Eurosport

Bomben som skakade NHL: "Jag har spelat min sista match för Montreal"

Bomben som skakade NHL: "Jag har spelat min sista match för Montreal"

Den 02/12/2018 kl 08:54Uppdaterat Den 02/12/2018 kl 08:55

Efter en sällan skådad förnedring meddelade Montreals superstjärna Patrick Roy att han aldrig mer tänkte spela för klubben - mitt under brinnande match. Det är en av de mest uppmärksammade händelserna i ligans historia.

Ni vet vad man brukar säga, att hockey är religion i Kanada. I Montreal är det nog så nära sanning man kan komma, och Canadiens är laget alla håller på. Om hockeyn är religion, var målvakten Patrick Roy nog det närmaste gud man kan komma. Ligans bästa målvakt och lagets överlägset mest värdefulla spelare, som stormat in och blivit utsedd till slutspelets mest värdefulla spelare som rookie när Montreal vann Stanley Cup 1986. 20 år gammal var han den yngsta spelaren någonsin att vinna utmärkelsen. Sju år senare vann Montreal Canadiens, trots ett stjärnfattigt lag, Stanley Cup igen när de slog Wayne Gretzkys Los Angeles Kings i finalen. Återigen blev Roy utsedd till slutsepelets mest värdefulla spelare.

Patrick Roy och Montreal Canadiens var en kärleksrelation som borde ha varat Roys karriär ut. Men den andra december 1995 förändrades allt över en match. Montreal tog emot Detroit hemma och det var en kväll när allt gick fel för hemmalaget. Detroit gjorde nio mål på 26 skott, men än mer anmärkningsvärt var att Montreals nya coach Mario Tremblay inte bytte ut Patrick Roy tidigare. Tremblay bröt den oskrivna regeln att man inte låter en målvakt som har en dålig kväll stå kvar och förnedras i en match som sannolikt redan är förlorad.

I mitten av andra perioden plockade Tremblay ut Roy som framför TV-kamerorna klev raka vägen till klubbpresidenten Ronald Corey och sa att han spelat sin sista match i Montreal. Klubben stängde av Roy dagen efter och fyra dagar senare byttes Roy bort till Colorado Avalanche. Bytesaffären var dålig för Montreal redan då, sett till spelarna man fick i utbyte, men i ett historiskt perspektiv ses affären som en av de sämsta en klubb någonsin gjort.

För Colorado blev affären dock en fullträff, där Roy blev den sista pusselbiten i ett titelvinnande lag. Redan samma säsong vann laget Stanley Cup, och återupprepade bedriften 2001. Montreal, som vunnit Stanley Cup fler gånger än något annat lag, men har inga mästerskap sedan Roy vann dem titeln 1993.

Kanske hade historien sett annorlunda ut om Mario Tremblay bytt ut honom tidigare i den där matchen mot Detroit.