Video - Bank om skandalen i belgisk fotboll: "Skakar hela den belgiska idrotten"

01:41

Skandalen som skakar belgisk fotboll - här är bakgrunden

Belgiska fotbollsskandalen - här är bakgrunden
Av Eurosport

Den 28/11/2018 kl 14:54Uppdaterat Den 29/11/2018 kl 20:41

I kölvattnet av VM-bronset i somras skakas belgisk toppfotboll av en korruptions- och matchfixningsskandal. En härva som innefattar både klubbledare, agenter och domare. Här är bakgrunden.

Juli, 2018. Belgien spelar semifinal och vinner sedermera brons i VM - nationens första medalj någonsin - när man tack vare mål av Eden Hazard och Thomas Meunier besegrar England med 2-0.

Tre månader senare handlar rubrikerna i belgisk media emellertid om något mycket mindre angenämt. Det skrivs spaltmeter om misstänksamma kontakter mellan agenter, klubbledare och domare, om en skandal som tycks sakna motstycke inom belgisk fotboll och som bland annat rör bedrägeri, pengatvätt och matchfixning kopplat till högstaligan.

Skandalen briserade under hösten, men den ursprungliga utredningen öppnades redan i slutet av 2017. Belgiska åklagare fattade då misstankar kring ett antal finansiella transaktioner kopplat till toppfotbollen, med potentiella åtal för bland annat pengatvätt och korruption. Enligt nyhetsbyrån Reuters misstänktes bland annat några spelaragenter för att ha undanhållit delar av övergångssummor, löner och andra avgifter för att undvika skatt.

I takt med att utredningen fortlöpte intresserade sig även åklagarna för den remarkabla upplösningen av fjolårets ligasäsong och fattade misstanke om matchfixning. Enligt nyhetsbyrån AFP ska matchfixningen röra klubben Mechelen. En agent anklagas för att ha samverkat med klubbledare och domare i syfte att rädda laget från nedflyttning, något som dock misslyckades.

Åklagarna misstänker att Mechelens match mot Waasland-Beveren (2-0) i sista omgången var riggad, precis som drabbningen veckan före då Mechelens nedflyttningskonkurrent Eupen förlorade mot Antwerp med 2-0. I den matchen tilldömdes Antwerp en straff för en förseelse som skedde precis utanför straffområdet. Eupen lyckades emellertid rädda kontraktet på målskillnad i sista omgången efter att ha gjort fyra mål de sista 20 minuterna mot Royal Excel Mouscron och vunnit med 4-0. Därmed åkte Mechelen ur högstaligan.

Den 10 oktober tidigare i år slog belgisk polis till på 44 olika platser runt om i landet, både hos klubbar och i privata boenden hos bland andra klubbdirektörer, agenter och domare. I samma vända genomfördes även razzior i sex andra europeiska länder.

Fem personer frihetsberövades, och tre dagar senare meddelades att 19 personer åtalas i härvan. Åtalen gällde bland annat matchfixning, pengatvätt och korruption.

Enligt den belgiske storstjärnan Vincent Kompany kom inte nyheten som en överraskning.

- Det finns en nära koppling till människohandel, droghandel och prostitution, sa han till den belgiska tv-kanalen VTM förra månaden.

Simon Bank sammanfattade händelserna i samband med Malmö FF:s match mot Genk:

Video - Bank om skandalen i belgisk fotboll: "Skakar hela den belgiska idrotten"

01:41