PERIOD 1

Efter en säker seger med 4-0 mot Norge och ett desto tveksammare dito med 1-0 mot Norge var det dags för Tre Kronor att ställas mot ännu tuffare motstånd i form av Finland i gruppfinalen. Dubbelt så målfarliga Finland fick bara 16 sekunder in iväg matchens första skott mot Viktor Fasth, som åter fick målvaktsförtroendet trots Enroths direkt matchavgörande insats mot Tyskland, innan Sverige svarade med sitt första i samma minut. Kontiola golvade omgående Jonas Ahnelöv när han bröt en snabb kontring innan den hann bli farlig och med tidigt fysiskt spel satte Finland både ton och ribba för var de ville ta denna match mot den eviga rivalen Sverige. 2-2 i skott efter de första fem minuterna gav inget lag något övertag, men två väldigt snabba aktioner från Oscar Möller och Joakim Lindström störde Mikko Koskinen i det finska målet. I spelvändningen svarade Finland med ett lika farligt läge när Ohtamaa testade skott.

PyeongChang
Tyskland 55 sekunder från OS-guld - då vände OAR
25/02/2018 PÅ 07:00

Jonas Ahnelöv återvände inte till spel efter tacklingen han åkte på tidigt i matchen och lämnade avbytarbåset med tio minuter spelade, nästan samtidigt som Finland åkte på matchens första powerplay. Sverige, som bekant för alla som följt turneringen vet, har haft otroligt svårt att överhuvudtaget störa sina motståndare i spel 5-mot-4, lyckades slutligen få bort det oket: Hersleys långskott från backposition styrdes in av Pär Lindholm till 1-0 Tre Kronor efter 10:44. Men domarnas granskning efter målet ledde till att målet dömdes bort, och gav fortsatt oavgjort läge. Synligt besvikna svenskar fortsatte dock sin press på isen och höll i efterföljande minuter Finland borta från eget mål.

Viktor Stålberg rusade iväg efter ett finskt uppspel men tappade pucken när den skulle slungas mot mål, och hade dessutom inte tillräckligt många lagkamrater med sig för att kunna göra annat än skjuta själv, en sorts aktion som syntes emellanåt i periodens mitt tillsammans med rungande tacklingar från finländarna. En bra räddning av Viktor Fasth i ett av de anfallen ledde till svensk kontring ledd av Omark som hittade Anton Lander till 1-0 Sverige. Viktor Fasth fick en assist på 1-0-målet tack vare räddningen precis innan pucken fann sig till Linus Omark, som gjorde sin fjärde målgivande passning hittills i turnering, innan Anton Lander friställdes och kunde tunnla Koskinen till 1-0.

Savinainen täckte Viktor Fasth i en senare attack, åkte på patrull mot Hersley efter att de pucklade på varandra, bägge blev utvisade, och Hersley dessutom 2 + 2 så att Omark fick sätta sig bredvid i utvisningsbåset. Finland hade fram till denna match gjort mål i 5/11 powerplay, och med 40 sekunder kvar var de centimeter från att passa sig förbi Viktor Fasth. Sverige, å andra sidan, hade hållit nollan över hela åtta boxplay innan detta nionde som avverkades: både ett tecken på att defensiven inte går av för hackor men också att Sverige kanske tar för många utvisningar. Tre Kronor var mer koncentrerade under denna första period mot Finland än de gett sken av att vara i hela matcher mot Norge och Tyskland, med stor marginal, och ledde välförtjänt.

PERIOD 2

Det fina spelet från den första perioden hann knappt klicka igång för Sverige innan Finland kämpade sig in i matchen, fått pucken att studsa omkring mellan svenskar i defensiven, och Kemppainen lyckats trycka in den i mål för 1-1 och att Sveriges nolla efter sju perioder i OS-turneringen spräcktes. Bara 13 sekunder senare var Sverige åter i powerplay men såg, ännu en gång, till att passa bort allt vad skottlägen och målchanser heter. Istället blev det powerplay Finland direkt efteråt, och ett 40-procentigt powerplay ställdes mot ett 100-procentigt boxplay. Den powerplay-effektiviteten, den skillnaden gentemot Sveriges, gjordes tydligt med flera tunga och farliga skott mot Fasth. Men, halvvägs in i numerärt överläge och direkt efter ett skott blev Tolvanen utvisad för interference.

Uppoffrande defensivt spel räddar Sverige från 1-2 i fyra-mot-fyra trots att laget så lugnt och sansat i numerärt underläge. Ytterligare en minut av powerplay för Sverige resulterade i ett löst skott från Fredrik Pettersson som harmlöst studsade på Koskinens benskydd. Mycket fint spel mellan Ohtamaa och Koskiranta gav sånär Finland ledningen efter att halva perioden spelats, och det var klar offensiv fördel för Finland under matchens mittminuter. Sverige pressade sig fram till ett läge efter en stark inbrytning av Everberg vars retur Omark fick iväg på mål, och Jukka Peltola fick sätta sig i utvisningsbåset efter en hooking: Sveriges efterföljande femte powerplay i matchen gav ett skott på mål. Även andra perioden var överlag jämn: Finland tyngre, Sverige kvickare, båda disciplinerade, ingen närmast ett ledningsmål mot slutet.

