Den stora svenska snackisen runt skidspåren de senaste dagarna har varit vallamissen på den klassiska delen av herrstafetten. Jens Burman och Daniel Rickardsson halkade långt efter täten redan på första sträckorna, och efteråt talade den sistnämnde öppet om att materialet inte hållit måttet.

- Jag har inte grejer under fötterna som funkar. Det var slit från start till mål, både med fäste och glid. Har stått och stakat hela tiden och försökt kriga allt jag kunde, men på den här nivån går det inte om man inte har konkurrenskraftiga prylar, sa Rickardsson då.

PyeongChang
Här är svenskorna som fixade flest OS-medaljer
02/03/2018 PÅ 13:06

"INTE HAFT LIKA BRA SKIDOR SOM VÅRA KONKURRENTER"
Eurosports expert Per Elofsson menar att väderomslaget i Pyeongchang har varit en faktor för de svenska vallarna - och att det fanns indikationer på problematiken redan under Charlotte Kallas silverlopp på tio kilometer fritt, då norskan Ragnhild Haga vann i överlägsen stil. Resultatet blev dock mindre utslagsgivande då.

- I början av mästerskapet när det var kallare hade Sverige bra skidor, det syntes att vi hade ett ett litet övertag då. Men när det blivit mildare har den svenska strukturen på skidorna inte hängt med och det är tydligt att vi inte haft lika bra skidor som våra konkurrenter, säger Elofsson.

- Vi såg tendenser på det redan under Charlotte Kallas lopp. Charlotte gjorde ett fantastiskt lopp men när man tittade på glidet och jämförde med andra kunde man se att de svenska åkarna borde haft bättre glid. Det har varit en nedåtgående trend när det blivit varmare och varmare.

TRE- OCH FEMMILEN KÖRS I KLASSISK STIL
Onsdagens sprintstafett körs visserligen i fri stil, men mer bekymmersamt för svensk del är att herrarnas femmil på lördag och damernas tremil på söndag körs i just klassisk stil.

- Nu kommer man att jobba hårt för att få till det. Det är klart att man är orolig när man vet att de inte ligger rätt. Det är så små marginaler som gör stora skillnader i resultaten och det går verkligen inte att åka en tremil eller femmil med dåliga skidor till helgen. Då är det kört från start, och det är ett måste att man får till det här för att det ska bli medaljer i de sista tävlingarna, säger Elofsson.

Se varenda sekund av OS på Eurosport Player.

PyeongChang
Så var ditt OS, Calle!
28/02/2018 PÅ 18:37
PyeongChang
Så var Kallas OS: "Tack gode gud för dig"
26/02/2018 PÅ 15:08