Eurosport

Foppas hyllning: ”Lemieux bästa spelaren jag mött”

Foppas hyllning: ”Lemieux bästa spelaren jag mött”

Den 17/11/2018 kl 11:31Uppdaterat Den 17/11/2018 kl 12:14

Hockeylegendaren Peter Forsberg har spelat både med och mot några av ishockeyns allra största namn. Men vem var bäst? ”Då skulle jag nog säga Lemieux”, säger Foppa.

Idag för 21 år sedan, när Mario Lemieux lagt klubban på hyllan för första gången, blev han invald i Hockey Hall of Fame.

- Jag fick spela mot Lemieux när han kanske var som bäst, han var helt otrolig. Det gick inte att flytta på honom, han var ju hur stor som helst, säger Peter Forsberg.

- Det stod 6-6 i en match mot honom i Colorado och jag tyckte inte att jag såg honom och så hade han gjort sex poäng. Det var en bra spelare.

Kanadensaren Mario Lemieux, även kallad Super-Mario, debuterade i NHL med klubben Pittsburgh Penguins 1984. Under första säsongen lyckades Lemieux med något som bara två spelare innan hade gjort – han nådde 100 poäng i debutsäsongen.

Och det var bara början.

Med tröjnummer 66 på ryggen gjorde Lemieux hela 1723 poäng under sin NHL-karriär, han tog hem skytteligan sex gånger och vann två raka Stanley Cup med sitt Pittsburgh.

Många menar att Super-Mario kan vara den främsta ishockeyspelaren genom tiderna.

- Han fick ju karriären förstörd av ryggproblem och cancer. Men bästa spelaren jag spelat mot? Då skulle jag nog säga Lemieux, säger Foppa.

Och den 17 november 1997 blev kanadensarens storhet tydlig när han valdes in i Hockey Hall of Fame.

Läs och se även: