Eurosport

Majorov får inte åka till OS - men 16-åriga Anita Östlund är nära en biljett

Ingen OS-plats för Alexander Majorov

Den 22/01/2018 kl 12:07Uppdaterat Den 23/01/2018 kl 10:12

I Sotji kom Alexander Majorov på 14:e plats, men det blir inte något andra OS för konståkaren från Luleå. Chansen till OS-debut för 16-åriga Anita Östlund har däremot ökat efter helgens EM i Moskva.

Sverige har haft en kvotplats säkrad till både herr- och damtävlingarna i konståkning i Pyeongchang efter att Alexander Majorov och Matilda Algotsson presterat under kvaltävlingar förra året. Det innebär dock inte automatiskt svenskt deltagande i OS-åkningen, om inte SOK anser att de svenska åkarna är tillräckligt bra för att tas ut.

Vid EM i Moskva misslyckades Matilda Algotsson, som efter två fall i inledningen av sitt korta program missade finalen. Desto bättre gick det för 16-åriga jättetalangen Anita Östlund från Gråbo utanför Göteborg som med poängen 56,04 satte personligt rekord i kortprogrammet, och gick till final i toppgruppen i sin mästerskapsdebut.

I helgens fria finalprogram gick det dock inte lika bra. Kanske var det stundens allvar som kom ikapp i hennes första stora final, och efter ett inledande fall vid första hoppet slutade hon till sist på 17:e plats.

Allt som allt ändå en imponerande mästerskapsdebut, och frågan är nu om SOK kan motstå att belöna en 16-åring som sätter personligt rekord i sin EM-debut med en OS-plats.

Även på herrsidan hade Sverige en kvotplats till OS. Den var reserverad för Alexander Majorov, som själv säkrade den åt Sverige i höstas. EM-tävlingarna i Moskva blev blandad kompott för Majorov som var rejält missnöjd efter kortprogrammet, men tog revansch i sitt fria program med nytt personbästa och en sjundeplats.

Det uttalade kravet för att få ingå i en OS-trupp är att kunna konkurrera om plats 1-8, och med utomeuropeiska åkare inräknade i konkurrensen är det en tuff målsättning för 26-åringen från Luleå.

På måndagsförmiddagen kom också beskedet att det inte blir någon resa till Pyeongchang för Majorov. Det avslöjade han själv på twitter.

Vid OS i Sotji kom Majorov på en meriterande 14:e plats, men då var han uttagen på det så kallade framtidskriteriet, som innebär att man ska vara med främst för att samla rutin inför kommande OS.