Getty Images

OS-guld till Charlotte Kalla efter mäktigt ryck

OS-guld till Charlotte Kalla efter mäktigt ryck

Den 10/02/2018 kl 08:58Uppdaterat Den 10/02/2018 kl 09:52

OS första guldmedalj tillhör Sverige. Charlotte Kallas mäktiga ryck på sista varvet lämnade konkurrenterna bakom och svenskan kunde säkra den ädlaste medaljen i skiathlonen, hennes tredje OS-guld i karriären.

Guldmedalj för de tredje olympiska spelen i rad. Tio kilometer fritt i Vancouver 2010, stafetten i Sotji 2014 - och nu på skiathlonen i Pyeongchang. Charlotte Kalla gav Sverige en lysande start på de olympiska spelen i Pyeongchang på lördagsmorgonen svensk tid.

Ett mäktigt ryck i stigningen på sista varvet i fristilsdelen lade grunden. Konkurrenterna, anförda av silvermedaljören Marit Björgen, kunde inte följa och avståndet var stabilt runt tio sekunder hela vägen in i mål. Svenskan kunde kosta på sig en segergest innan hon korsade mållinjen.

- Vi hade ju pratat om det här, att det skulle bli guld. Men det är inte bara att ställa sig där och göra det. Jag är helt rörd, säger Eurosports expertkommentator Anders Södergren i sändningen.

SE GULDRYCKET

Krista Pärmäkoski från Finland knep silvret. OS-debutanten Ebba Andersson överraskade rejält och blev fyra, bara åtta hundradelar från medalj. Stina Nilsson fullbordade den svenska succén med en tiondeplats.

AVVAKTANDE START
Kalla anförde fältet ut ur stadion när starten gick och bara ett 20-tal åkare kunde följa, men den klassiska delen blev relativt avvaktande och inga större luckor fanns att prata om inför skidbytet. Efter första varvet på fristilstelen utkristalliserade sig en klunga på nio åkare, däribland Kalla och OS-debutanten Ebba Andersson. Och i första rejäla stigningen ökade Kalla tempot betänkligt i ett försök att grilla konkurrenterna.

Svenskan fick några meter i uppförskörningen, ett avstånd som ingen sedan lyckades köra ikapp.

SE CHARLOTTE KALLAS MÅLGÅNG