Eurosport

Eurosports experter eniga inför första kvalrundan av EL - svenska lagen är favoriter

Eurosports experter eniga inför första kvalrundan av EL - svenska lagen är favoriter
Av Eurosport

Den 10/07/2018 kl 21:02Uppdaterat Den 11/07/2018 kl 13:50

På torsdag kväll inleder AIK och Häcken de svenska lagens ansats att ta sig in i årets upplaga av Europa League. Eurosport har pratat med experterna Johan Arneng och Niklas Jarelind om chanserna till avancemang.

Under torsdag kväll går de två första svenska lagen, Häcken och AIK, in i den första av potentiellt tre kvalrundor för att ta sig in i Europa Leagues gruppspel. Djurgården går in i den andra kvalomgången i egenskap av cupsegrare, och beroende på hur de går i kvalet till Champions League kan även Malmö FF ansluta på vägen. Men först ut på torsdag kväll är alltså Häcken och AIK.

FK Liepāja-Häcken 18:05

Häcken slutade fyra i allsvenskan förra säsongen och blev klart för kvalet till årets Europa League när Malmö sparkade ut Östersund ur svenska cupens semifinal, då finallagen Malmö och Djurgården redan kvalat in till spel i Europa via seriespelet. Detta blir Häckens fjärde tur i Europa. 2007/08 nådde de första omgången av gamla Uefa-cupen, 2011/12 tog de sig till den tredje kvalrundan av EL där det blev stopp mot portugisiska Nacional, och även 2012/13 var Häcken i tredje kvalrundan. Där förlorade man mot gamla MFF-dödaren FC Thun från Schweiz. Häcken har två segrar, två förluster och en oavgjord på sina fem senaste matcher, och inledde den allsvenska omstarten med att slå Sundsvall i lördags med 3-0.

Lettiska FK Liepāja bildades rent tekniskt så sent som 2014, när FK Liepāja Metalurgs gick i konkurs. Den nya klubbkonstellationen tog över allt som ingick i Metalurgs, inklusive deras plats i den lettiska högstaligan. FK Liepāja vann ligan redan 2015, och gick in i andra kvalrundan av Champions League säsongen efter, med omedelbart respass mot Red Bull Salzburg. Säsongen 2017/18 nådde klubben Europa Leagues andra kvalrunda.

Liepāja kommer till mötet med Häcken i god form med fyra segrar och endast en förlust på de fem senaste matcherna. Tre raka segrar i ryggen inklusive 5-0 i cupen borta mot Skonto står som genrepsresultat.

Shamrock Rovers-AIK 20:05

AIK har blivit ett stadigt inslag i Europa League-spelet under 2010-talet. Det är fjärde säsongen i följd och sjätte totalt under sagda period som AIK deltar i Europa League-spel i någon kapacitet. Största framgången hittills nåddes 2012, då AIK kvalade in till huvudturneringen genom att vända en 0-1 förlust på Råsunda till en 2-0 seger borta mot CSKA Moskva. Från gruppspelet minns många den sista matchen på Råsunda som Napoli vann med 2-1 efter att Cavani slagit in en straff i slutminuterna.

AIK avslutade en stark vårsäsong fylld av skadeproblematik med tre oavgjorda och en seger på de fyra sista matcherna innan VM-uppehållet, men startade upp hösten med en klar 4-1-seger borta mot Trelleborg. Noterbart är att nyförvärvet, landslagsmannen Sebastian Larsson inte spelar mot Shamrock.

Svenska fotbollssupportrar minns kanske Shamrock Rovers i närtid som ett tufft gäng som spelat mot både Norrköping och Djurgården, matcher som båda uppmärksammades för tuffa incidenter och fult spel. Men Shamrock är med sina 17 ligatitlar och 24 cuptitlar också Irlands mest framgångsrika klubb, och även den klubb som producerat flest spelare till det irländska landslaget. Precis som AIK är Shamrock en flitig deltagare i Europa League-kval under 2010-talet, och har även de ett gruppspel på CV:t, från säsongen 2011/12. Då slutade man sist i gruppen bakom Tottenham, Rubin Kazan och PAOK. Förra året nådde Shamrock andra kvalrundan där de föll mot tjeckiska FK Mladá Boleslav.

Shamrock tar med sig tre segrar, en förlust och en oavgjord på de fem senaste till matchen mot AIK, och spelade 0-0 borta mot Cork i senaste matchen.

Eurosports expert Johan Arneng tycker att både Häcken och AIK är favoriter att gå vidare.

-Häckens möjligheter att gå vidare ska vara goda, de är ändå ett betydligt bättre lag. Den lettiska ligan har bara åtta lag, det är ingen superliga direkt. Tittar man på Häcken är det ett lag med ganska hög potential, de borde kunna klättra lite i Allsvenskan också tycker jag och vara bland de fem bästa när det är slut i alla fall. De har potential över hela banan, så över två två matcher mot FK Liepāja borde det inte vara något problem. Sen vet man aldrig i den där första matchen, men över två matcher ska det vara lugnt.

Och vad det gäller AIK är Arnengs känsla ungefär densamma.

-Samma sak där, det ska inte vara några problem över två matcher, sen det är klart att en bortamatch mot ett tufft irländskt gäng som krigar och kämpar är det inte säkert att man vinner med 3-0, och de behöver inte ha med sig det heller, utan man får se på det över två matcher. AIK känns som det lag i allsvenskan som kanske är mest stabilt av alla och sällan står för dåliga prestationer, det känns som att de har nått en väldigt hög och jämn nivå. Så mot ett motstånd som Shamrock tror jag att det är avgörande attde är så stabila. De borde inte hamna i problem, men som sagt, det är en bortamatch som det inte är säkert att de vinner även om jag tror att de får med sig ett bra resultat.

Nu spelar inte Sebastian Larsson mot Shamrock eftersom Sverige gick så långt i VM, men om vi tittar framåt mot nästa potentiella runda och vidare efter det, vad betyder en sån värvning för AIK att ha med sig ut i Europa? Är han mer än bara en väldigt duktig fotbollsspelare?

-Han har såklart massvis av erfarenhet, och utan att jag känner honom verkar det även vara en väldigt bra människa. Han är en ledare både på och utanför planen. Jag måste säga att det är en oerhört bra värvning som AIK kommer få stor nytta av, inte bara som spelare utan också som människa och det han står för. Det hjälper dem såklart i en sådan här turnering att han kommer in med den rutinen och erfarenheten som han kan få ut i gruppen.

Tror du att något av de svenska lagen kan göra något liknande som Östersund gjorde i förra årets upplaga av EL?

-Jag tror egentligen att alla de här svenska lagen har möjlighet att göra det som Östersund gjorde, men det vi ska komma ihåg är att Östersund fick skrälla flera gånger. I första omgången är de svenska lagen ganska klara favoriter, men redan i andra och sen i tredje rundan är motståndet på en sån nivå att då är de svenska lagen förmodligen inte favoriter längre. Och det var det som Östersund gjorde så bra, att det skrällde ur underläge varje gång. Visst, det gör Östersund som klubb kanske oavsett, men även AIK eller Malmö får se sig slå ur underläge i den sista kvalomgången, för där kan motståndet bli ganska tufft. Häcken möter troligen Leipzig i andra omgången, och ingenting är omöjligt, men jag har sett dem ganska mycket och det är ett lag som har spelat på samma nivå som Bayern München. Så där ska det ju till en orolig skräll om du ska gå vidare. Potentialen finns i alla lag, men att återupprepa det Östersund gjorde, det bli såklart svårt.

