Fotboll
Europa League

Hemvändaren, delägaren, fenomenet - här är fanbärarna i Europa League

Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel

Europa League

Foto: Getty Images

AvJohan Wennerström
08/11/2018 på 13:02 | Uppdaterad 11/11/2018 på 14:06

Klubbikonerna, fanbärarna, supportrarnas favoriter. I en modern fotbollsvärld blir de alltmer sällsynta, spelarna som på ett eller annat sätt visat samma klubb lojalitet och kärlek genom hela karriären. Vi har tittat närmare på tio av dessa - fortfarande aktiva, utan inbördes rangordning - i den här upplagan av Europa League.

Cancern och cuptiteln

Namn: Marco Russ
Klubb: Eintracht Frankfurt
Ålder: 33
Född: Hanau (Hesse)
Antal officiella A-lagsmatcher i samma tröja: 322

Europa League

Europa League : Höjdpunkter : Valencia vs Arsenal

10/05/2019 PÅ 07:01


Titlar är alltid speciella, oavsett vem som vinner dem eller på vilket sätt de vinns. Ibland är de dock extra speciella. Ibland har de förmågan att binda samman supportrar och spelare på ett sätt som i många avseenden gör idrotten unik.

När Marco Russ lyfte den tyska cuptiteln med Eintracht Frankfurt ifjol uppstod ett sådant ögonblick. Inte bara för att han började spela i klubben som elvaåring och för att han representerat Eintracht merparten av karriären.

Utan framförallt för att alla visste vilka hinder han tvingats passera på vägen dit.

Ett rutinmässigt dopningstest i maj 2006 vände försvararens värld upp och ned. Provet visade förhöjda halter av hornomet hCG, något som kan produceras av antingen anabola steroider, eller av cancer. Ytterligare tester de följande dagarna bekräftade farhågorna: 30-åringen hade drabbats av en elakartad tumör i testikeln.

I samma veva var Eintracht Frankfurt indraget i en kamp om att undvika nedflyttning till Bundesliga 2. Två direkt avgörande kvalmatcher mot FC Nürnberg väntade - och trots sjukdomsbeskedet gjorde sig Russ tillgänglig för spel i hemmamötet. Det gick dock inte alls som han hade tänkt sig; Russ styrde olyckligt in en boll i eget mål och drog dessutom på sig ett gult kort som gjorde honom avstängd i returmötet. Han lämnade planen till stående ovationer från hemmafansen, och vid 30 års ålder måste han ha funderat på om han precis gjort sin sista match i karriären.

Dagar senare lade sig Russ på operationsbordet. Ingreppet gick bra - precis som Frankfurts returmöte. Eintracht vann med 1-0 och klarade sig kvar i Bundesliga, men för Russ hade kampen bara börjat. Cellgiftsbehandlingar tog vid, och mittbacken lade fotbollskarriären åt sidan för att ägna sig åt rehabilitering tillsammans med sin familj.

Tidigt under den kommande säsongen förlängde han tack vare fin gest kontraktet med Eintracht Frankfurt, och den 28 februari 2017 kom så ögonblicket för återkomsten. 285 dagar efter att han lämnat planen till stående ovationer byttes Marco Russ in i matchen mot Armenia Bielefeld. Många av supportrarna hade tårar i ögonen när speakern uppmanade dem att skandera hans efternamn.

Russ satt på bänken när Frankfurt föll i cupfinalen mot Dortmund samma år, men i fjol kom så ögonblicket. Hans första titel i karriären, med laget som han utöver en kortare sejour i Wolfsburg har representerat i hela sitt liv.

I finalen besegrades självaste Bayern München.

***

Fanbärarnas fanbärare

Namn: Bruno Soriano
Klubb: Villarreal
Ålder: 34
Född: Artana (Valencia)
Antal officiella matcher i samma tröja: 415


Säsongen 1967/68 satt en grupp ungdomar bakom ena målet på El Madrigal och spelade upp Beatles superhit Yellow Submarine på en medtagen bandspelare. De roade sig med att byta ut texten och sjunga "Amarillo es el Villarreal/amarillo es/amarillo es" (Villarreal är gula, gula är de) - och sedan den dagen är Villarreal känt som El Submarino Amarillo.

Beatles-låten är onekligen en av grundpelarna i historien om La Liga-klubben, men inte den enda. Långt senare - när Villarreal chockade fotbolls-Spanien och slutade trea i La Liga säsongen 2004/05 - höll en ny pelare på att formas i reservlaget. En minst lika stark.

Från den lilla staden Artana, bara ett stenkast från Villarreal, åkte Bruno Soriano ofta och tittade på Villarreals matcher som ung fotbollsfantast. Att börja spela i Villarreal var ett naturligt steg, och när han den 15 juli 2006 gjorde debut i A-laget blev drömmen sann.

Det var mer än tolv år sedan.

I dag försöker den 34-årige Villarreal-kaptenen och klubbens störste ikon genom tiderna att kämpa sig tillbaka efter en svår knäskada som hållit honom borta från spel i mer än ett år. Han är en stor del i att laget numera är etablerat i La Liga och spelar stora europeiska fotbollsmatcher på veckodagarna, men han har också varit på botten och vänt. Mittfältarens lojalitet sattes på rejäla prov när Villarreal åkte ur La Liga 2012. Derbyrivalen Valencia erbjöd då den landslagsmeriterade mittfältaren en möjlighet att stanna i högsta serien, men kaptenen valde att stanna hemma och bli en nyckelspelare i den gula ubåtens väg tillbaka upp över ytan.

Bruno Soriano har redan noterats för flest matcher i Villarreals historia, och om inget oförutsett händer kommer han snart att kunna stoltsera med något som väldigt få i den moderna toppfotbollsvärlden kan göra:

Jag spelade i samma klubb hela karriären.

***

There's only one Scott Brown

Namn: Scott BrownKlubb: Celtic
Ålder: 33
Född: Dunfermline
Antal officiella matcher i samma tröja: 489

Henrik Larsson är fortfarande kung, det är liksom obestridligt. Att den svenske anfallaren fick störst ovationer av alla när han i våras återvände till Celtic Park för att delta i en hyllningsmatch till Scott Brown - till och med större ovationer än huvudpersonen själv - talade sitt tydliga språk. Det är svårt, nära på omöjligt, att nå upp i samma status i Celtic.

Men Scott Brown är åtminstone där och nosar.

Den urstarke centrala mittfältaren fick visserligen sin fotbollsuppfostran i Hibernian, men sedan flytten till huvudstaden 2007 talar meritlistan och framgångarna sitt tydliga språk. När Celtic tog sin sjunde raka ligatitel i våras, och Brown säkrade priset som Scotland Player of the Year för andra gången, kunde inte John Hartson (en annan Celtic-legendar) hålla sig från att göra jämförelsen:

- Vi hade en sådan spelare i Henrik Larsson, sa den tidigare anfallaren till The Scottish Sun när han fick frågan om Scott Brown.

- När Henrik spelade visste alla att vi hade chansen. När Scott Brown spelar så tittar spelare på honom. Han inspirerar andra omkring sig och är en naturlig ledare.

Populariteten på Celtic Park handlar emellertid inte bara om titlarna och spelstilen, den grundar sig också i Browns brinnande vilja att vinna derbyn mot Rangers. Fråga Celtic-supportrarna om Old Firm 2011 och alla kommer att minnas matchen på Ibrox när Brown efter ett kvitteringsmål firade genom att sträcka ut armarna metern framför El-Hadji Diouf, som han haft flera duster med under matchen, stirrandes rakt på Rangers-spelaren.

Brown varnades för målfirandet men sa efteråt att det var ”det bästa gula kort han tagit i karriären”.

***

Aktieinnehavaren

Namn: JoaquínKlubb: Real Betis
Ålder: 37
Född: El Puerto de Santa Maria (Cadiz)
Antal officiella matcher i samma tröja: 315

Vissa såg det som ekonomisk investering, men för huvudpersonen själv handlade det inte om det. Det handlade om kärlek till klubben.

När Joaquín Sánchez Rodríguez pungade upp 1,1 miljoner euro från egen ficka i samband med att han förlängde kontraktet till och med 2020 blev han unik. Aktieköpet gjorde honom nämligen till Real Betis fjärde största aktieägare, och om det överhuvudtaget fanns några tvivel var de definitivt utraderade nu. Den dåvarande managern Pepe Mel uttryckte det kanske bäst av alla:

”Joaquín är Betis, och Betis är Joaquín”.

- Detta är ett sätt att ge tillbaka, till Betis och Betis-fans, för vad klubben har gett mig. Jag vill förbli knuten till den här klubben och jag vill ha en framtid här, förklarade yttermittfältaren i samband med förlängningen.

37-åringen från Cadiz är kanske inte den klassiska flaggbäraren som aldrig bytt klubb - han har representerat både Valencia, Malaga och Fiorentina - men som ikon och klubblegendar uppfyller Joaquín alla krav. Han gick vägen genom klubbens ungdomsakademi, han har tackat nej till attraktiva toppklubbar för att stanna i Betis (José Mourinhos Chelsea), och han har accepterat en kraftig lönesänkning för att återvända till klubben i sitt hjärta 2015. Han är lagkapten, fansen hjälte, och tidigare i höstas avgjorde han ett Sevilla-derby med matchens enda mål.

En sådant mål kan omöjligt underskattas.

***

Den anonyme hetsporren

Namn: Stefan RaduKlubb: Lazio
Ålder: 32
Född: Bukarest
Antal officiella matcher i samma tröja: 324

Att en utländsk spelare slår sig in som flaggbärare i en italiensk fotbollsklubb hör inte till vanligheterna, men Lazios 2018/19-upplaga har två starka kandidater: bosniern Senad Lulic och rumänen Stefan Radu. Båda har anammat den romerska stilen, omfamnat underdog-rollen, lärt sig att leva och andas vikten av Il Derby della Capitale i en stad där majoriteten håller på Roma.

Lulic uppnådde evig legendstatus bland fansen när han sänkte lokalrivalen med matchens enda mål i den italienska cupfinalen 2013. Fansen sjunger mest om den nuvarande kaptenen samt skyttekungen Ciro Immobile - samtidigt som Stefan Radu fortsätter att leverera i det tysta.

Den nu 32-årige mittbacken har spelat i två klubbar i karriären: Dinamo Bukarest och Lazio. Han nära på panikvärvades till Rom under ett januarifönster 2008, för elva år sedan, och växte snabbt ut till nyckelspelare i en dittills krisande backlinje. Lånet blev snabbt ett permanent köp, och i Rom har Radu blivit kvar.

När Laziofansen skanderar ”Olé, olé, olé, Radu, Radu” - inte sällan efter distinkt glidtackling eller lite för adrenalinstinn markering mot en motståndare (det händer även att temperamentet rinner över, i synnerhet i derbyn) - gör de det med vetskapen om att deras försvarare har offrat sin landslagskarriär för att satsa på klubblaget. Vid 30 års ålder och med ett flertal knäproblem bakom sig är fokus nu bara på Lazio.

324 officiella framträdanden i Laziotröjan gör honom till den meste utländske spelaren i klubbens historia. Upp till ettan Giuseppe Favalli återstår 77 matcher, och i dagarna förlängde Radu sitt kontrakt med Lazio till och med 2021.

You do the math.

***

Hemvändaren

Namn: Markus RosenbergKlubb: Malmö FF
Ålder: 36
Född: Malmö
Antal officiella A-lagsmatcher i samma tröja: 181

Uttrycket ”som en familj” är flitigt använt, kanske ibland överanvänt i idrottssammanhang, men när Markus Rosenberg pratar om sitt Malmö FF finns ingen beskrivning som passar bättre. Uppväxten präglades till stor del av flyttar inom Malmöområdet, vilket gjorde att Malmö FF och området runt stadion blev en fast punkt.

En viktig punkt.

Att anfallaren vände hem till moderklubben efter proffsäventyret är en sak - att han väl tillbaka omedelbart blev den ledande spelaren och visade vägen för klubben in i en storhetsera är en helt annan.

- Kärleken som supportrarna känner, känner jag likadant, sa Markus Rosenberg när han skrev på ett nytt kontrakt förra sommaren.

- Jag har sett MFF utvecklas och jag känner mig delaktig i framgångarna. Nu vill jag fokusera på att spela ett sista år och det finns mycket att spela om med Allsvenskan, cupen och förhoppningsvis spel i Europa.

