Getty Images

William Karlssons sagolika resa

William Karlssons sagolika resa
Av Eurosport

Den 05/10/2018 kl 18:31Uppdaterat Den 06/10/2018 kl 11:07

I dag är det exakt ett år sedan Vegas Golden Knights spelade sin första NHL-match någonsin. Säsongen slutade i enorm succé och Stanley Cup-final, och mitt i allt fanns en 25-årig svensk som svarade för ett av tidernas mest oväntade genombrott.

Columbus Blue Jackets hittade snabbt en roll för William Karlsson efter trejden med Anaheim Ducks. Den var defensiv. Vi pratar säsongen 2015, och stockholmaren placerades som center i antingen tredje- eller fjärdekedjan. Han skulle främst vara en spelare som neutraliserade motståndarnas stjärnor. Chanserna i powerplay var små, och poängproduktionen blev därefter.

Varken säsongen 2015/16 eller 16/17 nådde William Karlsson upp i tio mål i Columbus. På två hela säsonger i "Blue Jackets" blev det totalt 15 fullträffar och 30 assist.

William Karlsson Columbus

William Karlsson ColumbusGetty Images

Columbus gillade ”Wild Bill”, inget tvivel om det. Men när laget likt de 30 övriga i NHL tvingades släppa en spelare till nystartade Vegas Golden Knights i 2017 års expansionsdraft - och bara nio spelare kunde ”skyddas” - var de tvungna att offra någon. Det blev Karlsson. De var till och med beredda att betala för att det skulle bli så, även om det egentliga skälet var att lagledningen ville skydda forwarden Josh Anderson och målvakten Joonas Korpisalo.

- Vi visste att en spelare vi inte ville förlora skulle väljas i årets expansionsdraft, men vårt mål var att försöka hålla lagets kärna intakt, förklarade Columbus Blue Jackets general manager Jarmo Kekäläinen.

Han fortsatte:

- Även om vi inte ville förlora William Karlsson, eftersom han varit en bra spelare för oss, så tror vi att den här dealen gör att vi får behålla kärnan och ger oss mer ekonomisk flexibilitet att bygga vidare på förra säsongens framgångar.

Hur dealen såg ut? I utbyte mot ett förstaval i draften 2017 och ett andraval 2019 tog Vegas Golden Knights över långtidsskadade David Clarksons kontrakt (en flytt som i praktiken handlar om att spara plats gentemot lönetaket) samt ett tillägg som benämndes ”future considerations”. Något som senare skulle visa sig innebär att välja William Karlsson i expansionsdraften.

Det som hände därnärst var en av de mest oväntade utvecklingarna någonsin för en svensk spelare i NHL.

Vegas chockade hockeyvärlden och gick till Stanley Cup-final, en prestation som i inget annat expansionslag någonsin kommit i närheten av. Men inte bara det, man lyckades dessutom involvera hela staden och få den att sluta upp kring hockeyn. 25-årige Karlsson landade till slut på 43 mål under grundserien, bara slagen av Patrik Laine i Winnipeg och Washingtons skytteligavinnare Alex Ovetjkin.

I somras kom belöningen, ett ettårskontrakt värt $5.25 miljoner dollar. Hur svensken följer upp genombrottssäsongen är en av säsongens stora snackisar och en sak är säker: Columbus-fansen följer utvecklingen med spänning.