Bildbyrån

Nilsson efter bronset: "Det känns väldigt overkligt just nu"

Nilsson efter bronset: "Det känns väldigt overkligt just nu"

Den 25/02/2018 kl 08:45Uppdaterat Den 25/02/2018 kl 13:48

I skuggan av suveränen Marit Björgen tog Stina Nilsson Sveriges första brons efter en dramatisk spurtstrid. "Det känns väldigt overkligt just nu. Jag var helt säker på att jag gick för fjärdeplatsen", säger Nilsson.

Det var spelen i Pyeongchangs sista tävling och på vädret såg det ut att ha gått en hel årstid från det att Charlotte Kalla körde hem den inledande skiathlontävlingen i sydkoreansk iskyla.

Charlotte Kalla verkade trivas bra även i det varma vädret inledningsvis., men det var inte den svenska förhandsfavoritens dag.

Istället var det Kallas parhäst från sprintstafetten Stina Nilsson som inledde offensivt och gick upp och drog tidigt.

Efter ett varv av fyra hade Marit Björgen dock passerat Nilsson och ökade farten.

Charlotte Kalla var den enda som riktigt verkade sugen på norskans fart, och gjorde sitt yttersta för att hänga på, men skidorna var inte med svenskan i det här skedet av loppet.

– Jag hade svårt att få fast skidorna och tyckte inte att glidet var det bästa heller, säger Charlotte Kalla.

Marit Björgen gled ifrån i utförsåkningen och det norska skidesset hade sin taktik klar för sig: åk fort, tidigt.

Björgen fick också en stor lucka och den fortsatte att växa. Halvvägs in i loppet hade hon en ledning på 52 sekunder ner till Charlotte Kalla som valde att byta skidor vilket de tre åkarna bakom henne inte gjorde.

Så var Charlotte Kalla på en femteplats.

– Charlotte är sliten här, det ser man på hela aktionen, sade expertkommentator Anders Södergren i Kanal 5:s sändning

Det ville sig inte heller mer för Charlotte Kalla som aldrig återhämtade sig. Hon fick se sig omåkt av både Stina Nilsson och Ingvild Flugstad Östberg.

Stina Nilsson gick in på fjärde plats inför fjärde varvet och körde på bra i det skedet. Med rygg på Ingvild Flugstad Östberg hade svenskan häng på bronset efter att österrikiskan Stadlober kört fel och tappat sin till synes klara andraplats.

Marit Björgen kunde till sist defilera hem slutsegern, mer än minuten före finska tvåan Krista Pärmäkoski, men bakom de båda utspelade sig ett större drama.

Stina Nilsson och Ingvild Flugstad Östberg gick en dramatisk kamp om bronset, men Nilsson trodde att det var fjärdeplatsen hon spurtade om.

– Ledarna hade ropat att jag spurtar om medaljen, men jag tänkte att den där lätta går jag inte på, säger Nilsson som inte hade uppfattat Stadlobers misstag.

Vid upploppet stakade Stina Nilsson allt vad hon hade och när hon kom i mål såg hon bara två åkare i målområdet. Sveriges första brons var säkrat och ingen var mer överraskad än medaljören själv.