Getty Images

Draften och megatrejden som tog Sedinarna till Canucks

Draften och megatrejden som tog Sedinarna till Canucks

Den 26/09/2018 kl 00:58Uppdaterat Den 26/09/2018 kl 01:14

För 38 år sedan föddes två bröder i Örnsköldsvik, två enäggstvillingar som tillsammans kom att bli två av svensk hockeys största genom tiderna. Men det var först efter en av NHL:s största trejdkaruseller som Vancouver Canucks lyckades lägga vantarna på båda bröderna i 1999 års draft.

Först var general manager Brian Burke inte övertygad, men efter en resa till Norge för att se Daniel och Henrik Sedin spela VM för Tre Kronor bestämde han sig: Vancouver skulle ha båda. Till varje pris.

Processen blev långt ifrån enkel, men väl värd mödan.

4 januari 1999. Henrik Sedin och Juniorkronorna möter Kanada i junior-VM I Winnipeg.

4 januari 1999. Henrik Sedin och Juniorkronorna möter Kanada i junior-VM I Winnipeg.Getty Images

På förhand sågs 1999 års NHL-draft som en av de starkaste på länge (något som i verkligen visade sig bli precis tvärtom). Tampa Bay Lightning skulle välja som etta, Atlanta Trashers som tvåa, Vancouver Canucks som trea och Chicago Blackhawks som fyra.

Brian Burkes drag? Häng med nu:

För att försäkra sig om äganderätten till båda tvillingarna bytte Vancouvers general manager först och främst bort backen Bryan McCabe och ett förstaval i nästa års draft (2000) mot Chicago Blackhwaks fjärdeval i 1999 års draft, alltså den som väntade runt hörnet. Därmed hade Vancouver val tre och fyra i sin ägo, men eftersom någon av Sedinbröderna med all sannolikhet skulle väljas topp-tre behövde Burke göra mer. Lösningen blev att skicka bort samma fjärdeval, samt två tredjeval, mot Tampa Bay Lightnings förstaval. Burke hade nu val ett och tre i sin hand, och den sista pusselbiten blev att skicka förstavalet i utbyte mot Atlanta Trashers andraval OCH en försäkran om att Trashers inte skulle välja någon av Sedinbröderna med sitt första val.

Atlanta valde istället tjecken Patrik Stefan, som inte levde upp till förväntningarna. Han var inte ensam. Faktum är att hela draftåret står ut som ett av de sämre i NHL:s moderna historia. Kanske hade det rentav varit det sämsta, om det inte vore för en viss svensk. Som 210:e spelare, i sjunde rundan, valde Detroit Red Wings nämligen Henrik Zetterberg från Timrå IK - en av de största draftstölderna någonsin. Precis som tvillingarna Sedin har Detroitkaptenen vid 37 års ålder nyligen lagt skridskorna på hyllan efter en fantastisk karriär.

Bland de övriga svenskarna, närmast bakom Sedinarna, valdes Jonas Andersson (Nashville Predators som 33:a), Mattias Weinhandl (New York Islanders, 78), Johan Asplund (New York Rangers, 79) och Niclas Hävelid (Mighty Ducks of Anaheim, 83).

- På draftdagen var vi ändå inställda på att väljas av olika lag men på något vis lyckades Canucks välja oss båda, berättade Daniel Sedin för NHL.com:s svenska upplaga i våras och fortsatte:

- Genom åren har det alltid varit vi, tillsammans, och det känns rätt att när vi nu lämnar ligan gör vi det samtidigt.

Henrik och Daniel Sedin

Henrik och Daniel SedinGetty Images

Ovationerna från publiken i Rogers Arsena den 5 april 2018 ramade på ett mäktigt sätt in vad Daniel och Henrik Sedin har betytt för Canucks som hockeylag och för Vancouver som stad. Att Daniel skulle göra det matchavgörande 4-3-målet mot Arizona i förlängningen, assisterad av Henrik, var liksom så självklart det bara kunde bli.

Bara Mats Sundin, Daniel Alfredsson och Nicklas Lidström har gjort fler poäng bland svenskarna i NHL, och även om det aldrig blev någon Stanley Cup-titel (däremot final) har tvillingarna tillsammans tagit ett OS-guld, ett VM-guld och två VM-brons för Tre Kronor. Daniel Sedin har dessutom ett OS-silver.

20 maj 2013. Daniel Sedin firar VM-guldet på hemmaplan.

20 maj 2013. Daniel Sedin firar VM-guldet på hemmaplan.Getty Images

Nästa milstolpe? Förmodligen Hall of Fame. Enligt många är det bara en tidsfråga.