Getty Images

OAR till OS-final efter 3-0 mot Tjeckien

OAR till OS-final efter 3-0 mot Tjeckien

Den 23/02/2018 kl 11:16Uppdaterat Den 23/02/2018 kl 11:22

Efter den mycket oväntade förlusten i OS-premiären mot Slovakien gjorde OAR precis så som hockeyvärlden förväntade sig, och är nu klara för OS-final.

När det blev klart att spelare från världens bästa hockeyliga NHL inte skulle släppas till sina respektive landslag för de olympiska spelen i Pyeongchang förändrades också turneringens förutsättningar helt. Den största tillgängliga spelarpoolen blev då den från KHL, och när IOK gjorde tydligt att i princip alla i det ryska hockeylandslaget skulle få delta blev de också omedelbara favoriter.

Förlust med 2-3 mot Slovakien såg i efterhand ut som att OAR använt matchen till att ta reda på vad som funkar och inte i laget. Därefter lekta de förbi Slovenien med 8-2, gjorde lite vad de ville mot USA och vann med 4-0 samt vann sin grupp, och gick direkt till kvartsfinal där de blåste förbi Norge med 6-1.

Väl i semifinal väntade Tjeckien, förmodligen det starkaste laget OAR fått möta hittills i turneringen och som bjöd på bäst motstånd längst. Men när det väl lossnade efter en tät första period kunde Tjeckien, med alla sina skottfarliga powerplay och intrikata anfallsförsök, inte sätta emot: åtta minuter in i andra perioden gjorde Pavel Datsyuk 1-0 efter en passning från Nikita Gusev som skar rakt igenom det tjeckiska försvaret, knappt 30 sekunder senare utökade Vladislav Gavrikov till 2-0, och resten av matchen handlade mest om att Tjeckien försökte och OAR motade bort.

OAR, och i förlängningen Ryssland, är därmed klara för sin första OS-final sedan spelen i Nagano 1998 och har chansen till sitt första OS-guld sedan de deltog som Unified Team i Albertville-OS 1992, efter Sovjetunions fall. Vilka de ställs emot blir klar senare under fredagen, när skrällande Tyskland ställs mot dubbla regerande 0S-mästarna Kanada.