Den 19 december 2016 vändes livet upp och ner för skicross-stjärnan Anna Holmlund. På träningen, inför världscuptävlingen i italienska Innichen, kraschade Holmlund illa, riktigt illa.

”Det är en annan Anna som vi måste lära känna och tycka om”, säger mamma Margareta Holmlund i dokumentärserien ”En Annan Anna.”

Den 3 oktober 1987 föddes Anna Holmlund i den norrländska staden Sundsvall.

Ett av hennes mest utmärkande drag?

"Jag har en jäkla vinnarskalle", som hon själv sa till Sundsvalls Tidning inför OS-debuten 2010.

Som ung hade Holmlund framgångar i alpint, friidrott, basket och fotboll. Men 2008 hittade hon freestyle-grenen, skicross.

Därifrån gick karriären spikrakt uppåt.

Året därpå, som 20-åring, vann hon två världscuptävlingar som följdes upp av en sjätteplats i OS-debuten 2010. Säsongen därefter tog hon hem den totala världscuptävlingen.

Men Holmlunds karriär kantandes av skadebekymmer.

I december 2011 drog hon av korsbandet, och 2013 skadade hon andra knät så allvarligt att många läkare trodde att tiden som skicrossåkare var över.

Ingen trodde att 26-åringen skulle köra OS i Sotji ett år senare.

Det gjorde hon.

Holmlund krossade kritikerna när hon knep sin första olympiska medalj, OS-bronset.

https://i.eurosport.com/2018/10/02/2431986.jpg

Sen kom dagen, den 19 december 2016, då världen vändes upp och ner.

I träningsåket, inför världscuptävlingen i Italien, kraschade hon våldsamt. I fallet slog slogs hon medvetslös och kördes med helikopter till sjukhuset i Bolzano. Där opererades hon för blödningar i hjärnan och försattes i koma.

Ingen visste vad som väntande när hon väl vaknade, tre månader senare.

”Den utveckling som Anna har gjort är ur medicinsk synvinkel remarkabel. Läkare vittnar om en utveckling som egentligen inte borde gå att göra”, säger Roberto Vacchi i dokumentärserien "Skicrosslandslaget" som sändes på Eurosport förra året.

Den 22 december 2017 dryga året efter olyckan, tog hon sina första steg, precis som hon lovade att hon skulle göra någon månad tidigare.

Och i våras, den 21 april, gjorde Anna comeback i tävlingsbacken när hon vann damklassen i sitski/biski tillsammans med sin bror under störtloppstävlingen Skutskjutet i Åre.

Nästa mål, att åka skidor på egen hand, känns inte längre som en omöjlighet.

I italienska Innichen 2009, tog Anna Holmlund sin första seger i världscupen. Det var också där hon kraschade sju år senare.

”Det är en annan Anna nu”, säger hennes syster Lisa Holmlund Prutsch.

https://i.eurosport.com/2018/10/02/2432154.jpg

Se ett klipp från dokumentärserien "Skicrosslandslaget" som sändes på Eurosport förra året här: