Getty Images

"Hade önskat att jag kunde spela lite längre"

"Hade önskat att jag kunde spela lite längre"
Av Eurosport

Den 09/10/2018 kl 10:27

Henrik Zetterberg hade så ont att han knappt kunde röra sig. Planen var att sätta sig på ett flygplan och åka hem, men smärtorna hindrade honom - han var inte i flygdugligt skick. Drygt två år senare tvingades en av svensk hockeys största spelare genom tiderna avsluta karriären.

- Jag har inte rört mig mycket det senaste dygnet, det gör ont vid minsta rörelse, sa Henrik Zetterberg till Sportbladet innan han tvingades lämna Sveriges OS-trupp i Sotji vintern 2016.

Ryggproblemen hängde därefter kvar, och i januari förra året - när svensken tog en paus i träningen efter en intensiv start på säsongen - kände han att något var fel. Trots det missade han inte en återstående match som kapten för Detroit Red Wings säsongen 2017/18.

När Henrik Zetterberg snörade på sig skridskorna för säsongens sista drabbning anade han att det kunde bli hans sista. Det blev det. I september tog centern beslutet; smärtorna gjorde det omöjligt att fortsätta.

- Det är självklart känslosamt. Jag har varit här i 15 år. Även om jag visste att jag var inne på mina sista två år önskar jag att jag kunde ha spelat lite längre, sa kaptenen.

38-åringen, som fyller år i dag, är utan tvivel en av svensk hockeys största genom tiderna.

Zetterberg har noterat 960 poäng (337 mål och 623 assist) på 1 082 grundseriematcher i NHL, i slutspelet 120 poäng (57+63) poäng på 137 matcher. I januari 2013 tog han först kaptensrollen för Red Wings, fem år efter att han utsetts till mest värdefulle spelare i Stanley Cup-slutspelet 2008 då laget vann Stanley Cup. Samma säsong gjorde Zetterberg 92 poäng på 75 matcher i grundserien (43 mål och 49 assist).

I landslagssammanhang tog Henrik Zetterberg OS-guld med Tre Kronor 2006 och stod för ett mål och en assist i finalen mot Finland. Samma år var han även med och vann VM.

Henrik Zetterberg i OS-finalen mot Finland 2006.

Henrik Zetterberg i OS-finalen mot Finland 2006.Getty Images


Förutom som en föredömlig kapten och poängplockare av rang kommer Henrik Zetterberg i Detroit att minnas som en av tidernas största draftstölder i NHL. I 1999 års draft valdes nämligen centern som 210:e spelare, i sjunde draftrundan.

Där snackar vi fynd.