Bildbyrån

Tyske succétränaren siktar på NHL-jobb

Succétränaren siktar på NHL-jobb: "Det är mitt mål"

Den 23/02/2018 kl 07:25Uppdaterat Den 23/02/2018 kl 07:48

Han förde Tyskland till en skrällseger mot Tre Kronor. Nu siktar tyske succétränaren Marco Sturm på ett jobb i NHL. "Jag tror att USA är mitt mål", säger han inför semifinalen mot Kanada.

8, 7, 10, 14, 9. Nej, det är ingen lottorad, det är Tysklands slutplaceringar i ishockey-VM de senaste fem åren. OS i Pyeongchang har visserligen bjudit på ett antal storskrällar - men frågan är om inte tyskarnas framfart i herrarnas hockeyturnering åtminstone tar plats topp-fem.

I Sotji för fyra år sedan lyckades Tyskland inte ens kvalificera sig för huvudturneringen, men på fredagseftermiddagen svensk tid spelar man om medaljer i semifinal mot Kanada. Bakom framgången: en 39-årig huvudtränare med NHL-meriter.

- Det är redan enormt, för i Tyskland finns bara fotboll och sen ingenting och sen andra sporter, säger Marco Sturm till nyhetsbyrån AP.

- Vi kämpar verkligen varje år för att få ut mer av det från medierna, tv, allting... och helt plötsligt snackar alla om hockey. Det är kanon för vår sport i Tyskland och redan en stor prestation.

SIKTAR PÅ NHL
Marco Sturm spelade 14 säsonger i NHL, främst för San Jose Sharks och Boston Bruins, innan han lämnade ligan för sex år sedan. Sommaren 2015 fick han jobbet som coach och general manager för Tyskland, men han gör ingen hemlighet om vad målsättningen är:

- Jag vill lära mig varje år. Det är en kanonmöjlighet för mig med den tyska hockeyn, men när detta är klart tror jag att jag kanske vill se fram emot en ny utmaning. Och det kommer att bli USA, jag tror att det är mitt mål.

Ett bättre skyltfönster, i OS-semifinal mot Kanada, går knappast att få.

- Jag tror att vi är hungriga på mer, säger Sturm.

- Och varför inte?

Se semifinalen i herrarnas hockeyturnering kl 13.10 på Eurosport och Eurosport Player.