- Normalt sett ska ett lag som kämpar för sin överlevnad i ligan inte vara i semifinal i FA-cupen, men i England händer det ofta att skrällag går väldigt långt, säger experten Anders Svensson och fortsätter.

- Det är inget ovanligt fenomen att lag som har väldigt svårt i ligan går bra i cupen. Det har hänt förut, samtidigt är det någon slags indikation på att det ändå finns kvalité i laget, det finns bra spelare, det är en bra klubb. När de har ställts mot lite tuffare motstånd i cupen har laget lyckats med det som de inte lyckats med i ligan, att faktiskt fajtas i 90 minuter. Det finns bra spelare i klubben annars hade Southampton inte varit i semifinal.

Hur kan det vara så stor skillnad på att spela cup och ligaspel?

- Cup är något helt annat, där ska du ha lite tur med lottningen och ha marginalerna med dig. Det är mycket tillfälligheter där det är svårt att rädda upp någonting och det är fördelen för ett något sämre lag, säger Svensson och utvecklar sitt resonemang.

- Genom att möta ett bra lag på hemmaplan på en bra dag och faktiskt göra mål på de lägen man får. Om man tittar på de stabilaste lagen så räcker det att de har en dålig dag och inte kan revanschera det.

Mauricio Pellegrino som tog över tränarjobbet 2017, sparkades från sin post för bara några veckor sedan. Varför fick han avgå?

- Det blir lite desperation när det inte går som man har tänkt sig. Men det är inte bra för spelarna och det är inte bra för klubben heller att byta tränare så ofta som man gjort. En klubb som Southampton behöver hitta lite kontinuitet för att komma tillbaka till dit man har varit. Och klubben har gjort det väldigt, väldigt bra de senaste åren.

Är det inte lite märkligt att byta tränare så tätt inpå säsongens slut?

- Pellegrino är ingen dålig tränare, men man vet ju inte vad det är som ligger bakom. Supportrarna och styrelsen är desperata som vill göra något och försöka påverka för att ge en kortsiktig effekt.

Den kortsiktiga lösningen har hittills inte gett något resultat. Förra helgen ställdes Southampton hemma mot helgens semifinalmotståndare Chelsea i ligan - något som till en början såg riktigt bra ut.

- Det är tufft när man leder mot Chelsea med 2-0 och tappar till 3-2. Tunga, tunga, tunga förluster. Inte nog med att man förlorar matchen utan även det mentala att man har tre poäng som man inte hade trott på förhand, känner hopp men får det kastat i ansiktet och noll poäng. Det är otroligt tufft att ta sig tillbaka från så det ser mörkt ut. De bästa lagen är ofta väldigt, väldigt effektiva så får de en liten möjlighet tar de den.

Vad tycker du om nye tränaren, Mark Hughes?

- Han är ganska typisk brittisk, som får in lite mer karaktär, hårt jobb och som vet vad den engelska klubben står för och vad som krävs. Jag kan inte se det som en långsiktig lösning, men att man tar in en brittisk tränare för att rädda upp situationen är inte helt ovanligt, en som kommer in och ryter till. Sådan var han som spelare också, tuff och fysisk. Det är väl det man vill se, lite krig och hjärta sista omgångarna, men det har inte gått så bra.

Hughes mål är att laget även nästa år ska vara en Premier League-klubb. Kommer Southampton att klara det?

- Fyra omgångar kvar och fyra poäng upp, det är svårt och de måste börja vinna sina matcher. Även om det är roligt att gå långt i FA-cupen är det en tuff smäll att åka ut Premier League så jag tror man tar en förlust på söndag och satsar på seger i ligan.

Hur går tankarna kring Chelsea?

- Chelsea har också haft en tuff säsong med mycket skriverier, tränare som ska lämna och spelare som inte är nöjda, så det är mycket som står på spel för klubben som nu har en möjlighet att vinna en titel.

- Southampton visade ju att man kunde rubba Chelsea senast med 2-0-ledning, sen tappade de i och för sig det till förlust. FA-cupen är otroligt stor i England och en möjlighet för Southampton att ta sig till final, klart att de vill vinna den men prioriteringen måste vara att hänga kvar.

Det är en Europa League-plats i potten, något som Londonklubben just nu har i och med sin nuvarande femteplats i ligan. Hur motiverade är Chelsea?

- Här handlar det om en titel och rädda klubben från ett totalt fiasko. Jag tror att det är viktigt ur den aspekten. Klubben har målen att de ska vara med och fajtas i alla race de är med i och det vill ju spelarna, ledarna och hela klubben. Jag är rätt övertygad om att de tar matchen på fullaste allvar och kommer inte gå in halvhjärtat, det kan jag inte tänka mig.

Spelar Southampton i FA-cupfinal 2018?

- Jag tror det blir svårt, jag tror att Chelsea bör vara extremt motiverade. Det är klart att det kommer bli en tuff och spännande match men Chelsea är det bättre laget och kommer att visa det, säger Svensson och avslutar.

- Även om Southampton vill vinna FA-cupen tror jag alla supportrar, ledare och spelare känner att det viktigaste är att spela i högsta ligan även nästa år. Att vinna FA-cupen eller åka ur Premier League, då tror jag alla väljer att hänga kvar i ligan.

Se semifinalmatchen mellan Chelsea - Southampton på Eurosport 1 och på Eurosport Player med avspark 16.00.