Eurosport

Svenskt i U21-EM, VM-kval & CL-final

Svenskt i U21-EM, VM-kval & CL-final

Den 31/05/2017 kl 11:06Uppdaterat Den 08/06/2017 kl 15:21

Eurosports och Discovery Networks Swedens satsning på fotboll fortsätter att bjuda på toppmatcher i juni då vi bland annat får se Sverige spela en viktig VM-kvalmatch mot Frankrike och dessutom bjuds på framtidens svenska fotbollsstjärnor i U21-EM och en svensk spelare i damernas Champions League-final.

Äntligen är det dags för gruppfinal och stormatch när Frankrike gästar Sverige och Friends Arena. Janne Anderssons nya hungriga landslag föll på mållinjen mot fransmännen på bortaplan i höstas och jagar nu revansch i kvalrysaren som sänds i morgon fredag 19.00 i Kanal 5.

Sverige har klarat av första halvan av VM-kvalet med beröm godkänt. Nio poäng på fem matcher och en andraplats bakom suveräna Frankrike ger ett mycket bra utgångsläge inför andra halvan.

Nu väntar Frankrike på Friends Arena i en match som har alla möjligheter att bli i en svensk försommarklassiker. Bortamötet i Paris i höstas slutade med fransk 2-1-seger trots att Emil Forsberg gav blågult ledningen med en magisk frispark.

Sändningen i Kanal 5 startar 19.00 då programledare Karin Frick hälsar välkommen tillsammans med experterna Kim Källström och Simon Bank. Reporter är Jonas Karlsson och kommenterar matchen gör Niklas Jarelind och Anders Svensson.

Andra godbitar i Eurosports kanaler är Hollands måstematch mot Luxemburg och Lasse Lagerbäcks Norge mot Tjeckien.

Fredag 9 juni
19.00 Studio Sverige-Frankrike (Kanal 5)
20.45 Sverige-Frankrike (Kanal 5)
20.45 Holland-Luxemburg (Eurosport 1)

Lördag 10 juni:
17.30 Skottland-England (Kanal 9)
18.00 Kazakhstan-Danmark (Eurosport 2)
20.45 Norge-Tjeckien (Eurosport 2)

Söndag 11 juni:
18.00 Irland-Österrike (Eurosport 2)
20.00 Makedonien-Spanien (Kanal 9)
20.45 Island-Kroatien (Eurosport 1)


I juni är det europeiska VM-kvalet för herrar framme vid sjätte omgången. För Sverige väntar en riktig nyckelmatch hemma mot Frankrike när kvalet nu går in i andra halvan. Vid seger går tabelltvåan Sverige upp i ledning i gruppen, vid förlust rycker tabellettan Frankrike till sig ett rejält försprång. Och bara en poäng bakom Sverige jagar grupptrean Bulgarien, som Sverige möter borta i nästa omgång i augusti. Gruppen har alla möjligheter att utveckla sig till ett riktigt getingbo. Till VM går samtliga nio gruppettor medan de åtta bästa grupptvåorna gör upp om ytterligare fyra VM-platser i dubbelmöten. Eurosport delar på VM-kvalet med Kanal 5 och Kanal 9. Sveriges match direktsänds på Kanal 5 medan prestigemötet Skottland - England sänds på Kanal 9. På VM-plats ligger i dagsläget: Frankrike, Schweiz, Tyskland, Serbien, Polen, England, Spanien, Belgien och Kroatien. Schweiz och Tyskland är de enda lagen som är obesegrade så hår långt.

Sverige är regerande mästare i herrarnas U21-EM och ska försöka försvara titeln i Polen 16-30 juni. I finalen 2015 blev det 0-0 mot Portugal efter full tid och förlängning. I en nervkittlande straffläggning var svenskarna sedan kyligast och vann med 4-3 efter mål från John Guidetti, Isaac Kiese Thelin, Ludwig Augustinsson och Victor Lindelöf. U21-EM avgjordes första gången 1978 (innan dess spelades tre upplagor av U23-EM) och spelas sedan 2007 udda år. Flest titlar har Italien med fem och landet är också ensamt om att ha vunnit tre mästerskap i rad. Sverige spelar i grupp A vars matcher avgörs i Lublin och Kielce. Grupp B spelar i Gdynia och Bydgoszcz och grupp C i Krakow och Tychy. Finalen spelas på Marshal Józef Piłsudski Stadium i Krakow med kapacitet för drygt 15 000 åskådare. 12 lag fördelade på tre grupper är kvalificerade till turneringen (53 var med i kvalet). De tre gruppettorna plus den bästa grupptvåan går vidare till semifinal. Rättigheten delas med Kanal 5.

Grupp A: England, Polen, Slovakien och Sverige
Grupp B: Makedonien, Portugal, Serbien och Spanien
Grupp C: Tjeckien, Danmark, Italien och Tyskland

Damernas Champions League-final, den 1 juni, blir en helfransk affär när Lyon och Paris Saint-Germain gör upp om titeln. Matchen spelas på Cardiff City Stadium i Wales med kapacitet för drygt 33 000 åskådare. Lyon är regerande mästare och har vunnit turneringen tre gånger. Damernas Champions League har avgjorts sedan säsongen 2001/2002 (de första åtta åren som UEFA Women’s Cup) och årets upplaga är nummer 16. Svenska landslagssstjärnan Caroline Seger är mittfältare i Lyon.

Herrarnas U20-VM
i fotboll avgörs i Sydkorea 20 maj – 11 juni. 24 lag fördelade på sex grupper är kvalificerade. Alla gruppettor och grupptvåor samt de fyra bästa grupptreorna går vidare till åttondelsfinal. Finalen spelas på Suwon World Cup Stadium i Suwon med kapacitet för knappt 44 000 åskådare. U20-VM spelas vart annat år och har avgjorts sedan 1977 (fram till 2005 som Ungdoms-VM). Regerande mästare är Serbien som finalbesegrade Brasilien med 2-1 efter förlängning. Argentina och Brasilien toppar maratontabellen med 6 respektive 5 titlar. Grupp A: Sydkorea, Guinea, Argentina och England Grupp B: Venezuela, Tyskland, Vanuatu och Mexiko Grupp C: Zambia, Portugal, Iran och Costa Rica Grupp D: Sydafrika, Japan, Italien och Uruguay Grupp E: Frankrike, Honduras, Vietnam och Nya Zeeland Grupp F: Ecuador, USA, Saudiarabien och Senegal

Dessutom fortsätter norska Eliteserien och Major League Soccer i juni. För till exempel Eliteserien finns bonuskanaler på Eurosport Playermed möjlighet att själv välja match.

VM-Kval: direkt 9-11 juni på Kanal 5, Kanal 9, Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
U21-EM: direkt 16-25 juni på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Champions League: direkt 1 juni på Eurosport 1 (HD)
U20-VM: direkt 20 maj – 11 juni på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Eliteserien: direkt 4, 18 och 25 juni på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Major League Soccer: direkt 3, 10, 18 och 25 juni på Eurosport 1 (HD) & Eurosport 2 (HD)

All information med reservation för eventuella ändringar