Eurosport

Boork efter storförlusten: "Vi börjar ganska bra men blir passiva"

Boork efter storförlusten: "Vi börjar ganska bra men blir passiva"

Den 17/02/2018 kl 14:27Uppdaterat Den 17/02/2018 kl 16:24

Efter storförlusten med 7-2 mot Finland i OS-kvartsfinalen intervjuades Leif Boork i hockeystudion om Sveriges insats i turneringen.

Sveriges chanser till OS-medalj i damernas hockeyturnering tog slut med besked på lördagen, när ett starkt Finland blev alldeles för svåra i kvartsfinalen och vann med 7-2. Finland spelade avslappnat, med lösningar redo på allt Sverige försökte med, och spelade därefter.

Först efter att Finland ledde med 4-0 kunde Sverige reducera genom Emma Nordin, då tog det bara 36 sekunder innan Finland utökade, och det lilla hopp i form av bättre spel 5-2 gav släcktes av ett stabilt Finland som kunde vila spelare mot slutet av matchen. Leif Boork tyckte att Sverige inledde matchen bra, men tappade sedan snabbt:

- Jag tycker vi börjar ganska bra, men efter 1-0-målet tycker jag vi blir passiva. Vi kommer inte upp i forecheckingen som vi vill och får inget tryck på dem. Det var samma i VM förra året, vi kom under i första perioden likadant. Och när vi möter ett sånt här bra lag och inte kan komma in i matchen och få det lite jämnare, då blir det väldigt svårt. Man får börja chansa och försöka hitta någon krok att hänga upp det på.

Trots att Sverige redan innan matchen var nederlagstippat visade matchen att avståndet mellan grannländerna och rivalerna är betydligt större än väntat. Förbundskapten Boork höll inte riktigt med:

- Det beror på vilket matchförlopp det blir. Jag tror att hade vi spelat som vi ville spela kunde vi ha knutit till matchen. Men nu försökte vi sätta upp toppforwards, vi försökte köra långa puckar, vi försökte spela med två högt som checkar brett. Då blir det ju kontringar. Man tar ju risker i spelet.

Kim Martin höll med om att matchen var jämn i början men att individuella misstag gjorde matchen väldigt svår att ta sig tillbaks in i för Sverige.

Peter Forsberg la till att Sverige inte täckte bort de finska spelarna tillräckligt mycket från framför det egna målet och hade dålig energi, men också att Finland överhuvudtaget var mycket bättre idag. Leif Boork svarade, ganska bryskt, att det i dagsläget inte finns mycket mer Sverige kan göra:

- Jag håller inte riktigt med om att vi tappar energin. Jag tror att Peter är lite ovan kanske att se damhockey. Vi kan inte boxa ut på samma sätt, vi kan inte spela på samma sätt, vi är inte riktigt vana att spela på samma sätt. Vi har pratat jättemycket om det. Det är klart att man kan skylla på energi, men idag tycker jag inte att det var fel på energin.

Se hela intervjun med Leif Boork i hockeystudion om Damkronornas OS och förlustmatchen mot Finland här ovan.