Fotboll

Fotbollsfest i maj!

Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel

André Gomes (Barcelona) celebra con rabia su gol a Osasuna

Foto: Getty Images

AvMartin Alarik
01/05/2017 på 19:38 | Uppdaterad 26/05/2017 på 09:06

Maj är en intensiv fotbollsmånad på Discovery Networks Swedens och Eurosports kanaler med slutspel och avslutning i flera cuper och ligor men även serielunk, U20-VM och två U17-EM.

Europa League avslutas med final på Friends Arena i Solna 24 maj. Den matchen direktsänds på Kanal 9 men 3-4 och 11 maj blir det semifinaler direkt på Eurosport 1 också. Manchester United (utan skadade Zlatan Ibrahimovic) möter spanska Celta Vigo i sina semifinalmatcher som direktsänds på Kanal 9. Dubbelmötet mellan Lyon och Ajax sänds live på Eurosport 1. Regerande och mesta mästare i Europa League är spanska Sevilla som vunnit turneringen fem gånger.

Norska högstaligan Eliteserien hade premiär på Eurosports kanaler i april. Det blir en match per omgång på TV och precis som med tyska Bundesliga kan alla omgångens matcher ses via Eurosport Player. Regerande mästare är Rosenborg som också är mesta mästare med 24 titlar.

Europa League

Höjdpunkter: Partizan Belgrade - FC Astana

12/12/2019 PÅ 23:13

Herrarnas U20-VM i fotboll avgörs i Sydkorea 20 maj – 11 juni. 24 lag fördelade på sex grupper är kvalificerade. Alla gruppettor och grupptvåor samt de fyra bästa grupptreorna går vidare till åttondelsfinal. Finalen spelas på Suwon World Cup Stadium i Suwon med kapacitet för knappt 44 000 åskådare. U20-VM spelas vart annat år och har avgjorts sedan 1977 (fram till 2005 som Ungdoms-VM). Regerande mästare är Serbien som finalbesegrade Brasilien med 2-1 efter förlängning. Argentina och Brasilien toppar maratontabellen med 6 respektive 5 titlar.

Grupp A: Sydkorea, Guinea, Argentina och England
Grupp B: Venezuela, Tyskland, Vanuatu och Mexiko
Grupp C: Zambia, Portugal, Iran och Costa Rica
Grupp D: Sydafrika, Japan, Italien och Uruguay
Grupp E: Frankrike, Honduras, Vietnam och Nya Zeeland
Grupp F: Ecuador, USA, Saudiarabien och Senegal

Lördag 27 maj spelas finalen i Spanska Cupen, Copa del Rey, mellan Barcelona och Alavés. Spelplatsen är Estadio Vicente Calderón i Madrid. Barcelona är regerande mästare efter att ha besegrat Sevilla med 2-0 efter förlängning i förra årets final. Klubben är också den historiskt mest framgångsrika med 28 titlar. Alavés är en verklig underdog i sammanhanget och spelar för första gången final i cupen. Inför finalen leds skytteligan av Sevillas Wissam Ben Yedder med fem mål men Barcelonas Lionel Messi, Luis Suárez och Arda Turan står alla på fyra mål och har god chans att gå ikapp eller om. Liksom Édgar Méndez i Alavés. Spanska Cupen avgjordes första gången 1903 och årets upplaga är nummer 115.

Det mesta talar för att Bayern München försvarar sin titel i Bundesliga. Efter 30 omgångar av 34 toppar de regerande och mesta mästarna tabellen på 70 poäng medan tvåan Leipzig har 62. Men mycket står ändå på spel i maj när platserna i Champions League och Europa League slutgiltigt ska fördelas. På tredje och fjärde plats kämpar Hoffenheim och Dortmund om vilka som ska få den tredje direktplatsen till Champions League och vilka som får kvala. Lagen har 56 respektive 55 poäng. Nedanför dem är det full kamp om Europa League-platserna och i botten kämpar Wolfsburg, Hamburg, Mainz och Augsburg om att slippa kvala för att stanna kvar i Bundesliga. Ingolstadt när nog dessutom ett visst hopp om att lämna ena nedflyttningsplatsen medan det ser kört ut för Darmstadt. I andradivisionen 2.Bundesliga ligger Stuttgart, Hannover och Braunschweig bäst till för uppflyttning (alla på 57 poäng) men Union Berlin (54 poäng) har också möjlighet till direktplatserna eller kvalet. Bundesliga avslutas med en samlad omgång lördag 20 maj och 2.Bundesliga den 21 maj. Därefter tar kvalmatcherna till de bägge ligorna vid.

Herrarnas U17-EM avgörs i Kroatien, 3-19 maj. Turneringen inleds med ett gruppspel och de två bästa lagen i varje grupp går vidare till kvartsfinal. Finalen spelas på Stadion Anđelko Herjavec i Varaždin med kapacitet för 9 000 åskådare. U17-EM startades (som U16-EM) 1982 och årets upplaga är nummer 35. Portugal är regerande mästare efter finalen mot Spanien förra året. Ställningen var 1-1 vid slutsignalen och 5-4 efter straffläggning. Spanien är mesta mästare med åtta EM-titlar. 53 nationer var med i kvalet till turneringen.

Grupp A: Kroatien, Spanien, Turkiet och Italien Azerbajdzjan, Belgien, Portugal och
Grupp B: Skottland, Frankrike, Ungern och Färöarna
Grupp C: Tyskland, Irland, Serbien och Bosnien och Hercegovina
Grupp D: Holland, England, Norge och Ukraina

Damernas U17-EM spelas i Tjeckien och avgörs för tionde gången sedan starten 2008. Tyskland är regerande mästare efter att ha finalslagit Spanien med 3-2 efter straffar (0-0 efter slutsignalen) och tagit sin femte (rekord) titel förra året. Åtta lag är med i EM och de två bästa i varje grupp går vidare till semifinal. Finalen spelas på Doosan Arena i Plzeň med kapacitet för 11 700 åskådare.

Grupp A: Tjeckien, Tyskland, Spanien och Frankrike
Grupp B: Irland, Holland, Norge och England

Nordamerikanska Major League Soccer toppas i skrivande stund de haltande tabellerna av Orlando City i Eastern Conference och Portland Timbers i Western Conference. Maj är en hektisk månad i ligan med många matcher. Läs mer om MLS, i mars höjdpunkter.

Europa League: direkt 3-4, 11 och 24 maj på Eurosport 1 (HD) och Kanal 9
Eliteserien: direkt 7, 13, 16, 21 och 28 maj på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
U20-VM: direkt 20 maj – 11 juni på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Copa del Rey: direkt 27 maj på Eurosport 1 (HD)
Bundesliga: direkt 5-7, 13 och 20 maj på Eurosport 2 (HD)
2.Bundesliga: direkt 8, 14 och 21 maj på Eurosport 2 (HD)
U17-EM (herrar): direkt 3-19 maj på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
U17-EM (damer): direkt 2-14 maj på Eurosport 1 (HD) och Eurosport 2 (HD)
Major League Soccer: direkt 7, 13-14, 20-21 och 27-28 maj på Eurosport 1 (HD) & Eurosport 2 (HD)

All information med reservation för eventuella ändringar

Europa League

Höjdpunkter: Manchester Utd - AZ Alkmaar

12/12/2019 PÅ 23:11
Europa League

Höjdpunkter: Slovan Bratislava - Braga

12/12/2019 PÅ 23:10
Relaterade ämnen
Fotboll
Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel