Video - Se ALLA Iksus 100 mål på 8 minuter

08:04

Iksus supersiffra - 100 mål på 9 matcher: "Vi har ett galet snitt"

Iksus supersiffra - 100 mål på 9 matcher: "Vi har ett galet snitt"

Den 21/11/2018 kl 12:05Uppdaterat Den 21/11/2018 kl 12:31

Nio raka segrar och exakt 100 mål. Med fem matcher kvar under kalenderåret har mästarna Iksu dessutom chansen att gå igenom hela 2018 med idel segrar. "Jag skulle bli sjukt imponerad om vi lyckades", säger lagkaptenen Emelie Wibron till Eurosport.

Vi är nio omgångar in i SSL. Tabellen börjar ta form, och inga större överraskningar går att finna. Förutom en. Regerande mästarna Iksu har tack vare 12-3-segern mot Täby i helgen gjort smått otroliga 100 mål.

Vi ringde upp lagkaptenen Emelie Wibron.

Du gjorde ert 100:e mål i helgen.
- Ja, jag såg det! Fast det hade jag ingen aning om då, haha.

Är det något ni snackat om i efterhand?
- Självklart är det imponerande, det vi har gjort hittills. Hundra mål, det är ett galet snitt. Jag hade nog inte trott att vi skulle göra det så här tidigt.

Ni har onekligen ett bra läge att slå noteringen på 196 mål från i fjol...
- Det får man väl säga. Vi ska nog inte räkna med att det här snittet håller i sig, men att slå 196 borde vi göra.

Video - Se ALLA Iksus 100 mål på 8 minuter

08:04

Vad säger du om er start?
- Jag tycker att vi har börjat fantastiskt bra. Både i att vi gjort många mål, men också i att vi har spelat riktigt bra innebandy. Många delar av spelet har varit bra, och det hänger ihop. Vi har vunnit mycket boll, både i försvaret och i anfallszon, och där har vi väl tjänat några extra mål. Vi vill ju inte stå på egen planhalva och vänta utan tar hellre tillbaka bollen högt. Det har vi fått riktigt bra effekt av.

KAN GÅ IGENOM 2018 OBESEGRAT
Det är inte bara Iksus målproduktion som sticker ut. Faktum är att de regerande mästarna har vunnit smått otroliga 29 matcher i följd. Det blev förlust i sista matchen 2017, men Umeålaget gick därefter rent i både grundserien och i slutspelet i våras. I höst har det blivit nio raka segrar - efter bland annat tre poäng borta mot toppkonkurrenten Falun - och målskillnaden är hisnande +74.

Med fem matcher kvar på kalanderåret, närmast borta mot Endre och senare mot serietvåan Pixbo, finns chansen att göra något unikt.

- Det skulle vara sjukt häftigt om vi lyckades, det krävs att man är extremt jämn. Även om man oftast känner att man kan slå vilket lag som helst är det ändå en stor skillnad på att känna så och att sen faktiskt lyckas göra det. Jag skulle bli sjukt imponerad om vi grejade det, även om jag tycker att vi är riktigt, riktigt bra. Det vore coolt.

Finns det någon fara i att vinna "för mycket”?
- Jag förstår frågan, men jag tror inte det. Om vi inte hade älskat att vinna varenda match så tror jag inte att vi hade lyckats med det heller. Även om vi leder stort är det liksom hundra procent i hemjobbet från samtliga, folk slänger sig för att täcka skott ändå. Det som gjort det är den ödmjuka inställning vi har visat genom hela matcherna, oavsett vad det står. Vi vet att om vi slappnar av, då straffar det sig direkt.

Sätter ni upp delmål i matcherna?
- Absolut, vi har grejer att jobba med och utveckla i varje match, oavsett motstånd. Dels vill vi vinna varje match, men vi vill också vinna varje period. På så sätt kortar vi ner säsongen i betydligt mindre delar och då blir det enklare att hålla fokus. Även om slutmålet är att vinna SM-guld är det ju lång väg dit, och för att vara så förberedda som möjligt är det bra att sätta upp delmål.

"SYSTRARNA KAUPPI? KOMPLETTA SPELARE"
Rubrikerna har under säsongsinledningen mestadels handlat om systrarna Veera och Oona Kauppi, de finska superstjärnorna som anslöt efter förra säsongen. Men ingen av dem återfinns högst upp i SSL:s poängliga. Det gör Emelie Wibron, med 13 mål och 16 assist.

- Ja, det var inget jag hade räknat med, säger 26-åringen.

- För mig personligen är inte poängen i sig viktiga, sen är det kul om vi lyckas ha bra lir i vår femma - att vi spelar roligt och att alla är delaktiga, att vi spelar kreativt och har mycket boll. Skapar man lägen vill man ju att det ska resultera i mål, annars gör man ju något fel. Det hänger ihop. Men för egen del har det absolut ingen betydelse vem som är sist på bollen.

Och systrarna Kauppi?
- Helt fantastiska. När säsongen är slut tror jag att vi kommer att se Veera högst upp i den där poängligan. Det är så ödmjuka och härliga som personer, och jag unnar verkligen dem framgång. Jättekul att de valde Iksu. De har kommit jättebra in i gruppen och jag tror att de trivs jättebra i laget och i Umeå, det känns verkligen som att de passar in som handen i handsken här.

Vad har de främst bidragit med?
- Det är svårt att säga något annat än deras kreativitet och sättet de hittar varandra på. De är ju så tekniska att det inte finns någon konkurrens. Det jag själv blivit mest imponerad av är att de är så kompletta; de är snabba, starka, snabba och vinner tillbaka bollen i försvarsspelet också. Att de var bra offensivt visste nog alla redan men de har visat att de håller riktigt hög nivå på alla sätt.

Närmast i Iksus rekordjakt väntar Endre på Gotland på söndag.

- En spännande och rolig match. Sen tycker jag att vi ska vinna den ändå, men de har sagt att de vill vara med och slåss där uppe i toppen så vi är laddade för att gå in och visa att vi fortfarande är betydligt bättre. De brukar ha en bra publik, jättefin hall, och de försöker spela kreativt och bjuda upp till en bra innebandymatch.

Se ALLA Iksus 100 mål här:

Video - Se ALLA Iksus 100 mål på 8 minuter

08:04