Scanpix

Norska laget som ska stoppa Sveriges gulddröm: "De är stora favoriter"

Norska laget som ska stoppa Sveriges gulddröm: "De är stora favoriter"

Den 20/02/2018 kl 09:49Uppdaterat Den 20/02/2018 kl 16:16

Eurosports expert spänd inför morgondagens rysare: "Norge är laget att slå."

Lite senare på tisdagen släppte även Norge sin trupp. De blir stjärnorna Marit Björgen och Maiken Caspersen Falla som ska försöka stoppa Sveriges guldjakt på damsidan och Martin Johnson Sundby och Johannes Hösflot Kläbo blir de norska representanterna på herrsidan.

Eurosport.se fick sig en pratstund med längskideexperten Per Elofsson som är försiktigt positiv inför stafetten.

– Det blir en väldigt intressant kamp för Kalla och Nilsson. Även USA har ett lag för podiet oavsett vem som får förtroendet tillsammans med Jessica Diggins. OAR och Finland kommer finnas med där uppe också, säger Elofsson.

– Främst Charlotte Kalla och Stina Nilsson är ett väldigt starkt lag, men Norge är laget att slå och i slutändan handlar det om formen och känslan just på tävlingsdagen. Så jämnt är det mellan dessa två.

Vilka är favoriterna i herrarnas sprintstafett?

– Norge är stora favoriter eftersom de har Johannes Hösflot Kläbo att avsluta med. Även Italien kommer ha en god chans med Federico Pellegrino som andra åkare och även ryssarna kan vara med där, säger Elofsson.

Sprintspåren i Pyeongchang är väldigt hårda, kan det påverka uttagningarna?

– Ja, det kan det göra. Kondition blir viktigare än fart och därför blir åkare som Kalla och Björgen viktiga, särskilt i lagstafetten när de åker i tre etapp var och behöver återhämta sig snabbt däremellan. Långa och muskulösa åkare tar ofta mer tid på sig att återhämta sig. Men i slutändan brukar det viktigaste alltid vara hur man känner sig just den dagen.