Ishockey
PyeongChang

Tyskland 55 sekunder från OS-guld - då vände OAR

Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel

Tyskland OAR

Foto: Getty Images

AvJohan Wennerström
25/02/2018 på 07:00 | Uppdaterad 25/02/2018 på 08:01

Tyskland var 55 sekunder från en av hockeyhistoriens största skrällar. Då kvitterade Nikita Gusev - och storfavoriten OAR kunde ta OS-guld i förlängning, 4-3. "Det är ändå en bragd av Tyskland att ta sig hit och pressa OAR", säger Eurosports expert Håkan Loob.

Stor matchhjälte för det tungt favorittippade OAR blev Kirill Kaprizov, som i förlängningen skickade in guldmålet efter ett vackert powerplay-spel fyra mot tre.

- Man kanske inte ska ta i med för stora ord, men jag tycker ändå att det är en bragd av Tyskland att komma så här långt och pressa det här stjärnstarka OAR, säger Håkan Loob.

PyeongChang

Tyskland slog ut Kanada på vägen till historisk första OS-final

23/02/2018 PÅ 14:40

- Och sedan får vi säga: vilket fint mål som avgör ändå. Att det är fyra mot tre är en sak, men det är kliniskt av Gusev och Kaprizov. Fantastiskt passningspel och ett kanonskott som inte ens en storspelande Aus Den Birken kan ta.

DRAMATISK UPPLÖSNING
OS-finalen blev ett drama utöver det vanliga. När Nikita Guset prickade in 2-1 för OAR från snäv vinkel i slutet av tredje perioden trodde alla att matchen var avgjord, men bara tio sekunder senare kom svaret. Dominik Kahun fick helt fritt läge framför kassen, skickade in 2-2 och vi hade förlängningsläge.

Men inte nog med det. Med tre minuter och 16 sekunder kvar följde backen Jonas Müller med i en omställning. Han fick pucken i slottet, väntade kyligt in läget - och prickade in 3-2 bakom ryske målvakten Vasilij Kosjetjkin. Megasensationen var nära.

Då - med 55 sekunder kvar, trots en man utvisad - vispade Gusev in sitt andra mål för matchen och tog dramat till förlängning.

SLOG UT TRE KRONOR OCH KANADA
På vägen till final hade Tyskland först skickat hem Sverige i kvartsfinalen och sedan följt upp med att besegra Kanada i semin. En utmaning återstod: storfavoriten OAR. Men ryssarna öppnade finalen bäst och fick övertaget med ett psykologiskt blytungt mål med bara en halvsekund kvar av första perioden. Slava Vojnov fick pucken i perfekt skottläge och hittade förbi Danny Aus Den Birken i den tyska kassen.

Efter halva matchen svarade tyskarna. Felix Schutz bröt sig in på kassen från höger och fick iväg ett vinkelskott som den ryske målvakten Vasilij Kosjetjkin inte kunde kontrollera. Målet videogranskades för eventuell tysk sparkrörelse, men godkändes.

Det resultatet stod sig alltså en bra bit in i tredje perioden, då allt vändes upp och ner och lagen bytte mål med varandra, innan Kaprizov till slut kunde avgöra i förlängning.

PyeongChang

OAR till OS-final efter 3-0 mot Tjeckien

23/02/2018 PÅ 10:16
PyeongChang

Succétränaren siktar på NHL-jobb: "Det är mitt mål"

23/02/2018 PÅ 06:25
Relaterade ämnen
IshockeyPyeongChang
Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel