När långdistanslöparen Meraf Bahta sprang över mållinjen som trea i finalen på 10 000 meter, var det säkerligen många som tänkte, vad händer nu?

- Det är en väldigt speciell situation, som när vi satt och kommenterade igår. I vanliga fall känner man glädje att en svensk tar medalj, men det kändes väldigt konstigt. Det har varit mycket hymlande om anledningarna till varför hon inte skulle bli avstängd. Missar man att vara på en utsatt tid när dopingjägarna kommer ska man ha en prick. Hon har ju missat det och då ska man vara avstängd, säger expertkommentatorn på Eurosport, Linus Thörnblad.

Friidrotts-EM
Duplantis: "Känns som att jag drömmer just nu"
12/08/2018 PÅ 20:23

Bahta har vid tre tillfällen misslyckats med sin vistelserapportering, det innebär i vanliga fall en avstängning på upp till två år. Förre höjdhopparen, Thörnblad, menar dock att det är lätt att få en prick, det har han nämligen själv fått.

- Man skärper till sig för då vet man att nu har jag bara två chanser kvar sen blir jag avstängd, och det är ju förödande. Det kan hända en gång, kanske två, sen är du på tårna för du vet att det är din karriär som står på spel.

- Det är klart om du ska föda barn och får värkar på kvällen så är inte vistelserapportering det första du tänker på. Det är kanske en godkänd anledning. Men chansen att det händer, när du redan har fått två innan dess, är väldigt liten, säger han och fortsätter.

- Det är därför jag undrar vad förbundet syftar på med att hon inte ska bli avstängd. Vad är det som har hänt? Det är nonchalant att åka dit på tre prickar, det är under all kritik.

Tror du att Sverige efter friidrotts-EM är slut kommer ha en mindre medalj?

- Jag vet inte riktigt vad jag hoppas på själv. Det är inte många regler som man behöver följa som idrottare. Du ska inte dopa dig, du ska skicka in din vistelserapportering och sköta dig.

- Det får bara inte hända och det har hänt. Det är bara att betala straffet och hoppas att det blir så kort som möjligt. Jag hoppas på en avstängning som visar trovärdighet till systemet. Men att det kanske blir en mild variant.

Läs mer:

Förre höjdhopparen: ”Jag tror Armand kommer bli en av de största vi haft någonsin”