Sedan återkomsten har Markus Rosenberg vunnit tre SM-guld och ett cupguld. Han har spelat Champions League-gruppspel vid två tillfällen, utsetts till Årets skåning 2015, och nu ska han försöka föra sitt MFF vidare till slutspelet i Europa League.

Utgångsläget är minst sagt spännande.

***

Målvaktsikonen

Namn: Volkan DemirelKlubb: Fenerbahce
Ålder: 37
Född: Fatih, Istanbul
Antal officiella A-lagsmatcher i samma tröja: 495

Den nuvarande turbulensen kring Fenerbahce är kraftig, både på och utanför planen. Om det finns många oklarheter och skiljda åsikter kring vad det beror på står det åtminstone klart att andraplatsen i ligan i fjol har följts upp med en mycket svag inledning på den nya säsongen. Elva matcher in i Süper Lig, under ny president och en ny ledning, har laget bara samlat ihop tio poäng. Det ledde till att den nytillträdde managern Philippe Cocu fick sparken i slutet av förra månaden.

Klart är också att målvakten och klubbikonen Volkan Demirel först bänkades, för att nu ha lämnats helt utanför truppen. Anledningarna rapporterades vara disciplinära - och med tanke på den tidigare kaptenens status i klubben är det en anmärkningsvärd händelseutveckling.

För Volkan Demirels avtryck på Fenerbahce är enormt.

Han anslöt till sin favoritklubb från Kartalspor redan 2002, för snart 17 år sedan, och har förblivit Fenerbahce trogen sedan dess. Med tiden tog han sig först in i turkiska ungdomslandslag, för att sedan ta över rollen som förstemålvakt även i A-landslaget. Samtidigt skrev han på ett nytt kontrakt till 2017 och utågs i samma veva till lagkapten i Fenerbahce.

Förutom fem ligatitlar, två cuptitlar och tre supercup-titlar med Fenerbahce har Demirel även varit med och fört klubben till kvartsfinal i Champions League säsongen 2007/08, och semifinal i Europa League säsongen 2012/13.

Hur framtiden blir verkar i dagsläget vara oklart, men klart är att målvakten vid 37 års ålder och med snart 17 år i Fenerbahce bakom sig för alltid kommer att vara inskriven i klubbens historieböcker.

***

Den tyste förebilden

Namn: Lars BenderKlubb: LeverkusenÅlder: 29Född: RosenheimAntal officiella A-lagsmatcher i samma tröja: 280

Ledarskap på en fotbollsplan och i ett omklädningsrum behöver inte alltid handla om att skälla ut lagkamrater som inte visar inställning, eller att vid upprepade tillfällen dunka huvudet i väggen vid förlust. I många fler fall handlar det i stället om att leda genom att visa exempel. Genom att göra jobbet i det tysta, genom att alltid vara professionell och föregå med gott exempel.

Lars Bender passar väl in på den bilden. Förmodligen hade han precis som tvillingbrorsan Sven varit en betydligt större stjärna i dag om det inte vore för alla skador, men mittfältarens arv i Leverkusen har inte påverkats.

Det är alltjämt riktigt stort.

Den 9 augusti 2009 var en speciell dag för Lars. Flytten till Leverkusen innebar inte bara en ny fotbollsutmaning, det innebar också att han tvingades lämna sitt kära Brannenburg, dit han än i dag återvänder så fort han får chansen. Där spenderar han gärna dagarna med att bada i någon av sjöarna eller att cykla i bergen. Han uppskattar att han av folket i sin gamla hemstad främst inte betraktas som fotbollsspelaren Lars Bender utan som människan Lars Bender.

På planen är mittfältaren urtypen för en tyst men proffsig ledare (han utsågs till kapten i 1860 München redan som 19-åring), och sedan säsongen 2015/16 är han kapten för laget som han nu har representerat i snart tio år.

Förra säsongen fick han sällskap av tvillingbrorsan Sven som anslöt från Dortmund, och i våras skrev Lars på ett kontrakt som binder honom till klubben till och med sommaren 2021.

