Eurosport

”Ja, fiasko var det” – Så var Tre Kronors OS

”Ja, fiasko var det” – Så var Tre Kronors OS

Den 27/02/2018 kl 20:40Uppdaterat Den 27/02/2018 kl 20:41

Senast det var OS-hockey utan NHL-spelare var 1994 i Lillehammer. Då handlade det om Foppas ”frimärkesstraff”, Salos benparad och ett klassiskt svenskt OS-guld. I Pyeongchang blev det ett fiaskostämplat uttåg redan i kvartsfinalen.

På den raka frågan huruvida det var ett fiasko för Tre Kronor att åka ut mot Tyskland i kvartsfinalen svarade Kanal 5:s ishockeyexpert Peter Forsberg direkt efter match:

– Ja, fiasko är det. Vi hade tänkt komma längre än såhär och vi fick inget av de tyngre lagen i kvartsfinal heller.

Calle Johansson som satt vid hans sida fyllde i.

– Vi ska slå Tyskland varje dag i veckan enligt mig.

Håkan Loob fick istället frågan vilket som var störst fiasko, Damkronornas OS eller Tre Kronors.

– Ska man använda ordet fiasko, vilket kanske är ett starkt ord då är det Tre Kronor. Förväntningarna var ju väldigt höga, sade Loob.

Nog var det inte enligt planerna och nog var Sveriges trupp bättre än Tysklands på pappret, men det skulle visa sig senare i turneringen att Tysklands lag höll för att gå långt.

Inför turneringen var Tre Kronors målsättning hög och experterna var eniga om att Sverige hade ett av turneringens bästa lag.

– Vi är en klar silverkandidat som det känns just nu, sade hockeyexperten Calle Johansson i Kanal 5:s sändning och höll endast OAR framför den svenska truppen.

Och turneringen började på bästa möjliga vis för Tre kronor. Sveriges första match mot lillebror Norge blev en promenadseger med 4-0 och Tre Kronor gjorde dessutom mål i sitt allra första anfall i turneringen.

Sedan väntade Tyskland och det var tänkt att det skulle bli en relativt enkel match. Historiskt hade Sverige vunnit samtliga mästerskapsmatcher mot Tyskland de senaste 25 åren. Den sviten behölls även när domaren hade blåst av den andra gruppspelsmatchen, men det var knappt. Sverige gjorde visserligen 1-0 redan efter två minuter, men sedan blev det inte så mycket mer. Tre Kronor var tillbakapressat hela matchen och skapade väldigt lite, men det svenska laget höll ut. För den här gången.

I de två första matcherna var det framförallt försvarsspelet som imponerade. Noll insläppta mål på två matcher, men nu väntade Finland i sista gruppspelsmatchen. Rivalerna i öst besegrades med 3-1 och Sverige gick direkt till kvartsfinal. Det såg onekligen bra ut.

– Det är typiskt det här laget, vilken offervilja vi har, inte bara i defensiva zoner, sade Rikard Grönborg efter finlandsmatchen.

Nu väntade Tyskland. Igen. Det började nattsvart för Sverige. Efter en stark svensk start var det istället Tyskland som gjorde första målet. Och andra.

– Det blev en jakt hela tiden. Man började väldigt bra, Sverige spelade outstanding de första tio minuterna. Det var bara målen som fattades. Sen när man hamnar i underläge 2-0, då blir jakten lite för svår. Man blir lite stressad och kommer av sig i sin gameplan, säger Håkan Loob.