis. Det kommer skapas hjältar. Men den här gången kommer det vara såna man inte redan känner hela vägen in på bara kroppen.

– Kvalitativt finns det så många bra svenska hockeyspelare ute i Europa, både i KHL och Schweiz men också i SHL. Får Grönborg (Rikard, förbundskapten) ihop det så att han hittar rätt karaktärer och får en någorlunda bra start på turneringen så tror jag det kan bli hur bra som helst.

För Damkronorna är prognosen dystrare. Det svenksa laget har de senaste åren halkat efter inte bara toppnationerna USA och Kanada, utan även utmanarna Ryssland och Finland.

Men Loob tror att Damkronorna kan överraska.

– Jag tror de har varit nere och vänt på något sätt. Man har varit där uppe och tagit medaljer, men sedan har de inte vunnit så många matcher. Men nu så, jag hör på ”Leffe” Bork (förbundskaptenen) att det ändå finns något som ändå kittlar litegrann. Det är samma där – det gäller att hitta de här karaktärerna som tycker att det här är den största upplevelsen någonsin. Då kan man överprestera och kanske ta medalj där också.

För svensk del inleds OS-hockeyn 10 februari, när Damkronorna ställs mot Japan.Tre Kronor går in i turneringen 15 februari med match mot Norge.

Senaste klippen