På måndag startar friidrotts-EM i Berlin, vilket öppnar upp för frågorna, hur bra är den svenska truppen? Och hur många medaljer tar Sverige? Enligt förre höjdhopparen, nuvarande expertkommentator på Eurosport, Linus Thörnblad har Sverige två större stjärnor och två givna medaljer.

- För mig är Armand Duplantis (stavhopp) och Daniel Ståhl (diskus) lite outstanding, kanske snäppet under än vad Christian Olsson och Kajsa Bergqvist med flera var, säger han och lägger till.

Friidrott
Bianca Salming: ”Pappa ville inte jag skulle spela hockey”
06/12/2018 PÅ 16:02

- Jag tror att Armand kommer att bli en av de största vi har haft någonsin.

Duplantis som bara är 18 år har en strålande säsong bakom sig och är just nu tredje bäst i världen.

Kan det vara en nackdel att gå in i ett mästerskap och vara så ung?

- Jämför jag med mig själv så gjorde jag också världsresultat när jag var i hans ålder, inte lika höga som honom, men jag kunde inte hantera att prestera på de största tävlingarna eller mästerskapen i den åldern. Men han har visat att han kan göra det, och det talar för honom.

- Duplantis har ju extremt höga krav på sig själv, men han sätter ju sig också i den sitsen, han är ärlig och öppen med att han siktar på guld.

Diskuskastaren Daniel Ståhl som i fjol vann VM-silver är ett annat stort medaljhopp under EM. Något oroande är att Ståhl har en ojämn säsong bakom sig.

- Det som imponerade var att han kunde leverera (under VM i fjol), då hade han visserligen en jämnare säsong bakom sig, men det måste stärka honom någonstans att han lyckades när det gällde. Nu är det ändå en mindre tävling än ett VM, så han borde kunna slappna av lite.

Friidrottaren som dragit till sig flest rubriker de senaste veckorna är det svenska EM-hoppet, långdistanslöparen Meraf Bahta, som missade tre dopingkontroller och just nu står under utredning. Trots det får hon delta i EM.

Hur mycket tror du att det har påverkat henne?

- Det är ett extremt känsligt ämne så det beror lite på hur hon tacklar det. Men jag tror att hon borde kunna koppla av det i och med att hon inte är så mycket i Sverige, säger han och fortsätter.

- Det här är en egen teori, men de är mycket på läger utomlands, och då blir man inte lika påverkad av vad som händer här hemma på samma sätt som om man skulle träna året runt i Malmö eller Stockholm.

Tror du att hon kan få någon motreaktion från publiken när hon står där vid startlinjen?

- Nej det tror jag inte, men jag tror att det kan förekomma mycket näthat, både från Sverige och andra länder, framförallt från de nordiska länderna. Vi hoppade ju på tåget mot Therese Johaug i hennes dopingsavstängning, att det skulle vara livstid. Här får ju Bahta tävla trots att hon har missat kontroller.

Är det rätt av henne att springa?

- Ja det tycker jag. Får hon tävla är hon ju frikänd och det handlar inte om doping utan om tre missade kontroller.

- Men det får liksom inte hända, det är en rejäl bakläxa.

Strax under de största stjärnorna Duplantis och Ståhl finns ett flertal svenskar som kan överraska under europamästerskapet. Enligt Thörnblad har stavhopparen Angelica Bengtsson störst chans till EM-skräll. Men den som kommer att bli mest underhållande att titta på är medeldistanslöparen Andreas Kramer.

- Han springer på ett roligt sätt, han är inte så avvaktande utan brukar satsa, och det kan gå hur som helst. Det är ju väldigt mycket roligare att man satsar än att man fegar och mesar bort sin chans.

Sen till sist, hur många medaljer tror du att Sverige tar?

- Jag tror det blir tre. Daniel Ståhl tar guld, silver till Armand Duplantis och Angelica Bengtsson tar brons.

Följ friidrotts-EM, som arrangeras mellan den 6-12 augusti i Berlin, på Eurosport 1 och 2 samt på internalEurosport Playerhome.aspx?langueid=7&site=plyNone.

Läs mer:

story6868719Så sänder Eurosport från EM-veckan - här hittar du tävlingsprogrammenstory.aspxNone

Friidrott
Är Melwin Holm nästa höjdhoppsstjärna?
11/11/2018 PÅ 10:53