Getty Images

Tyskland slog ut Kanada på vägen till historisk första OS-final

Tyskland slog ut Kanada på vägen till historisk första OS-final

Den 23/02/2018 kl 15:40Uppdaterat Den 23/02/2018 kl 15:46

Efter skrällen mot Tre Kronor passade Tyskland på att även slå ut de regerande mästarna Kanada, och kommer för första gången spela OS-final.

Redan inför semifinalen i Pyeongchang mot Kanada stod det klart att detta skulle bli en av Tysklands absolut största framgångar sedan Innsbruck-OS 1976, när Västtyskland tog OS-brons, som då var deras största merit sedan OS-bronset i Lake Placid 1932 och två VM-silver på 50-talet. Såhär nära hade ett tyskt hockeylag alltså inte varit en OS-medalj på över 40 år, och i vägen för en OS-final stod de tvåfaldigt regerande olympiska mästarna från Kanada.

Redan inför mötet med Tre Kronor var det så gott som ingen, säkerligen få utöver den egna truppen, som trodde på att Tyskland faktiskt kunde utmana och bryta favoritskapet som då låg främst hos svenskarna, Kanada, och OAR, trots att Tyskland förlorade väldigt knappt mot Sverige i gruppspelet. Inte ens efter den imponerande övertidsvinsten kunde experterna se Tyskland verkligen ställa till det för stornationerna kvar i turneringen.

14:43 in gjorde Brooks Macek 1-0 till Tyskland. 3:21 in i andra perioden gjorde Matthias Plachta 2-0, tre minuter senare gjorde Frank Mauer 3-0, och även när Kanada fick till en reducering vek Tyskland inte ner sig och gjorde istället 4-1 några minuter därefter. Med noll tyska spelare i KHL och alla från den egna inhemska ligan, mot 12 i det kanadensiska laget från världens näst bästa hockeyliga, tog Tyskland sig in i matchen och tog över den ordentligt mot ett häpet Kanada. Men istället för 5-1 vid ett friläge, eller 5-2 efter en bränd tysk straff sekunder efter Kanada fått in en till reducering, kunde de regerande olympiska mästarna jobba sig in i matchen så som de gjort så många gånger förr, i underläge som överläge: omgående

Med nio minuter kvar av matchen, med 4-3 till Tyskland på resultattavlan, fick ett tröttkört Tyskland spela 4-mot-5, och Kanada kunde återigen öka trycket. Tyskland fäktades tappert i två minuter medan Kanada sköt och passade runt och tacklades och tröttade ut de tyska backarna, men utdelning uteblev. Med fem minuter kvar fick lagen varsin spelare utvisad och spelade fyra-mot-fyra, med 2:22 plockade Kanada sin målvakt för att spela 6-mot-5, men rakt igenom numerärt underläge och spelmässigt övertag stod Tyskland pall. Puckar flög överallt runt de ständigt blockerande backarna och Danny Aus Den Birken i det tyska målet, hela vägen fram till de sista sekunderna av matchen, men storfavoriten Kanada lyckades inte hämta in underläget. Tyskland skrällde igen och spelar OS-final.