I slutet av förra veckan kom beskedet om att 38-åriga Marit Björgen, som tagit åtta OS-guld, 18 VM-guld och hela 114 världscupsegrar, lägger skidorna på hyllan. Men att tidernas främsta vinterolympier väljer att avsluta sin skidkarriär kom inte som någon överraskning enligt fd svenska längdskidåkaren Anna Haag - som även hon tagit sitt sista stavtag.

– Jag är inte jätteförvånad. Men jag har aldrig sett henne så stark som i år, hon har kommit tillbaka från en mammaledighet till en nivå som är helt makalös.

Lillehammer
Ny pallplats för Ebba Andersson - tvåa i Lillehammers minitour
02/12/2018 PÅ 11:20

Haag hade dock inte blivit förvånad om Björgen valt att köra ett år till - då avstängda Therese Johaug är tillbaka i tävling nästa år.

– Under hela Thereses karriär har Marit funnits där och de har varit viktiga för varandra. De har ganska olika kvalitéer som skidåkare och det tror jag har gynnat dem.

Hur mycket har Björgen betytt för längdskidåkningen?

– Otroligt mycket, Marit är en förebild både i och utanför skidspåret. Hon är så ödmjuk trots att hon är så otroligt stor i sin sport, det tror jag är unikt. Marit är ödmjuk, omtänksam och står verkligen med båda fötterna på jorden.

Haag fortsätter:

– Jag tycker att det är häftigt när man har så många segrar och fortfarande ser lika glad ut när hon vinner, det tycker jag är fantastiskt och väldigt stort som idrottare.

Har hon hjälpt dig i din karriär?

– Mest att jag blivit otroligt inspirerad av henne och hennes sätt att hantera med- och motgångar. Hon är trygg i sig själv och i vad hon vill, det är Marit som varit bossen över hur hon vill göra sin satsning och har inte varit så brydd om vad andra runt omkring gör utan har trott på sig själv. Det tror jag har varit en viktig del i hennes framgång.

Vid några tillfällen har Haag och Björgen fått chansen att träna ihop – något som varit inspirerande på sitt sätt.

– Jag har fått slita lite varje gång jag åkt med henne, säger hon och skrattar.

Under helgens tävlingar i norska mästerskapen när 38-åringen körde över mållinjen stod de norska landslagskollegorna Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen redo att tacka av tidernas främsta vinterolympier, Marit Björgen.

Titta på Marit Björgens alla OS-medaljer i videon ovan!

Längdåkning
Britta Johansson Norgren historisk efter seger i Livigno
02/12/2018 PÅ 10:55