PERIOD 3

Eftersom Kanada i sin match som väntat ledde mot Sydkorea var det vid tredje periodens början mer eller mindre klart att vinnaren i matchen mellan Sverige och Finland landar på andra sidan slutspelsträdet och en kvartsfinal mot vinnaren mellan Schweiz och Kanada, medan förloraren får ta sig an Sydkorea och sedan Kanada vid vinst. Även om Sverige med sin väldigt svårstartade match och tursamma vinst mot Tyskland i gruppspelet visade att alla motståndare är svåra på sitt eget sätt i ett OS var det, utöver allt som naturligt medföljer ett rivalmöte mot Finland, övertydligt redan på förväg att den ena vägen mot OS-final förmodligen är enklare än den andra. Om den vetskapen fanns hos den svenska truppen innan den tredje perioden kan ingen utanför laget veta, men att de definitivt ville slå Finland oavsett visade de tydligt på isen.

De lägen motståndarna fick i tidigare matchen på grund av för avslappnat svenskt spel var i matchen mot Finland borta, ersatta av lägen från ett mycket talangfullt lag. Finland fick fyra minuter in i perioden spela powerplay igen och försöka slå hål på Sveriges hittills fläckfria boxplay-spel: den första minuten slutade med ett skott Fasth kunde ta och lite tjafs framför det svenska målet, den andra minuten innehöll ett Lepistö-skott från helt fristående backläge liksom ett Tolvanen-läge där han fick vandra fritt för länge, och Sverige höll rent i sitt elfte boxplay i följd. Bara en minut senare fick Sverige in pucken efter lite kaos framför det finska målet när Johan Fransson hittade fram till Patrik Zackrisson, som fallande fick tag på pucken och kunde lappa in den förbi Koskinen i det finska målet.

Med nio minuter kvar att spela fick Sverige ytterligare ett läge i powerplay att försöka göra mål på, med Lindholm framför mål och Kronwall längst bak tillsammans med Hersley som snabbt fick iväg ett första skott. Ett andra skott kort därefter kom från Joakim Lindström som satte Koskinen lite i obalans. Slarv efter att Finland rensat pucken ur egen zon var centimeter från att ge Enlund ett friläge, men attacken vänder och slutar med en tredje räddning i powerplay för Koskinen på skott från Wikstrand. Efter nästan tre hela matcher av tveksamt och uddlöst powerplay-spel fick Sverige till slut lite ordning på det, men dessvärre utan att göra mål.

Finland kämpade till sig en handfull målchanser efter Sveriges powerplay, där Tolvanen som redan gjort tre mål i turneringen nästan överlistade Fasth ett par gånger, och Staffan Kronwall drog på sig en utvisning när trycket blev för stort från Kontiola på Sveriges vänsterkant. Mycket bra läge för Finland att kvittera när Kronwall som utvisad och Ahnelöv som utgick skadad inte fanns tillgängliga för att försvara den kanten, men ett tätt svenskt försvar såg till att Finland inte fick iväg för många skott och valde att ta timeout.

Med 2:18 kvar att spela hade Finland 44 sekunder powerplay att försöka utnyttja, men en vunnen svensk tekning såg direkt till att ett par värdefulla sekunder brändes. Finland tog ut Koskinen för att kunna spela 6-mot-4 i en halvminut, Lepistös backskott studsade på svenska backar, Finland spelade bort en fallande Anton Lander och Tolvanen hade tomt mål när Fasth inte hann förflytta sig men sköt utanför. Istället för 2-2 där fick Sverige ett powerplay, Finland tog ut Koskinen igen, passade runt snyggt, men vid backskottsläge dök Linus Omark in med kropp så att klubban flög och fick fram pucken till hos Oscar Möller, som med 4.4 sekunder kvar fritt kunde sätta 3-1 i tom kasse och vinna matchen för Sverige.

Sverige gjorde sin klart bästa match hittills i detta olympiska spel mot Finland på nästan alla mätbara plan: småslarvet var borta, det ibland något för avslappnade spel hade bytts ut mot en skarp disciplin och vilja åka varje extra centimeter för att störa de finska spelarna så mycket som möjligt, och samspeltheten såg ut att ha ökat. Finland var också det klart bästa laget Sverige mött hittills, trots att Tyskland mycket tack vare Sveriges insats i den matchen såg väldigt bra ut, med en tyngd och fart och idérikedom som verkligen krävde att de svenska spelarna behöll fokus matchen ut. Linus Omark var inför matchen en klar nyckelspelare redan, men hade då inte skjutit ett enda skott på mål för att han fokuserat på att passa, och visade sitt värde igen med både två assists och mycket uppoffrande spel.

Tre Kronor är nu som gruppsegrare klara för kvartsfinal som spelas onsdag 21 februari mot vinnaren mellan Schweiz-Tyskland som möts i åttondelsfinal. Matchen sänds på Eurosport Player.


Artikeln uppdateras löpande...

PyeongChang
Tyskland slog ut Kanada på vägen till historisk första OS-final
23/02/2018 PÅ 14:40
PyeongChang
OAR till OS-final efter 3-0 mot Tjeckien
23/02/2018 PÅ 10:16