Niklas Jarelind, kommentator på Eurosport och välbekant med såväl Europa League som Allsvenskan, säger följande om de svenska lagens förutsättningar:

-Jag ska erkänna att jag inte har närmare koll på just Liepāja, men det är klart att Häcken ska ta sig förbi det farthindret under normala omständigheter. Sedan blir det en aning tuffare, om man säger så... (Där väntar sannolikt Leipzig, som tidigare påpekat, reds anm.)

Vad det gäller Shamrock Rovers är kunskapen desto bredare, och precis som Johan Arneng, tror Jarelind på AIK över två matcher.

-AIK "ska" slå Shamrock i ett dubbelmöte. Jag har pratat med folk i AIK-organisationen som, även om det är vanskligt att jämföra då spelstilar och -system kan skilja rejält, anser att toppen av irländska ligan är ungefär som botten av Allsvenskan. Shamrock kom trea förra säsongen och ligger fyra just nu, ganska många poäng efter ledande Dundalk. Rent logiskt bör alltså ett allsvenskt topplag vinna ett sådant dubbelmöte, men riktigt så enkelt är det ju aldrig, som alla vet. Shamrock spelar, som egentligen alla lag på de där öarna, stundtals tämligen hårt, snudd på brutalt. Det är dock tveksamt om de tillåts göra det i ett EL-kval. (Domare icke namngiven i skrivande stund.) Så jag tror inte att det ska vara ett problem för AIK rent sportsligt, även om det nog kan vara ett blåmärkesbekymmer för enskilda individer.

Johan Arneng tycker att samtliga svenska lag har potential att göra om Östersunds resa, men att det kommer att krävas väldigt mycket att faktiskt göra det, vad tror du om det?

-Jag tror det blir tufft att gå vidare från ett gruppspel och stressa lag som Arsenal efter nyår. Men att ett svenskt lag ska delta i gruppspelet tycker jag är rimligt, särskilt nu när CL-kvalet gjorts om så att MFF i det här fallet får lättare att nå EL. Av de tre lag som går in i EL-kvalet från början tycker jag att AIK i nuläget har bäst förutsättningar, i kraft av bredast trupp och mest spets. Sebastian Larsson känns, efter VM-insatsen, som en potentiell nyckelspelare mot ett vad det verkar oerhört formstarkt Nordsjälland i nästa runda.

Djurgården går som bekant in först in i andra kvalrundan och spelar inte match förrän 26 juli, men Niklas Jarelind har redan börjat snegla på mötet med Mariupol.

-Mariupol spelade nyss 1-1 i en träningsmatch mot ÖFK:s fjolårsmotståndare Zorya. Exakt vad det säger om någonting vet jag inte, men blårändernas match känns på förhand väldigt öppen. Mariupol spelade senast tävlingsmatch 20 maj, och avslutade våren med sex raka utan vinst. Femteplatsen i ligan hela 36 poäng bakom Sjaktar skrämmer knappast slag på någon, och inte heller att de nyligen var nere i andraligan en sväng. Truppen är ganska liten och några betydande saker har inte hänt under sommaren i alla fall inte på pappret. Ju mer jag pratar känner jag att Djurgården kanske får ses som favoriter ändå. Detta förutsatt att inget drastiskt händer under de veckor som är kvar till match.

Får vi se några svenska lag i Europa Leagues gruppspel till slut?

-Sammanfattat: av det vi vet om lottningen just nu kanske nyblivna cupmästaren har störst chans att ta sig till nästa kvalrunda, även om jag håller AIK som starkare i ett vidare perspektiv och inför eventuell fortsättning på kvalresan. Häcken har jag varit inne på som hastigast och det är väl bara att konstatera att de bör gå vidare nu, för att sedan åka ut mot Leipzig. Och så MFF då... som kommer inglidande på en CL-kvalförlust någon gång under sensommaren... Jag är positiv ändå, jag tror vi får (minst) ett svenskt lag i Europa League i höst. Det är vi värda.