PERIOD 1

I sitt första riktiga anfall i OS-premiären gjorde Sverige mål: efter drygt fem minuter in i den första perioden kombinerade Tre Kronor fint för första gången i matchen, Linus Omark la pucken bakom sig, och Per Lindholm hängde pucken i Lars Haugens vänstra kryss till 1-0. Det var ett lugnt spelande Sverige inledningsvis som tryckte Norge bak mot egen kasse, men som också stod redo med försvaret när det behövdes: Mathis Olimb bröt ett anfall tidigt i ett resultatlöst svenskt powerplay och rusade mot Viktor Fasth i det svenska målet men möttes direkt av ett samlat svenskt lag som avväpnade och vände spelet. Med 8-0 i skott och sju minuter kvar av perioden fick Sverige ett nytt powerplay, som 30 sekunder in blev ett 5-mot-3-läge. Sverige spelade snyggt, uppställda som ett kryss rakt över den norska zonen, men Fredrik Pettersons slagskott fastnade i Haugens mage. Sekunder senare ekade Hersleys slagskott högt i arenan men studsade av norske backen Holos. Men varken 5-mot-3 eller 5-mot-4 gav Sverige ytterligare ett mål trots speldominans och ett Norge som lyckats med ett skott på mål på 16 minuter. Ingenting målmässigt i numerärt överläge men väl 5-mot-5 klappade det svenska anfallet snyggt emellan spelarna, framrusande Everberg knuffades in i det norska målet och lämnade Simon Bertilsson fri att hitta Anton Lander till 2-0. I slutet av första perioden fick Norge spela 5-mot-4 efter att Oscar Möller visats ut för tripping, men efterföljande powerplay gav Norge inte ens ett skott på mål.

PyeongChang
Tyskland 55 sekunder från OS-guld - då vände OAR
25/02/2018 PÅ 07:00

PERIOD 2

Att den andra perioden skulle bli annorlunda visade Norge så snart de kom ut på isen igen. 45 sekunder in fick Viktor Fasth känna på pucken ordentligt, 14 sekunder senare styrde Bastiansen pucken centimeter utanför det svenska målet. Norge började andra perioden bäst och skarpast, med ett lite mer organiserat tryck i svensk planhalva och skott som åtminstone fick Viktor Fasth att röra på sig lite. Den andra periodens första halva handlade därför mycket om Norge i stort, med fler skott mot Fasth och mer press på den svenska offensiven, som ledde till betydligt fler vunna puckar och sakteligen mer eget spel. Sveriges mest engagerade spelmoment överhuvudtaget i andra perioden kom efter att Norge först var centimeter från en kvittering, som direkt efteråt gav Sverige sitt tredje (resultatlösa) powerplay, och uppoffrande hemåtjobb från Fredrik Pettersson som dök raklång för att rädda pucken när Norge bröt hans slagskottsförsök och kontrade två-mot-en. Norges powerplay-kedja, med bröderna Olimb i spetsen, var överlag de som utmanade Fasth mest, men varken i spel fem-mot-fyra eller den minut de fick spela fem-mot-tre resulterade i mål, trots ett snyggt taktiskt drag från lagledningen som tog timeout för att vila powerplay-kedjan. Kanske som reaktion på ett misslyckat powerplay ökade det bryska beteendet på isen och en handfull spelare blev utvisade samtidigt: Joel Lundqvist 2 + 2 min för hög klubba, Alexander Reichenberg för tripping som Steffen Thoresen också satt av, och Kristian Forsberg för cross-checking. I den situationen träffades även Forsberg av en skridsko i ansiktet och fick utgå för att sys ihop lite. Trots mer norskt spel var Sverige det klart spelmässigt bättre laget: det fanns bättre förståelse spelarna emellan, ett flyt när Sverige väl anföll, medan Norge mest med tyngd gick upp i sina attacker.

PERIOD 3

Med två skrällar efter två matcher i OS-hockeyn, där USA föll mot Slovenien och Slovakien slog OAR, behövde Sverige inleda turneringen på bästa möjliga sätt och verkligen vara skarpa redan från start och matchen ut. Men fortsatt norskt tryck inledde den tredje perioden och fick ingen särskild respons från Tre Kronor på över fem minuter. Två minuter senare gjorde Norge 2-1 men Sveriges protester om interference, om att Mathis Olimb åkt in i Viktor Fasth så att han ramlade omkull precis innan skottet gick i mål, godkändes. Målsituationen väckte till slut Tre Kronor ordentligt och med elva minuter kvar att spela satte Everberg 3-0 direkt efter att ha blivit inbytt, på pass från Omark och Fransson; 22 sekunder senare passade han själv till Omark som fann Wikstrand till 4-0. Luften gick ur Norge i och med Sveriges två snabba mål, spelet rasade ihop, och det mer tillbakadragna svenska spelet laget visade upp överlag kunde de sedan spela ut matchklockan. Patrik Hersley utgick skadad tidigare under matchen efter ett skott på foten och var i skrivande stund inte säker på spel i kommande match, men saknades som tur är inte när Sverige väl tog tag i matchen. En eventuell längre skada kan öppna för Rasmus Dahlin som var utanför matchtruppen mot Norge. Viktor Fasth fick hålla nollan, skotten vanns till slut med 27-17, och matchen med 4-0 efter mål från Dennis Everberg, Pär Lindholm, Mikael Wikstrand, och Anton Lander.

Gruppsegraren går direkt till kvartsfinal, liksom bästa tvåan från samtliga tre grupper, medan övriga lag då spelar åttondelsfinaler mot varandra.

Tre Kronor spelar härnäst mot Tyskland på fredag 16 februari kl.13:10, en match som sänds på KANAL 5 och Eurosport Player.

PyeongChang
Tyskland slog ut Kanada på vägen till historisk första OS-final
23/02/2018 PÅ 14:40
PyeongChang
OAR till OS-final efter 3-0 mot Tjeckien
23/02/2018 PÅ 10:16