Eurosport

Bianca Salming: ”Pappa ville inte jag skulle spela hockey”

Bianca Salming: ”Pappa ville inte jag skulle spela hockey”

Den 06/12/2018 kl 17:00Uppdaterat Den 06/12/2018 kl 17:26

När svenska friidrottaren Bianca Salming som ung började spela ishockey var reaktionen från pappa, hockeylegendaren Börje Salming, en aning överraskande. ”Pappa ville inte att jag skulle köra från början”, säger hon.

67-årige Börje Salming räknas som en av världens främsta hockeyspelare genom tiderna. Den svenske backen spelade 16 år i NHL-klubben Toronto och blev 1996 förste svensk att bli invald i Hockey Hall of Fame.

Idag rör sig Salming inte bara i hockeykretsar utan du hittar honom även på friidrottsläktaren - för att stötta dottern Bianca Salming.

Men att det skulle bli just friidrott som Bianca satsade på var från början inte helt givet, det fanns nämligen en annan sport som lockade.

- Hela vår familj har hållt på med hockey, vi är en hockeyfamilj. Men pappa ville ju inte att jag skulle köra hockey från början, det var jag som fick tjata mig till det, säger mångkamparen. .

- Det var inte att jag inte ville, utan jag försökte styra in henne på något annat. Hon behövde inte bli hockeyspelare bara för att jag var det. Sen tänkte jag att det är inte så lätt att vara barn när alla har så höga krav på sina barn ”att de ska bli som mig.” Det var det jag var lite rädd för. Men Bianca klarade sig bra i hockeyn tills hon slutade. Hon var med i landslaget, om man får skryta lite, sen var det för mycket med skolan och då fick hon välja själv vad hon ville göra, svarar Börje Salming.

Hur kommer det sig att det blev friidrott?

- Det blev så automatiskt, det var roligast. Jag tyckte hockeyn var skitkul men mest på matcherna. Med friidrotten var det tvärtom jag ville bara träna, träna, träna och det är det som är det viktigaste.

På söndag tävlar Bianca och Börje Salming i Vem kan slå Anja och Foppa som du ser på Kanal 5 med start 21:00.