***

Fenomenet

Namn: Steve MandandaKlubb: Olympique MarseilleÅlder: 33Född: KinshasaAntal officiella A-lagsmatcher i samma tröja: 494


När Steve Mandanda lämnade Frankrike för Crystal Palace 2016 gjorde han det som en legend. Målvakten kände att han behövde en ny utmaning, både på och utanför planen. En sak var dock klar: om han en dag skulle återvända till Ligue 1- om äventyret utomlands inte skulle funka - då fanns bara ett lag.

Olympique Marseille.

I Crystal Palace skrevs värvningen upp. Äntligen hade den engelska klubben hittat en lösning på målvaktsfrågan, hette det. Men vistelsen i London blev inte alls den succé som varken klubben eller Mandanda själv hade tänkt sig. Den franske landslagsmålvakten inledde säsongen som förstealternativ men drabbades sedan av en knäskada och kunde aldrig ta tillbaka platsen från Wayne Hennesse.

Viljan att återvända hem infann sig snabbt, och ryktena om att en deal var i görningen började florera. Ändå fick han vänta till sommaren innan klubben berättade för sina fans:

”Il Fenomeno” kommer hem.

Efter att ha inlett karriären i Le Havre presenterades Steve Mandanda som Marseillespelare 2007 och spenderade där nio framgångsrika år i klubben. Han utsågs till bäste målvakt i ligan vid fyra tillfällen under sin första sejour, samtidigt som han lärde känna klubben utan och innan: staden, supportrarnas förväntningar, passionen.

Men det var ett nytt Marseille han återvände till i fjol. Ett Marseille med nya ägare, en ny inriktning, en ny tränare och en ny trupp. En trupp som tog sig hela vägen till final i Europa League i fjol.

I år ser det tyngre ut, men än lever hoppet.

***

Talangen med hemlängtan

Namn: Jesus NavasKlubb: Sevilla
Ålder: 32
Född: Los Palacios (Sevilla)
Antal officiella matcher i samma tröja: 445

Att flytta till ett nytt land eller en ny stad, med allt vad det innebär, kan onekligen vara en utmaning.

För Jesus Navas var beslutet att lämna Sevilla för Manchester City 2013 något helt annat än bara en utmaning. Det var en personlig seger. Separationsångestsyndrom, eller extrem hemlängtan, kan i extrema fall leda till panikattacker. Det kan även resultera i sociala anpassningssvårigheter, rubbad sömn, mardrömmar och koncentrationsproblem. Symptomen kan drabba barn såväl som vuxna.

Under uppväxten, när Jesus Navas var i färd med att slå sig in i Sevillas A-lag, led han av precis det. Panikattackerna tvingade honom att stanna hemma från försäsongsläger och landslagssamlingar som inte hölls nära Los Palacios, en liten stad i provinsen Sevilla. När Chelsea knackade på dörren och ville köpa loss den vindsnabbe yttern tackade han nej. Rädslan för att flytta var för stor.

Men 2013 hade han med professionell hjälp överkommit problemen och kände sig redo. Äventyret tillsammans med familjen i Manchester blev ett lyckat sådant, och Jesus Navas bevisade för sig själv och för hela fotbollsvärlden att han lagt problemen bakom sig. Men också att han på planen kunde spela en nyckelroll i ett vinnande lag under två olika managers med helt olika stilar.

När kontraktet gick ut var det så dags att åka hem.

2017 välkomnades Jesus Navas tillbaka som den Sevilla-hjälte han blivit, och i september 2017 nådde han en enorm milstolpe: 400 matcher i Sevilla-tröjan. Partnerskapet med Dani Alves längs Sevillas högerkant är än i dag ett av de mest fruktade i Spanien, och 31-åringen är den Sevilla-spelare som vunnit flest titlar (6) med klubben. Ingen har heller spelat fler officiella matcher i lagets tröja.

Europa League

Europa League : Höjdpunkter : Chelsea vs Frankfurt

10/05/2019 PÅ 06:56
Relaterade ämnen
FotbollEuropa League
Dela detta med
Kopiera
Dela denna artikel

Senaste nyheterna

Fotboll

Irma Helin till Discovery Networks Sweden

29/05/2019 PÅ 07:39

Senaste videos

Europa League

Höjdpunkter: Partizan Belgrade - FC Astana

00:01:13

Populärast

Paris - Nice

Paris-Nice, etapp 7

15/03/2020 PÅ 13:29