På söndag ställs ishockeyprofilerna Peter Forsberg mot Markus Näslund i Vem kan slå Anja och Foppa. De har spelat ihop sedan tonåren och varit stora rivaler i NHL, men idag är Foppa och Näslund kompisar.
- Jag skulle säga att vår relation är bra, vi spelade i Modo tre år tillsammans och fungerade perfekt ihop, sen umgås vi lite då och då fortfarande. Men det kommer självklart inte spela någon roll på söndag, säger Foppa.
Ishockey
Bomben som skakade NHL: "Jag har spelat min sista match för Montreal"
02/12/2018 PÅ 07:55
Under deras tid i NHL såg relationen minst sagt annorlunda ut. Markus Näslund spelade i Vancouver och Foppa i den stora rivalen Colorado.
- Alla kanske inte kommer ihåg men det var en rätt tuff period mellan Vancouver och Colorado, vi krigade ju om vem som var bäst i divisionen. Det var riktigt tuffa matcher just under den tiden mellan 2000-2004. Markus som var lagkapten kunde inte synas med någon motståndarspelare. Jag kommer ihåg att vi tittade på varandra på isen och tänkte ”vi känner varandra och är kompisar” men vi sa inte ett ord till varandra utan det var mer ”nu kör vi, nu är det game on”, fortsätter Foppa.
2004 hände det som inte fick hända. Colorados Steve Moore tacklade Näslund så pass illa att svenske Vancouver-kaptenen åkte på hjärnskakning - en händelsen som blev infekterad. Och i returmötet stod Vancouver-spelaren Todd Bertuzzi för NHL:s kanske värsta överfall genom tiderna.
- Moore som tacklade mig blev utmanad att slåss under returmatchen ett flertal gånger. I det här fallet var det min kedjekamrat och kompis Todd som tappade humöret och slog honom olyckligt. Moore lade av med hockeykarriären, och det är en jättetråkig historia som fick stora konsekvenser för alla inblandade, säger Näslund.
- Det var en tråkig händelse och en svart dag för hockeyn.
Moores skador blev omfattande, han fick bland annat tre knäckta nackkotor, tredje gradens hjärnskakaning och nervskador.
Bertuzzi fick stå sitt kast och stämdes på 160 miljoner kronor dessutom stängdes han från hockeyn i ett år.
Läs och se mer: Foppas hyllning: ”Lemieux bästa spelaren jag mött”